LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2020 14:56 | Ανανέωση: 20 Οκτωβρίου 2020 15:16

Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο είναι ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

«Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας - Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προωθεί η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με εκπροσώπους της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης γιατί με βάση το κανονισμό της Βουλής αλλά και το Σύνταγμα οι κώδικες πρέπει να εισάγονται στη Βουλή κατόπιν μακράς διαδικασίας και να εισάγονται με ένα άρθρο.

«Εδώ είχαμε την ανάθεση σε ένα γραφείο της εκπόνησης αυτού του σχεδίου και την εισαγωγή του ως νομοσχέδιο. Γι αυτό δεν λέγεται κώδικας αλλά νομοσχέδιο δεύτερης ευκαιρίας. Το ερώτημα το μεγάλο είναι για ποιον είναι δεύτερη ευκαιρία. Διότι για τους οφειλέτες δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η όλη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση προσβάλει την επιστημονική κοινότητα.

Αντίστοιχα, την πλήρη διαφωνίας τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Δημήτρης Βερβεσός, κατήγγειλε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι είχαν ζητήσει επανειλημμένως να συμμετάσχουν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «το τελικό κείμενο το είδαμε στην διαβούλευση για πρώτη φορά».

Αναφερόμενος στο κύμα των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το σύνολο των φορέων πλην των τραπεζών είναι σε αντίθεση με το νομοσχέδιο και αυτό γιατί μεταξύ άλλων αρνητικών, το καινούργιο που φέρνει είναι η πτώχευση φυσικών προσώπων. «Αυτό είναι μια αρνητική καινοτομία» όπως είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεταξύ άλλων άλλο ένα πολύ αρνητικό σημείο και αυτό είναι η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συμμετείχαν οι Πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Αλέξης Τσίπρας - Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αυγητίδης, είπε κατέθεσαν την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σημαντικοί επιστήμονες του χώρου, καθηγητές, δικαστές, νομικοί, με σκοπό να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για το πτωχευτικό. «Φοβούμαστε ότι έγινε αυτό που θέλαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να μην αντιμετωπιστούν σαν μια επιχείρηση που είναι υπό πτώχευση και που θα πρέπει να ακολουθήσει ρευστοποίηση της περιουσίας της», είπε, τονίζοντας ότι «επιδίωξη μας ήταν να ακολουθήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα είχε κοινωνικό χαρακτήρα».

Πρόσθεσε ότι σήμερα στη Βουλή έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποκαλείται ως σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» και ότι πιστεύουν πως «πρέπει να το συζητήσουμε κατά πόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία και αν αποτελεί ευκαιρία, για ποιον είναι ευκαιρία και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σπυράκος, μέλος της ΔΣ, τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «έχει στοιχεία οπισθοδρόμησης σε σχέση με το νομικό γίγνεσθαι στην ΕΕ, το οποίο δεν φημίζεται και για την προοδευτικότητα της». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχει αλλάξει ακόμη και ο σκοπός της πτώχευσης. «Έχει φύγει ο όρος της διατήρησης της επιχείρησης που στην παρούσα συνθήκες είναι ζητούμενο και τώρα στόχος είναι η ρευστοποίηση της επιχείρησης».

Αλέξης Τσίπρας - Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓεραπετρίτης: Θα έρθει η επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως ήρθαν τα θαλάσσια πάρκαΣήμερα 12:58 | Ειδήσεις

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «απαράδεκτες αξιώσεις» της Τουρκίας με το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 και δεν έχουν αποσυρθεί. 

Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοίΣήμερα 12:54 | Ειδήσεις

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών, σύνεργα επεξεργασίας και χρηματικά ποσά.

Χριστάκης στο ant1news: Όλα τα δεδομένα για το “φορολογικό διαζύγιο”Σήμερα 16:24 | Ειδήσεις

Πότε είναι υποχρεωτική η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων για όσους είναι παντρεμένοι. Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι το κάνουν προαιρετικά.

Συνελήφθη ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που κατηγορείται ότι παρακολουθούσε το σπίτι της ΛατινοπούλουΣήμερα 10:06 | Ειδήσεις

Τι κατασχέθηκε από σπίτι των συλληφθέντων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:12Θρίλερ σε πολυτελή βίλα στην Άδανα – Πατέρας σκότωσε τα δύο παιδιά του και αυτοκτόνησε16:58Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία "συμβουλίου ειρήνης" για τη Γάζα16:44Χριστάκης στο ant1news: Όλα τα δεδομένα για το “φορολογικό διαζύγιο”16:30ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις16:16Τροχαίο στα Μέγαρα: Συγκρούστηκαν δύο φορτηγά - Κλειστή λωρίδα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου16:02Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία15:48Γερμανία: Η στρατιωτική αποστολή στη Γροιλανδία αποφασίστηκε λόγω των "ρωσικών και κινεζικών απειλών"15:34Ο Χρήστος Φαφούτης νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνικό Μετρό Α.Ε.15:20Missing Alert για την εξαφάνιση δύο 15χρονων αγοριών15:06Ο χειμώνας παίζει κρυφτούλι14:52Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Νετανιάχου: Στο επίκεντρο της συζήτησης η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Ιράν14:38Έφυγε από την ζωή η ηθοποιός Μέλπω Ζαρόκωστα14:24Εγκαινιάστηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός"14:19Κρήτη: Νεαρή γιατρός παρουσίασε συμπτώματα μηνιγγίτιδας14:10Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;13:56Τουσκ: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στη Γροιλανδία13:42Γαλλία για Γροιλανδία: Η αποστολή ευρωπαίων στρατιωτικών επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο13:28Γεραπετρίτης: Θα έρθει η επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως ήρθαν τα θαλάσσια πάρκα13:14Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοί13:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο