LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2020 14:56 | Ανανέωση: 20 Οκτωβρίου 2020 15:16

Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο είναι ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

«Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας - Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προωθεί η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με εκπροσώπους της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης γιατί με βάση το κανονισμό της Βουλής αλλά και το Σύνταγμα οι κώδικες πρέπει να εισάγονται στη Βουλή κατόπιν μακράς διαδικασίας και να εισάγονται με ένα άρθρο.

«Εδώ είχαμε την ανάθεση σε ένα γραφείο της εκπόνησης αυτού του σχεδίου και την εισαγωγή του ως νομοσχέδιο. Γι αυτό δεν λέγεται κώδικας αλλά νομοσχέδιο δεύτερης ευκαιρίας. Το ερώτημα το μεγάλο είναι για ποιον είναι δεύτερη ευκαιρία. Διότι για τους οφειλέτες δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η όλη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση προσβάλει την επιστημονική κοινότητα.

Αντίστοιχα, την πλήρη διαφωνίας τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Δημήτρης Βερβεσός, κατήγγειλε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι είχαν ζητήσει επανειλημμένως να συμμετάσχουν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «το τελικό κείμενο το είδαμε στην διαβούλευση για πρώτη φορά».

Αναφερόμενος στο κύμα των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το σύνολο των φορέων πλην των τραπεζών είναι σε αντίθεση με το νομοσχέδιο και αυτό γιατί μεταξύ άλλων αρνητικών, το καινούργιο που φέρνει είναι η πτώχευση φυσικών προσώπων. «Αυτό είναι μια αρνητική καινοτομία» όπως είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεταξύ άλλων άλλο ένα πολύ αρνητικό σημείο και αυτό είναι η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συμμετείχαν οι Πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Αλέξης Τσίπρας - Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αυγητίδης, είπε κατέθεσαν την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σημαντικοί επιστήμονες του χώρου, καθηγητές, δικαστές, νομικοί, με σκοπό να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για το πτωχευτικό. «Φοβούμαστε ότι έγινε αυτό που θέλαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να μην αντιμετωπιστούν σαν μια επιχείρηση που είναι υπό πτώχευση και που θα πρέπει να ακολουθήσει ρευστοποίηση της περιουσίας της», είπε, τονίζοντας ότι «επιδίωξη μας ήταν να ακολουθήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα είχε κοινωνικό χαρακτήρα».

Πρόσθεσε ότι σήμερα στη Βουλή έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποκαλείται ως σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» και ότι πιστεύουν πως «πρέπει να το συζητήσουμε κατά πόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία και αν αποτελεί ευκαιρία, για ποιον είναι ευκαιρία και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σπυράκος, μέλος της ΔΣ, τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «έχει στοιχεία οπισθοδρόμησης σε σχέση με το νομικό γίγνεσθαι στην ΕΕ, το οποίο δεν φημίζεται και για την προοδευτικότητα της». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχει αλλάξει ακόμη και ο σκοπός της πτώχευσης. «Έχει φύγει ο όρος της διατήρησης της επιχείρησης που στην παρούσα συνθήκες είναι ζητούμενο και τώρα στόχος είναι η ρευστοποίηση της επιχείρησης».

Αλέξης Τσίπρας - Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στη Λοριάν όπου θα υψωθεί η ελληνική σημαία στη φρεγάτα "Κίμων"Σήμερα 11:45 | Ειδήσεις

«Η χώρα μας στηρίζει την Ουκρανία και θα υποστηρίξει οποιαδήποτε λύση μπορεί να της παρέχει χρηματοδοτική σταθερότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Αγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμουςΣήμερα 10:24 | Ειδήσεις

Ποια είναι η εικόνα σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Δυτική Μακεδονία;

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα φύγουν χωρίς απόφαση για τη χρηματοδότηση της ΟυκρανίαςΣήμερα 11:41 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κερδίζει έδαφος το λεγόμενο «Δάνειο Επανορθώσεων» προς την Ουκρανία, με αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)Σήμερα 10:26 | Ειδήσεις

Στόχος, όπως ανέφερε ο Υπουργός είναι η βελτίωση των ΜΜΜ και το 2026 ο κόσμος θα δει τη διαφορά, ενώ αυτό που εξετάζεται από την κυβέρνηση τώρα είναι το θέμα της κίνησης στους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στη Λοριάν όπου θα υψωθεί η ελληνική σημαία στη φρεγάτα "Κίμων"12:20Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα φύγουν χωρίς απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας12:06Πιερρακάκης για ΕΛΤΑ: Στο σχέδιο δεν προβλέπεται κλείσιμο, αλλά μετασχηματισμός καταστημάτων11:52Παπασταύρου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η διαχρονική παθογένεια στις αγροτικές επιδοτήσεις είναι κάτι που μας απασχολεί όλους11:38Θεσσαλονίκη: Εντοπίσθηκε και συνελήφθη δραπέτης των αγροτικών φυλακών11:24Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)11:10Αγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμους10:56Ρόδος: Ανήλικος μαθητής τραυματίστηκε σε συμπλοκή μετά από κατανάλωση αλκοόλ10:42Βόλος: Κινητήρας αυτοκινήτου πήρε φωτιά από βεγγαλικό10:28Βέλγιο: Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης10:14NBA: Σιάτλ και Λας Βέγκας αποτελούν "μνηστήρες" για να αποκτήσουν ομάδες - Οριστική απόφαση το 2026 10:00Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεων09:46Ουκρανία: Τραυματισμοί και μπλακάουτ προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση drone09:32Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικό09:18Βραχάτι: Αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω σε δέντρο - Νεκρός ο οδηγός09:04Αμπελόκηποι: Συναγερμός για απειλή βόμβας σε ιδιωτικό κολέγιο - Εκκενώθηκε το κτίριο08:50Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτών08:36Ειρηνευτικό σχέδιο - Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φλόριντα08:22Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μετρό Μοναστηράκι08:08Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα07:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο