LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2020 08:54 | Ανανέωση: 20 Οκτωβρίου 2020 08:53

Ελληνικό αίτημα για αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Το αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αιγαίο - Μητσοτάκης - Ερντογάν - Oruc Reis - ένταση - φρεγάτες

 Αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζητεί η Ελλάδα, εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως γίνεται γνωστό από διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε επιστολές σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας τους εμπάγκο όπλων προς την Τουρκία.

Η Ελλάδα ανέλαβε, όπως έγινε γνωστό χθες, και σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων - ΕΕ

Η επιστολή Δένδια στην ΕΕ

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, η Ερωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι έλαβε επιστολή από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, για το θέμα της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ ε την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Άνα Πιζονέρο, η επιστολή είχε παραλήπτη τον Επίτροπο Βάρχελι και κοινοποιήθηκε και στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, στην επιστολή γίνεται έκκληση για «νομική δράση στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης» (σ.σ.της ΕΕ με την Τουρκία) και εξέταση ευρύτερων συμφωνιών αναστολής. «Θα το αναλύσουμε και θα απαντήσουμε εν ευθέτω χρόνω», είπε η ίδια εκπρόσωπος, ενώ απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ανέφερε ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έστειλε επιστολή και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Απέφυγε, ωστόσο, να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της επιστολής, σημειώνοντας ότι αυτή μόλις ελήφθη και εξετάζεται.

AP - ΜΑΝΦΡΕΝΤ ΒΕΜΠΕΡ - ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Βέμπερ: «Ναι» στην αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

Σε δήλωση στήριξης της ελληνικής επιστολής σχετικά με την τελωνειακή σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας προέβη, μέσω της «Κ», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει» αναφέρει ο κ. Βέμπερ. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων».

Ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν αρκετά ισχυρή». Είναι σαφές, τόνισε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι έτοιμος για έναν εποικοδομητικό διάλογο» και ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε και να δράσουμε».

Αντιδράσεις κομμάτων

 «Αντί για κυρώσεις, μπαταριές στον αέρα από την κυβέρνηση με την αναστολή τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας - Τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού» Με το αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο εσωτερικό αντί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στις τουρκική επιθετικότητα. Αντί να επιμείνει σε στοχευμένες κυρώσεις που έστω ατύπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ, ανοίγει συζήτηση για μια πρωτοβουλία που θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ αποδομεί την όποια θετική ευρωτουρκική ατζέντα έχει απομείνει για να διατηρείται θεσμικά και οικονομικά η Τουρκία κοντά στην ΕΕ. Αντί η κυβέρνηση να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης- που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα. Ο κ Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτήν Μέσα ενημέρωσης, αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δε διαθέτει», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωση του αναφέρει, «Από την ευφορία των προηγούμενων ημερών και την πλήρη ικανοποίηση του πρωθυπουργού για το ρόλο και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση ζητάει τώρα εμπάργκο όπλων και αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Τι έγινε; “Ανακάλυψε” σήμερα η κυβέρνηση τις οικονομικές διαπλοκές της ΕΕ με την Τουρκία ή μήπως ότι είναι οι σύμμαχοί της αυτοί που της πωλούν οπλικά συστήματα και τροφοδοτούν την επιθετικότητα της γειτονικής χώρας; Σε κάθε περίπτωση τα “αιτήματα” της ελληνικής κυβέρνησης δεν ακυρώνουν τις στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τα παζάρια που γίνονται για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. Η πολιτική των απολογητών του ευρωατλαντισμού στριφογυρίζει στον ίδιο φαύλο κύκλο της εμπλοκής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες με μεγάλους κινδύνους για το λαό μας». 

Σε άλλη ανακοίνωση του, για την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, το ΚΚΕ αναφέρει «Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την αύξηση της θητείας στο φόντο των επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή μας. Ισχυρίζεται ότι την εντάσσει μέσα στα μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων, που εξυπηρετούν τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ενώ συντηρεί δεκάδες αποστολές Ελλήνων στρατιωτικών εκτός συνόρων, στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκών επιθετικών αποστολών, που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας και του λαού. Επιπλέον, υιοθετεί απαράδεκτες θέσεις, καθορίζοντας ως “κόκκινη γραμμή” τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων, αφήνοντας περιθώρια και δίνοντας άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Ορούτς Ρέις. Και όλα αυτά τη στιγμή που καταρρέει καθημερινά το αφήγημα της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν “ακουμπήσει” την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.  Γι΄ αυτό δεν πείθει κανέναν η κυβέρνηση με την αύξηση της θητείας, που μόνο προβλήματα θα φέρει στους φαντάρους και τις οικογένειές τους».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδαΣήμερα 17:09 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τους θανάτους, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.

Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...Σήμερα 14:49 | Ειδήσεις

Συγκινεί στην ανάρτηση του ο Γιάννης Καλλιάνος. Πώς αποχαιρετά τον πατέρα του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή18:37Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)18:24Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας18:11Βόλος: Απείλησε τον αδερφό του και πήγε φυλακή17:58Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του17:45Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο