LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2020 09:47 | Ανανέωση: 18 Οκτωβρίου 2020 09:53

Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο με χάρτη - σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Σε μια νέα, ακραία, πρόκληση προχωρά η Τουρκία. Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «παράνομο» τον χάρτη και τονίζει πως η Άγκυρα έχει «αμιγώς πολιτικά κίνητρα».

Χάρτης - Τουρκία

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, αυτή τη φορά με νέο χάρτη, όπου δεσμεύει το μισό Αιγαίο, στο πλαίσιο του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών της γείτονος, Αντίλ Καραϊσμάνογλου, δημοσιεύει χάρτη, όπου η Άγκυρα δεσμεύει το μισό Αιγαίο και αυξάνει, από την Κάρπαθο έως και την Κύπρο, την περιοχή, όπου έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.

«Χαιρετίσματα στα Φατίχ, Γαβούζ και Κανουνί. Διευρύναμε την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης μας στην Γαλάζια Πατρίδα μας, με τρόπο που θα περιλαμβάνει τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται σε έρευνες, στην Ανατολική Μεσόγειο, τα εθνικά μας πλοία. Ας είναι χαρμόσυνο για την πατρίδα μας το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης», έγραψε στο twitter o Τούρκος υπουργός.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί την Άγκυρα ότι οι ενέργειές της θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα, ενώ κάνει λόγο για κίνηση με αμιγώς πολιτικά κίνητρα...

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

"H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί".

Αντίλ Καραϊσμαΐνογλου - χάρτης - Αιγαίο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Έκρηξη από γκαζάκια σε είσοδο πολυκατοικίας στην ΚαλαμαριάΣήμερα 08:05 | Ειδήσεις

Άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό τα ξημερώματα.

Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥΣήμερα 06:57 | Ειδήσεις

Σε κατάσταση ετοιμότητας RED CODE έθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και τους δήμους αυτών των Περιφερειών, από σήμερα.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 ΝοεμβρίουΧθες 18:18 | Ειδήσεις

Την μνήμη ποιων αγίων και οσίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία.


 

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφέςΧθες 18:51 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στον ΑΝΤ1 για την αλλαγή συνόρων της Ουκρανίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σοβαρό τροχαίο στην Αλίαρτο : Ι.Χ. καρφώθηκε σε καρότσα τρακτέρ09:46Μέγαρα: Συνελήφθησαν ανήλικοι οι οποίοι αφαιρούσαν δίκυκλα09:32Με όπλο τη δύναμη της έδρας ο Ολυμπιακός απέναντι στη Ρεάλ09:18Δωρεές - κληρονομιές: Οι αλλαγές και οι κρίσιμες ημερομηνίες για την εφορία09:04Εκτεταμένο μπλακ άουτ στη Λάρισα08:50ΓΓ του ΝΑΤΟ για Ουκρανία: Χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις και επεξεργασία του σχεδίου των ΗΠΑ08:36Formula 1: Σε ποια περίπτωση κερδίζει το πρωτάθλημα οδηγών κάθε ένας από τους διεκδικητές του08:22Θεσσαλονίκη: Έκρηξη από γκαζάκια σε είσοδο πολυκατοικίας στην Καλαμαριά08:08Μουντιάλ για αποκλεισμένους θέλει να διοργανώσει η Ρωσία το 202607:53Τραμπ: Συνάντηση Γουίτκοφ - Πούτιν στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα07:38Φωτίστε την επιχείρησή σας με την GlobiLED και το πρόγραμμα "Pay As You Save"07:23Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ07:08Γάζα: Όχημα του πάπα Φραγκίσκου μετατράπηκε σε κινητή μονάδα υγείας για τα παιδιά 06:53Ολυμπιακός - Ντάνι Γκαρθία: Νομίζω ότι έχουμε λιγότερους βαθμούς από όσους αξίζουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ06:38Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:24Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Νοεμβρίου06:10Ηράκλειο: Επείγουσα αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω…απείθαρχου επιβάτη23:59Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί θετικά το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 202623:44Πάπας Λέων: Ταξιδεύει στην Τουρκία – θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο23:29Παναθηναϊκός: «Πάτησε» την Παρτιζάν κι έπιασε κορυφή 23:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο