LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2020 09:47 | Ανανέωση: 18 Οκτωβρίου 2020 09:53

Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο με χάρτη - σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Σε μια νέα, ακραία, πρόκληση προχωρά η Τουρκία. Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «παράνομο» τον χάρτη και τονίζει πως η Άγκυρα έχει «αμιγώς πολιτικά κίνητρα».

Χάρτης - Τουρκία

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, αυτή τη φορά με νέο χάρτη, όπου δεσμεύει το μισό Αιγαίο, στο πλαίσιο του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών της γείτονος, Αντίλ Καραϊσμάνογλου, δημοσιεύει χάρτη, όπου η Άγκυρα δεσμεύει το μισό Αιγαίο και αυξάνει, από την Κάρπαθο έως και την Κύπρο, την περιοχή, όπου έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.

«Χαιρετίσματα στα Φατίχ, Γαβούζ και Κανουνί. Διευρύναμε την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης μας στην Γαλάζια Πατρίδα μας, με τρόπο που θα περιλαμβάνει τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται σε έρευνες, στην Ανατολική Μεσόγειο, τα εθνικά μας πλοία. Ας είναι χαρμόσυνο για την πατρίδα μας το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης», έγραψε στο twitter o Τούρκος υπουργός.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί την Άγκυρα ότι οι ενέργειές της θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα, ενώ κάνει λόγο για κίνηση με αμιγώς πολιτικά κίνητρα...

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

"H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί".

Αντίλ Καραϊσμαΐνογλου - χάρτης - Αιγαίο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)Σήμερα 14:44 | Ειδήσεις

Νωρίτερα σήμερα οι αγρότες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, με απόφαση να κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Ποιες ημέρες αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στην Αττική.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επεισόδια στο μπλόκο στο Κιάτο (βίντεο)Σήμερα 12:29 | Ειδήσεις

Οι συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν επιχείρησαν να αποκλείσουν την Εθνική Οδό.

Μητσοτάκης για αγρότες: Από 3,1 δις το 2024 στα 3,7 δις οι συνολικές πληρωμές - Οι ακραίες ενέργειες δεν βοηθούνΣήμερα 11:45 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χονγκ Κονγκ: Στους 159 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στους ουρανοξύστες15:43Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)15:29"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ115:15Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων – Έληξε ο συμβολικός αποκλεισμός στη Χαλκηδόνα15:01Αγροτικές κινητοποιήσεις: Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό στην Κομοτηνή14:47Αττική: Συνελήφθη 23χρονο μέλος συμμορίας για διαρρήξεις – Πάνω από 17.000 ευρώ η λεία τους14:33Ηράκλειο: Σύλληψη 54χρονου για όπλα και πυρομαχικά (εικόνες)14:19Τροχαίο στη Λούτσα: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 29χρονος14:04Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η Ελλάδα του 2025 μπορεί να είναι υπερήφανη για τα βήματα που έχει κάνει 13:50ΕΛΑΣ: Επιχείρηση “σκούπα” για την εξάρθρωση κυκλώματος που εκμεταλλεύεται ανηλίκους13:36Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"13:23Γεραπετρίτης: Να διατηρήσουμε την ενότητα του ΝΑΤΟ – Οφείλουμε να σταθούμε στην Ουκρανία13:09Την βαθύτερη οικονομική κρίση της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βιώνει η Γερμανία – Για έλλειψη αποφασιστικότητας κατηγορείται η κυβέρνηση12:55Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επεισόδια στο μπλόκο στο Κιάτο (βίντεο)12:41Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ελεύθερη υπό όρους η Μογκερίνι – Επίσημες κατηγορίες για ευνοιοκρατία12:38Μητσοτάκης για αγρότες: Από 3,1 δις το 2024 στα 3,7 δις οι συνολικές πληρωμές - Οι ακραίες ενέργειες δεν βοηθούν12:24Αγρότες – Ημαθία: Μπλόκο στην Εγνατία Οδό (εικόνες)12:10Δένδιας: Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία είναι ζήτημα ισονομίας που αφορά όλους μας11:55Χατζηδάκης: Η πόρτα της κυβέρνησης είναι ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες - 1,2 δις θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο11:41Βόλος: Εργαζόμενος στον ΕΦΚΑ πέθανε στο γραφείο του μπροστά στους συναδέλφους του11:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο