LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 14 Οκτωβρίου 2020 12:06

“Πεθαίνει” ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Μέσα σε 25 χρόνια έχασε τα μισά κοράλλια του. “SOS” από τους επιστήμονες.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας

Τα μισά από τα κοράλλια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στην Αυστραλία χάθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, δήλωσαν την Τετάρτη επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι η κλιματική αλλαγή διαταράσσει με μη αναστρέψιμο τρόπο το υποθαλάσσιο αυτό οικοσύστημα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Proceedings of the Royal Society” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στο εύρος της μείωσης όλων των ειδών κοραλλιών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στον ύφαλο αυτόν στην βορειοανατολική Αυστραλία, ο οποίος εντάχθηκε το 1981 στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα πιο μεγάλα είδη κοραλλιών - εκείνα που έχουν την μορφή τραπεζιού και εκείνα που έχουν διακλαδώσεις - είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς ορισμένα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης στο πιο βόρειο τμήμα του κοραλλιογενούς υφάλου.

«Αυτά εξαφανίστηκαν σε ποσοστό 80 ή 90% σε σύγκριση με όσα υπήρχαν πριν από 25 χρόνια», δήλωσε στο AFP ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ, ο Τέρι Χιουζ, ο οποίος ήταν ένας από τους συντάκτες των πορισμάτων της μελέτης. «Αυτά προσφέρουν τις γωνιές και τις εσοχές στις οποίες βρίσκει καταφύγιο ένας αριθμός ψαριών και πλασμάτων και η απώλεια αυτών των κοραλλιών θα αλλάξει όλο το οικοσύστημα», σημείωσε.

Πέραν της ανεκτίμητης αξίας του από φυσικής και επιστημονικής άποψης, υπολογίζεται ότι το σύνολο του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων, αποφέρει έσοδα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αυστραλιανό τουριστικό τομέα.

Ο ύφαλος αυτός μπορεί να χάσει το καθεστώς του ως Παγκόσμια Κληρονομιά και αυτό λόγω της υποβάθμισής του, η οποία αποδίδεται από πολλούς στην επανάληψη των επεισοδίων λεύκανσης των κοραλλιών, η οποία είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η λεύκανση είναι ένα φαινόμενο μαρασμού, το οποίο εκδηλώνεται με τον αποχρωματισμό των κοραλλιών. Αυτό προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, η οποία προκαλεί την απομάκρυνση της συμβιωτικής άλγης, που προσφέρει στα κοράλλια το χρώμα και τις θρεπτικές τους ουσίες.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μπορεί να αναρρώσουν, αν μειωθεί ξανά η θερμοκρασία του νερού, αλλά μπορεί επίσης να πεθάνουν, αν συνεχιστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το βόρειο τμήμα αυτού του οικοσυστήματος έχει ήδη υποστεί το 2016 και το 2017 δύο άνευ προηγουμένου επεισόδια λεύκανσης των κοραλλιών του και η Αυστραλία, μετά την επανεξέταση πέρυσι των προοπτικών του συνόλου του, τις θεωρεί πλέον «πολύ κακές».

Πριν από αυτό, άλλα δύο επεισόδια είχαν καταγραφεί το 1998 και το 2002. Ένα πέμπτο παρατηρήθηκε το 2020, αλλά οι ζημιές που έχει προκαλέσει δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗ ΕΕ παγώνει τους δασμούς κατά των ΗΠΑ για 90 ημέρεςΣήμερα 13:41 | Ειδήσεις

Η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα πριν από την έναρξη ισχύος της πρώτης δόσης των δασμών στις 15 Απριλίου.

Άρτα: Παπάς βίαζε κοριτσάκι για χρόνιαΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Πώς αποκαλύφθηκαν οι αρρωστημένες πράξεις του. Συγκλονίζουν τα όσα είπε το ανήλικο κορίτσι 

Λάρισα: Καθηγητής θρησκευτικών ασελγούσε σε 15χρονη μαθήτρια - Πως αποκαλύφθηκεΣήμερα 11:29 | Ειδήσεις

Στην κατοχή του 57χρονου βρέθηκε πορνογραφικό υλικό μεγάλης ποσότητας και απομακρύνθηκε εγκαίρως από το σχολείο.

Μεγάλη απάτη με ψεύτικες αγγελίες πώλησης αυτοκινήτων: Σπείρα με δεκάδες μέλη απέσπασε πάνω από 170000 ευρώΣήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Πώς δρούσε η σπείρα που έκανδε ηλεκτρονικές απάτες, κλοπές και πλαστογραφίες.  Πώς αποσπούσαν από τα θλυματά τους δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λονδίνο: Τοιχογραφία μεταπολεμικού καλλιτέχνη σώθηκε από κατεδάφιση19:51Μεγάλος διαγωνισμός F1 από το ΑΝΤ1+: Ένας τυχερός νικητής θα ταξιδέψει στο Grand Prix της Ίμολα19:39Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου19:26THEA MARRE: Το κρυμμένο στολίδι της Μάνης19:11Τέμπη: Αναβρασμός μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα (βίντεο)19:00Γιώργος Λάνθιμος: “Ανακριβή και παραπλανητικά δημοσιεύματα” για το μπλόκο στα γυρίσματα στην Ακρόπολη18:46Ιεράπετρα: Κοράκι άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την πόλη18:32Δασμοί: Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα18:19 Σωματείο ΕΛΙΖΑ: Λαχειοφόρος αγορά 2025 - Κάθε λαχνός μετράει18:06Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:50Λιβαδειά - Μητσοτάκης: Τα επόμενα δύο χρόνια θα δείτε την οικονομική πολιτική να αντανακλάται στο δικό σας πορτοφόλι17:36Εκάλη: Κλειστή η κυκλοφορία στη Θησέως - Kολώνα φωτισμού έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο17:22Κορονοϊός – γρίπη: Πόσοι πέθαναν την τελευταία εβδομάδα17:08Ανταρκτική: Δασμοί Τραμπ ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά όπου ζουν μόνο… πιγκουίνοι16:54Παπασταύρου: Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να εξάγει ενεργειακή ασφάλεια - Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες της Chevron16:41Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή16:27Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την ανάπλαση και ανάδειξη του Λόφου του Φιλοπάππου16:14Πάσχα - ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για όλη την περίοδο 16:00Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει μετά από 15 χρόνια15:45Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών και στήριξη στην αγορά υπέρ των πολιτών 15:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο