LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2020 15:53

ΔΝΤ για Ελλάδα: ανάκαμψη με το... σταγονόμετρο

Οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς, μετά απο την κρίση του κορονοϊού.

AP - ΔΝΤ - IMF - Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Νίκου Ρογκάκου

Χαμηλή ανάκαμψη βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική οικονομία το 2021, δίνοντας στην Ελλάδα μια από τις χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Ο πήχης για την ελληνική οικονομία μπαίνει στις προβλέψεις του Ταμείου στο 4,1% αισθητά χαμηλότερα και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το επόμενο έτος στην περίπτωση όπου ούτε λεφτά από την Ευρώπη έρθουν και η πανδημία συνεχίσει να δίνει το παρών έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021 επηρεάζοντας για μία ακόμα χρονιά τον τουρισμό.

Στο βασικό σενάριο το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει δυναμική ανάκαμψη 7,5% το επόμενο έτος, ποσοστό το οποίο δεν «βλέπει» το ΔΝΤ για καμία χώρα της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ βέβαια δεν φημίζεται για τις αισιόδοξες προβλέψεις του, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι εκτιμήσεις του διαψεύστηκαν.

Στο World Economic Outlook το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας η γενική εκτίμηση είναι πως για την παγκόσμια οικονομία ο ανήφορος που διανοίγεται με φόντο την πανδημία θα είναι μακρύς, άνισος και σπαρμένος με αβεβαιότητες.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά από ένα μακροβούτι 4,4% φέτος αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 ( θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδες) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας. Υπολογίζεται πως 90 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα βυθιστούν σε συνθήκες ακραίες φτώχειας το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάρια την ημέρα. Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ανά τον κόσμο καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η μείωση των ωρών εργασίας ισοδυναμεί με απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης ενώ στις αναπτυγμένες οικονομίες στο τέλος του 2021 το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ μετά από ένα άλμα 20 μονάδων.

Σε περιβάλλον πρωτοφανούς παγκόσμιας αβεβαιότητας , η ελληνική οικονομία θα δυσκολευτεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ να ξαναβρεί το βηματισμό της. Φέτος, η ύφεση θα φτάσει στην Ελλάδα το 9,5% (8,2% προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών) και το 2021 η ανάκαμψη θα είναι 4,1%. Στην ευρωζώνη αντίστοιχα μετά από βουτιά 8,3% ακολουθεί ανάπτυξη 5,2%. Σε μια προβολή στο μέλλον, το ΔΝΤ επιμένει στην πάγια θέση του ότι σε βάθος χρόνου η ελληνική οικονομία θα «σέρνεται» με ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2025.

Η Ελλάδα φέτος δεν κρατά τα σκήπτρα της ύφεσης στην ευρωζώνη. Προηγούνται η Ισπανία με 12,8% , η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10% και η Γαλλία με 9,8%. Προβλέπεται όμως πως θα εμφανίσει μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις ανάκαμψης ( 4,1%) «περνώντας» μόνο τη Φινλανδία (3,6%) και την Ολλανδία (4%).

Το υψηλότερο ποσοστό ανάκαμψης προβλέπεται στην Ισπανία με 7,2%.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για την ανεργία , οι οποίες επίσης απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομικών, Εκτιμάται έκρηξη της ανεργίας στο 19,9% του εργατικού δυναμικού φέτος ( από 17,3%) με μόνο μερική αποκλιμάκωση στο 18,3% το 2021 . Η δεύτερη χειρότερη επίδοση ανεργίας στην ευρωζώνη συναντάται στην Ισπανία όπου το ΔΝΤ προβλέπει «κολλημένη» ανεργία στο 16,8% φέτος και του χρόνου ενώ για την Ιταλία προβλέπεται ότι η ανεργία από 11% φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 11,8% το 2021.

Η γενική προτροπή του ΔΝΤ προς όλες τις κυβερνήσεις είναι να μην βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης από την οικονομία ενώ ειδικά για την Ελλάδα, πρόσφατα το Ταμείο είχε στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση να μη βιαστεί να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο