LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2020 12:23

Νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή ασφάλιστρων υγείας

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα ασφάλιστρα υγείας.

ΕΦΚΑ - Εισφορές

"Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να καθορίζονται οι κρίσιμοι δείκτες ή παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αναπροσαρμογή ασφαλίστρων".

Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας σύμφωνα με τους ειδικότερα αναφερόμενους όρους και προβλέπεται ότι έχει το δικαίωμα ο ασφαλιζόμενος να καταγγείλει την ασφαλιστική σύμβαση, εφόσον δεν συμφωνεί, εντός προθεσμίας 30 ημερολογιακών ημερών από τη γνωστοποίηση της αναπροσαρμογής.

Το άρθρο

Στον ν. 2251/1994 (A' 191) προστίθεται άρθρο 2 Α ως εξής:

«'Αρθρο 2 Α Αναπροσαρμογή ασφαλίστρων

1. Συμβατικές ρήτρες αναπροσαρμογής ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας μπορούν να εξαρτούν την αναπροσαρμογή από αντικειμενικούς παράγοντες, που στηρίζονται στην αρχή της καταλληλότητας, ήτοι σε πραγματικά και επίκαιρα δεδομένα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, όπως ιδίως η ηλικία του ασφαλισμένου και δείκτες, που είναι σαφείς, αντικειμενικοί, ευρέως προσβάσιμοι και επαληθεύσιμοι από τα συμβαλλόμενα μέρη, οι οποίοι διαμορφώνουν την τελική τιμή του ασφαλίστρου ανά έτος αναφοράς.

Η συμμόρφωση των προαναφερόμενων ρητρών με την αρχή της διαφάνειας και ιδίως με τις παρ.1, 6 και 7 περ. ε) και ια) του άρθρου 2 πληρούται με μόνο τον προσδιορισμό των παραγόντων και δεικτών, από τους οποίους εξαρτάται η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, στη σύμβαση ασφάλισης.

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να καθορίζονται οι κρίσιμοι δείκτες ή παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αναπροσαρμογή.

2. Σε περίπτωση που η αναπροσαρμογή ευρίσκεται εκτός των ορίων των παραγόντων και δεικτών της παρ. 1, οι ασφαλιστικές εταιρίες οφείλουν να ενημερώνουν τους λήπτες της ασφάλισης για το ύψος της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων, παρέχοντας διευκρινίσεις για την απόκλιση από τα όρια των παραγόντων και δεικτών της παρ. 1. Η ενημέρωση γίνεται από την ασφαλιστική εταιρία εντός προθεσμίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημερολογιακών ημερών πριν από κάθε επερχόμενη αναπροσαρμογή.

3. Αν η συμβατική ρήτρα για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων είναι ασαφής ή ελλιπής ή αν έχει προβλεφθεί κατά τρόπο που δεν πληροί τις αρχές της διαφάνειας και της καταλληλότητας κατά την παρ. 1, χωρεί εκ του νόμου αναπροσαρμογή σύμφωνα με τους παράγοντες και δείκτες της παρ. 1, μόνο εάν ο λήπτης της ασφάλισης ενημερωθεί για κάθε επερχόμενη αναπροσαρμογή και τον τρόπο με τον οποίο αυτή υπολογίζεται εντός προθεσμίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημερολογιακών ημερών πριν τη θέση σε ισχύ της επερχόμενης αναπροσαρμογής.

Στην περίπτωση που ο λήπτης της ασφάλισης δεν συμφωνεί με την αναπροσαρμογή, μπορεί να καταγγείλει την ασφαλιστική σύμβαση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τη γνωστοποίηση της αναπροσαρμογής. Τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται με τη λήξη της περιόδου υπολογισμού του τρέχοντος ασφαλίστρου.

4. Οι παρ. 2 και 3 ισχύουν και για μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας που έχουν καταρτισθεί μέχρι την έναρξη ισχύς του παρόντος.

5. Οι πάσης φύσεως ενημερώσεις και απευθυντέες δηλώσεις από την ασφαλιστική εταιρία προς τον λήπτη της ασφάλισης μπορεί να γίνονται με αποστολή συστημένης επιστολής στην πιο πρόσφατη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο λήπτης της ασφάλισης ή στην πιο πρόσφατη δηλωθείσα διεύθυνση του αντικλήτου του. Στην περίπτωση που ο λήπτης της ασφάλισης έχει ζητήσει εγγράφως με κάθε μέσο να λαμβάνει τις πάσης φύσεως ενημερώσεις ή απευθυντέες δηλώσεις με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), η σχετική επικοινωνία λαμβάνει χώρα στην τελευταία ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία έχει δηλώσει ο λήπτης της ασφάλισης στην ασφαλιστική εταιρία. Η παράδοση της συστημένης επιστολής κατά το πρώτο εδάφιο και η αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) κατά το δεύτερο εδάφιο αντίστοιχα, αποτελούν τεκμήριο ότι οι πάσης φύσεως ενημερώσεις ή απευθυντέες δηλώσεις περιήλθαν στον λήπτη της ασφάλισης και ότι ο τελευταίος έλαβε γνώση αυτών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦθιώτιδα: Αγροτικό τούμπαρε στην Εθνική Οδό (εικόνες)Σήμερα 17:10 | Ειδήσεις

Το αγροτικό εξετράπη της πορείας του αριστερά και προσέκρουσε στο διαχωριστικό διάζωμα όπου και ανετράπη.

Πατέρας Κυριακής Γρίβα: Αν ήξερα τότε ότι η κόρη μου εκβιάζεται θα τον είχα καθαρίσει εγώΣήμερα 16:25 | Ειδήσεις

Πριν ανοίξει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου επανέλαβε στο δικαστήριο ότι στον 40χρονο πρέπει να αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα (χάρτης)Σήμερα 17:33 | Ειδήσεις

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα. Πού υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Ψηφιακό πελατολόγιο: Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστά τα συνεργεία αυτοκινήτων;Σήμερα 16:47 | Ειδήσεις

Μέχρι ποτε θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες συνεργείων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σαλαμίνα: Συνελήφθη 45χρονος καταδικασμένος για ασέλγεια κατά ανήλικης18:27Κύθηρα: Φωτιά σε δασική έκταση - Εστάλη 11218:12Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα (χάρτης)17:58Φθιώτιδα: Αγροτικό τούμπαρε στην Εθνική Οδό (εικόνες)17:44Φωτιά στη Βουρβουρού: Στην μάχη και εναέρια μέσα - Μήνυμα από το 112 (βίντεο)17:30Κρήτη: Φωτιά στην Ιεράπετρα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής17:17Ψηφιακό πελατολόγιο: Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστά τα συνεργεία αυτοκινήτων;17:03Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:46Πατέρας Κυριακής Γρίβα: Αν ήξερα τότε ότι η κόρη μου εκβιάζεται θα τον είχα καθαρίσει εγώ 16:31Φονικός καύσωνας στην Ευρώπη: Νεκροί σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία 16:16ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι ψευδείς δηλώσεις μετά το σκάνδαλο15:55Μαραθώνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω φωτιάς - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί15:41Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Όλα όσα συζητήθηκαν15:24Παναθηναϊκός: Πρώτη νίκη για τους «πράσινους» με 3-0 επί της Μέταλιστ15:07Κρήτη: Πεζός παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα14:53Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο το μεσανατολικό (βίντεο)14:35Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός για ενδοοικογενειακή βία14:20Φωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν εναέρια μέσα14:05Ψηφιακό Πελατολόγιο: "Ταφόπλακα" χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες του κλάδου13:50Ιαπωνία: Περισσότεροι από 900 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 μέρες13:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο