LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 09 Οκτωβρίου 2020 17:21 | Ανανέωση: 09 Οκτωβρίου 2020 17:18

Δίκη Χρυσής Αυγής: τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Διέκοψε το δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων. Η απάντηση της Εισαγγελέως στις επιθέσεις που δέχθηκε.

Δίκη - Χρυσή Αυγή

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί τελικά η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών και όταν η κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά, η κ. Λεπενιώτη σήμανε τη διακοπή της διαδικασίας και τη συνέχεια αυτής τη Δευτέρα στις 10:00 το πρωί.

Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με την τοποθέτηση της Εισαγγελέως, εμβόλιμα στην διαδικασία των δευτερολογιών. Η εισαγγελέας της Έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την χθεσινή σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επί των ελαφρυντικών.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές. Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

Αδαμαντία Οικονόμου

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα, αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

δίκη Χρυσή Αυγή

Παπαδάκης: Η μάχη των ελαφρυντικών συνεχίζεται

Ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης σχολίασε την «παράξενη» κίνηση της εισαγγελέως να «απολογηθεί» στους συνηγόρους υπεράσπισης κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας «γιατί στην πρώτη της τοποθέτηση δεν ζήτησε ελαφρυντικά, κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι έχασαν έναν πολύτιμο σύμμαχο». «Η μάχη των ελαφρυντικών συνεχίζεται» σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του «δεν συντρέχουν οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης» και παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του, οι οποίες όπως είπε «δεν έχουν διαψευστεί».

«Η δίκη κινδυνεύει να ξεχειλώσει και να πάει σε μια χρονική παρέκταση. Όλες αυτές οι διακοπές δεν έχουν συγκεκριμένη αιτιολόγηση και, εν πάση περιπτώσει, τείνω την προσοχή σας στο ότι η δίκη εξακολουθεί, έχει πολλά και κρίσιμα στάδια μέχρι να φτάσει στο τέλος. Θα είμαστε εδώ μέχρι την τελευταία στιγμή» υπογράμμισε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους της επιμήκυνσης της διαδικασίας, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι ευθύνονται «οι επανειλημμένες και αντιφατικές εισαγγελικές τοποθετήσεις, οι οποίες πυροδότησαν πολλούς γύρους τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ουσιαστικά επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια». «Το ελαφρυντικό της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων αφορά τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες δεν έχουν δραστηριοποιηθεί. Προκύπτει από την διατύπωση του νόμου, από την αιτιολογική έκθεση και από όλη τη φιλοσοφία του νόμου, όχι να διακρίνει ανάμεσα σε μέλη εγκληματικών οργανώσεων αλλά να διακρίνει ανάμεσα σε εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν περάσει στο στάδιο της υλοποίησης» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Σχετικά με το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων υπογράμμισε ότι «δεν ευσταθεί διότι η διάρκεια της δίκης για τα ελληνικά δεδομένα υπήρξε εύλογη» αλλά και διότι για τη μεγάλη διάρκεια ευθύνονται και οι κατηγορούμενοι «με τις κωλυσιεργίες, την άσκοπη ανάγνωση εγγράφων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και τις καθυστερήσεις σε απολογίες και αγορεύσεις με αποτέλεσμα να χαθούν δικάσιμοι».

«Το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου δεν υπάρχει πουθενά νομολογημένο ότι είναι υποχρεωτικό όπου υπάρχει λευκό ποινικό μητρώο να παρέχεται το αντίστοιχο ελαφρυντικό» είπε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια θεωρώ ότι το δικαστήριο έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει, προφανώς και θα το κάνει. Η δίκη πρέπει να συνεχιστεί χωρίς άλλες διακοπές και να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Η προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά δεν πρόκειται να έχει καμία απόδοση».

δίκη Χρυσή Αυγή

Στο Εφετείο μετέβη σήμερα η Τζώρτζια Γλέζου, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη της σε όσους αγωνίζονται κατά της Χρυσής Αυγής. Έξω από το δικαστικό μέγαρο, η κ. Γλέζου είχε σύντομη συνάντηση με τη Μάγδα Φύσσα. Οι δυο γυναίκες δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο αντάλλαξαν λίγες θερμές κουβέντες.


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:10Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το Ιράν23:59Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένο πυρομαχικό υλικό23:47Επιβλητικός Ολυμπιακός στη Χάλα Πιονίρ, κυριάρχησε απέναντι στην Παρτιζάν23:36Χειρόφρενο και αύριο τα ταξί της Αττικής23:22Επιτεύχθηκε συμφωνία για την 15μελή επιτροπή τεχνοκρατών που θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας23:08Τραμπ: Με ενημέρωσαν ότι σταματούν οι δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν22:54Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός με εμφατική νίκη επί του Άρη και χατ-τρικ Μπακασέτα22:40Γκίλφοϊλ: Πρώτη φορά εν ενεργεία μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα22:26Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας καταζητούμενος για βιασμό και πορνογραφία ανηλίκων22:12ΗΠΑ: Ξεκίνησε η "δεύτερη φάση" του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα21:58Η Δανία ενισχύει "από σήμερα" τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία21:44Καλεντερίδης στον ΑΝΤ1 - Είναι εφικτό ένα "μοντέλο Μαδούρο" στο Ιράν;21:30Παναγιώτης Στάθης για Καρυστιανού και Σύλλογο Τεμπών: Μετά την ΑΑΔΕ ανοίγει ο δρόμος και για εισαγγελική έρευνα21:16Θρίαμβος ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη - Καταιγιστικός "Δικέφαλος" στους 4 του Κυπέλλου21:02Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας Δανίας-Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο20:48Καλεντερίδης για Γροιλανδία: Είτε με το καλό είτε με το κακό, η Γροιλανδία θα περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο20:34Τέλλογλου - Παραίτηση Σαουνάτσου: Στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ρόδινη την κατάσταση στην ΥΠΑ20:14Ant1 Sports: Σκληρή αναμέτρηση Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ στον προημιτελικό του Κυπέλλου 20:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο