LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2020 19:13 | Ανανέωση: 08 Οκτωβρίου 2020 19:20

Δίκη Χρυσής Αυγής: την Παρασκευή η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Με τις  δευτερολογίες των συνηγόρων θα ξεκινήσει την Παρασκευή η διαδικασία. Τι ζήτησε η εισαγγελέας. Τι απαντά, με νέες τους δηλώσεις, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Χρυσή Αυγή - Δίκη

Για το πρωί της Παρασκευής, στις 11.00, διέκοψε τη συνεδρίασή του το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων, με το δικαστήριο να αποφασίζει επί τους θέματος.

Νωρίτερα η εισαγγελέας είχε ζητήσει να μην αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης. «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πώς να δώσω ελαφρυντικό όταν έχουν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών» είπε η κ. εισαγγελέας.

Η ίδια πάντως εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση αφορά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με την οργάνωση.

Με νέες δηλώσεις επί των ελαφρυντικών, επανήλθε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, έξω από το Εφετείο. Αναφερόμενος ο κ. Παπαδάκης στα ελαφρυντικά που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσε: «Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν».

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝικήτας Κακλαμάνης: Αυστηρή απάντηση στον Κυριάκο Βελόπουλο για τη χθεσινή του επίθεση στον Δημήτρη ΚαιρίδηΣήμερα 12:28 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε μη αρμόζουσα τη συμπεριφορά του και τόνισε ότι όλοι όσοι ανεβαίνουν στο βήμα θα πρέπει να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Μητσοτάκης: Το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης προωθείται με πείσμα και με επιμονήΣήμερα 13:13 | Ειδήσεις

«Οφείλουμε να προωθούμε το έργο μας με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα έτσι ώστε ο ίδιος ο πολίτης να αντιληφθεί σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών».

Ρουμανία: Τρεις νεκροί από έκρηξη σε πολυκατοικία στο Βουκουρέστι (βίντεο)Σήμερα 11:44 | Ειδήσεις

«Νόμιζα ότι μας βομβάρδιζαν», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αλέξης Τσίπρας: Τον Νοέμβριο το βιβλίο του με τίτλο "Ιθάκη" - Τί θα διαβάσουν οι αναγνώστεςΣήμερα 10:03 | Ειδήσεις

Στο τελευταίο εκτενές κεφάλαιο, ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζει αυτές τις σκέψεις για το μέλλον. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νικήτας Κακλαμάνης: Αυστηρή απάντηση στον Κυριάκο Βελόπουλο για τη χθεσινή του επίθεση στον Δημήτρη Καιρίδη 13:31Μητσοτάκης: Το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης προωθείται με πείσμα και με επιμονή13:17Την επόμενη εβδομάδα η τροποποίηση του ΚτΒ για την εφαρμογή του αυτόματου χρονο-κόφτη στα μικρόφωνα της Ολομέλειας13:03Ο Τραμπ υποδέχεται τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο12:49Ρουμανία: Τρεις νεκροί από έκρηξη σε πολυκατοικία στο Βουκουρέστι (βίντεο)12:35Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο νεαροί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω Διαδικτύου12:21Κύπρος: Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας "Καρμιώτισσα"12:07Γιορτή του Σινεμά 2025: Πέμπτη 30 Οκτωβρίου - Ενιαίο εισιτήριο 2€11:53Ισπανία: Πίνακας του Πικάσο εξαφανίστηκε κατά τη μεταφορά του στη Γρανάδα, προκειμένου να εκτεθεί11:39Αλέξης Τσίπρας: Τον Νοέμβριο το βιβλίο του με τίτλο "Ιθάκη" - Τί θα διαβάσουν οι αναγνώστες11:25Βουλή: Συζήτηση στην ολομέλεια για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ11:11Κρήτη: Τρεις διασώσεις μεταναστών από το Λιμενικό - 95 άτομα σε διάστημα τριών ημερών10:57Παρασκευή 17 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:43Αφροδίτη Λατινοπούλου - Καλημέρα Ελλάδα: Τα 57 ονόματα των θυμάτων δεν πρέπει να σβηστούν, αλλά να αντικατασταθούν από ένα μνημείο10:29Κρήτη: Συνελήφθη 77χρονος που είχε στήσει οπλοστάσιο στο σπίτι του (εικόνες)10:15Θεσσαλονίκη: Φρίκη για 15χρονο - Τον χτύπησε συνομήλικός του και στη συνέχεια τον παρενόχλησε, μαζί με μια 13χρονη10:01Χίος: Εντοπισμός 29 μεταναστών - Νεκρά δύο άτομα έπειτα από πρόσκρουση βάρκας στα βράχια09:47Η Χαμάς επαναλαμβάνει τη "δέσμευσή της" να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός09:33Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ από το ΕΛΚ09:19Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το λάθος φάρμακο που χορηγήθηκε σε καρκινοπαθή ασθενή09:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο