LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2020 16:10

Ρωσία: Στρώμα ρύπων μήκους 40 χιλιομέτρων επιπλέει στον ωκεανό

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Καμτσάτκα.

Ρωσία-Ρύπανση

Η ρύπανση, που έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους ζώων και τραυματισμούς λουομένων στην Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, σχηματίζει ένα συμπαγές στρώμα 40 χιλιομέτρων που μετακινείται πάνω στο νερό, διαπίστωσαν σήμερα επιστήμονες.

Αυτό το στρώμα, που έχει μήκος 40 χιλιόμετρα και πλάτος 30 με 100 μέτρα, βρίσκεται ανοικτά των ακτών της χερσονήσου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής, που διεξάγει αυτές τις έρευνες.

Η ρύπανση αυτή, που πιστευόταν ότι είχε περιοριστεί σε μία παραλία, «έχει σαφή όρια, δεν διαλύεται και μετακινείται σταδιακά προς νότο», προς τα νησιά Κουρίλες που διεκδικούν η Ρωσία και η Ιαπωνία, «χωρίς να μειώνεται το μέγεθός της», αναφέρει στην ανακοίνωση αυτή ο επικεφαλής ενός εργαστηρίου βιολογίας του πανεπιστημίου, ο Κίριλ Βίνικοφ.

Η ρύπανση αυτή έχει τη μορφή ενός «ύποπτου αφρού» χρώματος «σκούρου πράσινου». Οι ερευνητές αναφέρουν πως κατάφεραν να πάρουν δείγματα με ελικόπτερο παρά την κακοκαιρία, τα οποία θα σταλούν στο Βλαδιβοστόκ.

Εδώ και ημέρες, κάτοικοι της χερσονήσου της Καμτσάτκα έχουν διαπιστώσει την παρουσία εντυπωσιακά πολλών νεκρών θαλάσσιων ζώων στις παραλίες του Ειρηνικού ωκεανού ενώ άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με το νερό ή βρέθηκαν κοντά σ' αυτό εμφάνισαν εγκαύματα και στομαχικές διαταραχές.

Χθες, Τετάρτη, οι ρωσικές αρχές άρχισαν έρευνα για «παραβίαση των κανόνων διαχείρισης επικίνδυνων για το περιβάλλον ουσιών και αποβλήτων» και για «θαλάσσια ρύπανση», αναφέροντας πως τα πρώτα δείγματα υποδεικνύουν την παρουσία «ενός ρυπαντή, του οποίου η πυκνότητα βρίσκεται κοντά σε εκείνη του βιομηχανικού πετρελαίου, ή μιας άλλης ουσίας που περιέχει ελαιώδη συστατικά».

Ο κυβερνήτης της Καμτσάτκα δήλωσε πως η πηγή της ρύπανσης μπορεί να είναι μια εγκαταλειμμένη χωματερή φυτοφαρμάκων που βρίσκεται κοντά και δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει και πάλι τη διαχείρισή της.

Μολονότι οι αρχές εξακολουθούν να μην αποκλείουν κάποιο «φυσικό» φαινόμενο, άλλοι εμπειρογνώμονες, που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα Novaia Gazeta και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, προτείνουν το σενάριο μιας διαρροής επτυλίου, ενός εξαιρετικά τοξικού καυσίμου πυραύλων που προήλθε ίσως από κάποια στρατιωτική εγκατάσταση.

Σήμερα ο κυβερνήτης δήλωσε ωστόσο πως τα δείγματα που έχουν ληφθεί είναι προς το παρόν «αρνητικά για το επτύλιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εντοπίσθηκαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα πετρελαϊκών προϊόντων και φαινόλης, αλλά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες συνέπειες στα ζώα και τους ανθρώπους. Ο κυβερνήτης, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και μερικές εβδομάδες, δήλωσε εξάλλου πως συνολικά «έχουμε εξετάσει περίπου 20 πρόσωπα και οκτώ έχουν διαγνωσθεί με εγκαύματα πρώτου βαθμού στον κερατοειδή».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕ.Ε: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 μελών της μετά τους δασμούς ΤράμπΧθες 23:31 | Ειδήσεις

Η Κύπρος, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, δήλωσε αργά απόψε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή.

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Τι αναφέρει το πόρισμα για τη φονική φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη κι έφτασε στο ΧαλάνδριΔευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 17:56 | Ειδήσεις

Αν και έχουν περάσει 17 μήνες η υπόθεση βρίσκεται σε στάδιο προκαταρκτικής έρευνας, για μια πυρκαγιά που διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα έκαψε σε δύο ημέρες δεκάδες σπίτια.

Θρίλερ με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας: Δύο σενάρια και πολλά ερωτήματαΧθες 18:39 | Ειδήσεις

Η τελευταία επιβεβαιωμένη τοποθεσία της, ήταν σε κατάστημα στου Ζωγράφου στις 10  Ιανουαρίου.

Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλιΧθες 23:00 | Ειδήσεις

Η τελετή περιελάμβανε καλλιτεχνικά στοιχεία και συμμετοχές, όπως ζωντανή μουσική με μπάντα επί σκηνής, μουσικούς, χορωδίες και ορχήστρες της πόλης, κ.α.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γενιτσάγ: Το τουρκικό ΥΠΕΞ σιωπά στις δηλώσεις Γεραπετρίτη - Σκληρή προειδοποίηση γκιουρντενίζ23:59Ε.Ε: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 μελών της μετά τους δασμούς Τράμπ23:46Αστυνομικός φιλοξένησε σπίτι της, μητέρα που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με τα παιδιά της23:32Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλι23:18Μητσοτάκης: Η ερώτηση που τον έφερε σε αμηχανία– “Μη με τρομάζετε έτσι”23:04Η Δανία "εξεπλάγη" από τις δασμολογικές απειλές του Τραμπ22:50Σέρρες: Στο μικροσκόπιο δεύτερη επίθεση στον 17χρονο - Μαρτυρία της αδελφής του στον ΑΝΤ1 για ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου22:36Γροιλανδία: Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιβολή νέων δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στα σχέδια του22:22Θύελλα αντιδράσεων, μετά τις ανθελληνικές δηλώσεις του Έντι Ράμα - Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη22:08Ποπάι: ο γκρινιάρης ναυτικός έχει... γενέθλια!21:54Καρδίτσα – ΑΕΚ: Πέμπτη συνεχόμενη νίκη για την “Ένωση”21:40Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 χάρισε ελπίδα σε Παιδικά Χωριά SOS και Φλόγα21:26Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα21:12Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Τι αναφέρει το πόρισμα για τη φονική φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη κι έφτασε στο Χαλάνδρι20:58Ant1 Sports: Την Κυριακή έρχεται στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό ο Σαντίνο Αντίνο20:44Θρίλερ με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας: Δύο σενάρια και πολλά ερωτήματα20:30Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Λατινικής Αμερικής: Ανησυχία καταναλωτών για την ποιότητα των κρεάτων στην Ελλάδα20:16Η Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Ιράν20:02Προμηθέας Πάτρας – Πανιώνιος: Πήραν… το θρίλερ οι φιλοξενούμενοι19:48Γρίπη σε έξαρση: Αύξηση νοσηλειών, πίεση στα νοσοκομεία και έκκληση για εμβολιασμό19:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο