LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 05 Οκτωβρίου 2020 16:49

Επαναπατρίστηκαν σπάνια αρχαία ελληνικά νομίσματα (εικόνες)

Πίσω στην πατρίδα πέντε αργυρά νομίσματα, τα οποία επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης.

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Πέντε σπάνια αργυρά νομίσματα, τα οποία επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης, επαναπατρίστηκαν, πληροφορεί με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα τρία, από αυτά, τα οποία είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα, επαναπατρίστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από το Μόναχο. Πρόκειται για έναν στατήρα Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ., και έναν στατήρα Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου. Τα νομίσματα παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές Αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, επέστρεψαν στην Αθήνα και φυλάσσονται στο Νομισματικό Μουσείο, το οποίο συνέδραμε στην ταύτισή τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, ο επαναπατρισμός των νομισμάτων συνδέεται με την εξάρθρωση, τον Οκτώβριο του 2016, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που είχε έδρα την Ελλάδα και πλοκάμια σε πολλές άλλες χώρες και σχετιζόταν με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. «Εις χείρας των εμπλεκομένων στην οργάνωση είχαν κατασχεθεί, εντός Ελλάδας, 126 αρχαία αντικείμενα και 2.024 νομίσματα, ενώ τον Μάρτιο του 2017 επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 33 αγγεία Μυκηναϊκής εποχής, 600 αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα διαφόρων εποχών, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν εξαγάγει παρανόμως από τη χώρα», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

«Χάρη στις πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη δικογραφία της υπόθεσης, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός από την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που είχαν διοχετευτεί από την εγκληματική οργάνωση προς πώληση σε οίκους δημοπρασιών με έδρα τη Ζυρίχη και το Μόναχο. Σε συνεργασία με την Εισαγγελία Εφετών Πατρών έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες ελβετικές και γερμανικές δικαστικές Αρχές, ώστε να παραδοθούν τα παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών ήταν και η επιστροφή στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 δύο ακόμη αργυρών νομισμάτων από τη Ζυρίχη. Πρόκειται για ένα τετράδραχμο Αθηνών "Νέας Τεχνοτροπίας", με χρονολογία κοπής το 136 π.Χ., και ένα τετράδραχμο Πτολεμαίου Δ΄ Φιλοπάτορα νομισματοκοπείου Σιδώνας, με χρονολογία κοπής περί τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Τα δύο νομίσματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Επαναπατρισμός - αρχαία ελληνικά νομίσματα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑγρότες – Θεσσαλία: Παραμένουν τα μπλόκα σε Νίκαια, Καρδίτσα και ΤρίκαλαΣήμερα 10:38 | Ειδήσεις

Τα μπλόκα ενισχύονται συνεχώς με νέα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Δηλώσεις συμπαράστασης κι από άλλες κοινωνικές ομάδες.

“Κακοκαιρία BYRON”: Σε κατάσταση Red Code 9 περιφέρειες της χώραςΣήμερα 06:49 | Ειδήσεις

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πλεύρης: Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει στους αγρότες να κόψουν τη χώρα στα δύοΣήμερα 09:07 | Ειδήσεις

Πως σχολίασε την ομιλία Τσίπρα στην παρουσίαση του βιβλίου του και τον «εξώστη στον οποίο έβαλαν Φάμελλο και Χαρίτση».

Χωρίς ταξί και σήμερα η ΑττικήΧθες 21:56 | Ειδήσεις

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το επιβατικό κοινό της Αττικής, ζητά μεταξύ άλλων στη νέα ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρότες – Θεσσαλία: Παραμένουν τα μπλόκα σε Νίκαια, Καρδίτσα και Τρίκαλα11:08Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό με 48χρονο επιδειξία μέσα σε αστικό λεωφορείο10:55Πούτιν: Δεν αποδεχόμαστε ορισμένα σημεία της ειρηνευτικής πρότασης των ΗΠΑ10:41Οικοδόμοι: Πανελλαδική 24ώρη απεργία10:27Συναγερμός στην Αργολίδα: Χάθηκε ψαράς στον κόλπο της Επιδαύρου10:13Κοζάνη: Οδηγός λεωφορείου που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ πέθανε από ανακοπή πάνω στο τιμόνι09:59ΝΒΑ: Νίκη για τους Μπακς – νέος τραυματισμός του Αντετοκούνμπο09:45Δένδιας: Χρόνια Πολλά στο Πυροβολικό μας για την εορτή της Προστάτιδάς του, Αγίας Βαρβάρας09:31Πλεύρης: Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει στους αγρότες να κόψουν τη χώρα στα δύο09:17Νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην Κρήτη - Γεμάτοι οι χώροι φιλοξενίας σε Ηράκλειο και Χανιά09:03Τροχαίο στον Κηφισό - Δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία όλες οι λωρίδες08:49Μπλόκο αγροτών – Μάλγαρα: Πορεία με νεκροφόρες για συμπαράσταση!08:35Μαδούρο: Επιβεβαίωσε πως συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ08:21Λέρος: Καταδίωξη ταχύπλοου με δεκάδες μετανάστες08:07Σόκρατες: Ο εμβληματικός “Γιατρός της Δημοκρατίας”07:53Πάτρα: Διανομέας ξυλοκοπήθηκε άγρια από τέσσερα άτομα που ήθελαν να τον ληστέψουν07:39Αγία Βαρβάρα: Τα φρικτά βασανιστήρια και ο αποκεφαλισμός από τον πατέρα της07:25Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 07:11“Κακοκαιρία BYRON”: Σε κατάσταση Red Code 9 περιφέρειες της χώρας06:57Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Δεκεμβρίου06:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο