LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 05 Οκτωβρίου 2020 13:28 | Ανανέωση: 05 Οκτωβρίου 2020 14:02

Νόμπελ Ιατρικής: Στους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C

Νόμπελ Ιατρικής στους Μάικλ Χόουτον, Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις για "την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C".

ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2020

Με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής τιμήθηκαν σήμερα από κοινού ο Βρετανός Μάικλ Χόουτον και οι Αμερικανοί Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις για "την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C".

Οι τρεις επιστήμονες επιβραβεύονται για την "αποφασιστική συμβολή" τους στον αγώνα για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας, "ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος", ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της για το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η σημασία των ευρημάτων τους έγκειται στο γεγονός ότι τώρα υπάρχει πιθανότητα να εξαλειφθεί εντελώς ο ιός της ηπατίτιδας C, επισημαίνει η Επιτροπή Νόμπελ στην ανακοίνωσή της.

"Πριν από την εργασία τους, η ανακάλυψη των ιών της ηπατίτιδας Α και Β είχε αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου", προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νόμπελ, για να υπογραμμίσει: "Η ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C αποκάλυψε την αιτία των υπόλοιπων περιπτώσεων χρόνιας ηπατίτιδας και κατέστησε δυνατό να γίνονται εξετάσεις αίματος και (να βρεθούν) νέα φάρμακα που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές".

ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2020

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει σε περίπου 70 εκατομμύρια τον αριθμό των λοιμώξεων από ηπατίτιδα C, η οποία προκαλεί ετησίως 400.000 θανάτους.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο Χάρβεϊ Άλτερ εντόπισε μια μυστηριώδη λοίμωξη από ηπατίτιδα σε μεταγγίσεις, η οποία δεν ήταν ούτε ηπατίτιδα Α, ούτε ηπατίτιδα B, προσθέτει η Επιτροπή Νόμπελ στην ανακοίνωσή της.

Χρόνια αργότερα, το 1989, ο Μάικλ Χόουτον και η ομάδα του πιστώθηκαν την ανακάλυψη της γενετικής αλληλουχίας του ιού, ενώ ο Τσαρλς Ράις αποκρυπτογράφησε έπειτα από πολυετή έρευνα τον τρόπο με τον οποίο ο ιός αντιδρούσε, με τις εργασίες του να οδηγούν στην ανακάλυψη μιας νέας επαναστατικής θεραπείας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2010.

Η εργασία τους "αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα στον συνεχιζόμενο αγώνα μας κατά των ιογενών λοιμώξεων", επισήμανε η Γκουνίλα Κάρλσον Χέντεσταμ, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Νόμπελ.

Το φετεινό Νόμπελ είναι το πρώτο από το 2008 που είναι άμεσα συνδεδεμένο με έναν ιό.

Έπειτα από ένα πρώτο, το Νόμπελ Χημείας του 1946 με το οποίο τιμήθηκαν δύο ιολόγοι, το σημερινό Νόμπελ έρχεται να προστεθεί σε συνολικά 17 βραβεία που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με εργασίες πάνω στους ιούς, σύμφωνα με τον πρώην γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Άρλινγκ Νόρμπι.

Αν και τα Νόμπελ αναμένεται να ανακοινωθούν βάσει προγράμματος αυτήν την εβδομάδα, η επιδημία της COVID-19 ανάγκασε την ακύρωση της τελετής απονομής τους με φυσική παρουσία στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Οι τρεις τιμηθέντες με το Νόμπελ Ιατρικής 2020 θα παραλάβουν το βραβείο τους στη χώρα στην οποία διαμένουν, ενώ όλοι όσοι θα τιμηθούν φέτος με Νόμπελ θα κληθούν να εορτάσουν τα βραβεία τους μαζί με αυτούς που θα τιμηθούν το 2021, αν βεβαίως έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με την επιδημία του νέου κορονοϊού έως τότε.

Μετά το Νόμπελ Ιατρικής, ακολουθούν αύριο Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας και την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή στο Όσλο, ενώ το Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί τελευταίο, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμαΣήμερα 22:43 | Ειδήσεις

Εξετάζεται το σενάριο του αναμμένου τσιγάρου.

Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνωΣήμερα 20:02 | Ειδήσεις

Συγκλονίζει η περιγραφή του ενός από τους τέσσερις ανηλίκους, που έπεσαν από παιχνίδι σε λούνα παρκ στη Ρόδο.

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Σήμερα 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"Σήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης της συμμαχίας των "προθύμων"

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα19:17ΕΝ.Φ.Ι.Α.: Απαλλαγή για τρία έτη σε πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά19:03Ντόναλντ Τραμπ: Μεγάλη πρόοδος αναφορικά με τη Ρωσία, μείνετε συντονισμένοι18:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο