LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 03 Οκτωβρίου 2020 11:15 | Ανανέωση: 03 Οκτωβρίου 2020 11:17

ΕΕ: υπό παρακολούθηση οι ενέργειες της Τουρκίας

Ιιαίτερη σημασία έχει το γεγονός, όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, υπάρχει χρονοδιάγραμμα...

Αιγαίο - Μητσοτάκης - Ερντογάν - Oruc Reis - ένταση - φρεγάτες

Υπό παρακολούθηση θα έχει στο εξής την Τουρκία η Ευρωπαΐκή Ένωση για να διαπιστώσει εάν προχωρά σε αποκλιμάκωση ή συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός, όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι το διάστημα μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε και θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι σημαντικό καθώς η ΕΕ θα έχει υπό παρακολούθηση το εάν η Τουρκία προχωρά ουσιαστικά σε αποκλιμάκωση κι εάν συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της ΕΕ, κάτι που θα οδηγούσε στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν το διάλογο, κάτι όμως που εξαρτάται από την ίδια την Άγκυρα και τη στάση που θα επιλέξει να κρατήσει.

Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Γίνεται σαφέστατη αναφορά στα άρθρα των συνθηκών, το 29 και το 215. Γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα άρθρα τα οποία αφορούν κυρώσεις. Και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε αυτή την περίπτωση, όλα τα εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, ένα πολύ καλό κείμενο και για την Κύπρο, ένα πολύ καλό κείμενο για την Ευρώπη. Και τολμώ να πω και ένα καλό κείμενο και για τις σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας διότι είναι ένα κείμενο το οποίο ακριβώς θέτει στον πυρήνα του αυτή την ισορροπία για την οποία έχουμε πολλές φορές μιλήσει. Την δυνατότητα να έχουμε ως Ευρώπη, ως Ελλάδα και ως Κύπρος μία καλύτερη σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα σταματήσουν οι μονομερείς προκλητικές ενέργειες και ότι η Τουρκία θα καθίσει, ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές τουλάχιστον, στο τραπέζι των συζητήσεων».

Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ σημείωνε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» ερωτηθείς σχετικά με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες, «η μία για μία κατάσταση που δε θέλουμε, σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά σε θετική ατζέντα ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να έχει εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους ΣπαρτιάτεςΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πόσα από τα 46 κόμματα δεν θα βρίσκονται στη λίστα των Ευρωεκλογών. 

Άγιοι Ανάργυροι: Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη νύχτα της δολοφονίας (εικόνες)Σήμερα 18:31 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1, φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας, νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα που ο 39χρονος δολοφονησε άγρια την Κυριακή, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

30ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμούΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Πόσα χρήματα άντλησε ο ΟΔΔΗΧ. Υπερδεκαπλάσια η προσφορά από επενδυτές. Για ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης,

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γενοκτονία των Αρμενίων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων19:45Άγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Νέα ντοκουμέντα από την δολοφονία παρουσίασε ο ΑΝΤ1 (εικόνες)19:31Λαμία - ΠΑΟΚ: “φιλί ζωής” στις καθυστερήσεις για τον “δικέφαλο το Βορρά” 19:17Γονίδια και αυτοανοσία19:08Δολοφονία Λυγγερίδη - Θύρα 7: “Φιάσκο” η δικογραφία, αδέρφια είμαστε μαζί σας18:55Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμών18:42ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία18:28“Αττικόν” για καταγγελία Καλλιάνου: ο πατέρας του δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ18:15Θεσσαλονίκη: εμβόλισε περιπολικό στη διάρκεια καταδίωξης18:01Ενδοοικογενειακή βία: Απέσυρε την καταγγελία η σύντροφος του μπασκετμπολίστα του Περιστερίου17:48Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της Χεζμπολάχ 17:35Καλλιάνος: Η καταγγελία για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του και η απάντηση Γεωργιάδη (βίντεο)17:21Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου17:0730ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού16:54Ομόφυλα Ζευγάρια: Κόντρα Πλεύρη - Βελόπουλου για τους βουλευτές στις εκκλησίες16:40“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο16:27Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους Σπαρτιάτες16:16Βουλή: Άρση ασυλίας για Βελόπουλο και Μπουρχάν16:01ΑΔΑΕ: Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους της παρακολούθησής του15:47Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο