LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2020 19:40

Ορτέιγκους: Ο Πομπέο δεν ήρθε τυχαία δύο φορές στην Ελλάδα σε ένα χρόνο

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε τη σημασία της δεύτερης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

State Department

Τη σημασία της δεύτερης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα υπογράμμισε η Μόργκαν Ορτέιγκους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος, η συγκεκριμένη επίσκεψη αντανακλά την επιλογή του Μάικ Πομπέο να εστιάσει στην ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Είναι μια σχέση στην οποία επέλεξε να εστιάσει ο υπουργός Πομπέο. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του. Δεν ταξιδεύει σε πολλές χώρες δύο φορές τον χρόνο, επειδή έχει ολόκληρο τον κόσμο να καλύψει. Αλλά το γεγονός ότι πηγαίνει εκεί νομίζω ότι μιλάει για τη σημασία της σχέσης», ανέφερε η κ. Ορτέιγκους.

Έχετε πει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να καλλιεργήσουν την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο. Πώς φαντάζεστε αυτήν την ενισχυμένη συνεργασία και πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να προωθήσει τα κοινά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο;

Είμαστε συνεργάτες, σύμμαχοι και φίλοι με την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Εκτός από την πολύ ισχυρή διμερή σχέση που έχουμε, η οποία επεκτείνεται από την διπλωματία, την οικονομία μέχρι και τον στρατό, έχουμε και απίστευτα ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών. Έχουμε έναν μεγάλο ελληνοαμερικανικό πληθυσμό, ελληνικό φαγητό και οι ταινίες αποτελούν επίσης μέρος της αμερικανικής κουλτούρας. Και είναι μια χώρα που είναι στρατηγικά σημαντική για την Αμερική, αλλά και πολύ προσωπικά σημαντική για τους Αμερικανούς πολίτες.

Είναι μια σχέση στην οποία επέλεξε να εστιάσει ο υπουργός Πομπέο. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του. Δεν ταξιδεύει σε πολλές χώρες δύο φορές τον χρόνο, επειδή έχει ολόκληρο τον κόσμο να καλύψει. Αλλά το γεγονός ότι πηγαίνει εκεί νομίζω ότι μιλάει για τη σημασία της σχέσης.

Προφανώς, όπως αναφέρατε, η διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει στην επικαιρότητα. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που σχετίζονται με τη Συρία, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, καθώς και τους επιχειρούμενη οικονομική συμμετοχή της Κίνας στην Ελλάδα. Έτσι, όταν ο υπουργός Πομπέο συναντά τους ομολόγους του, υπάρχουν πολλά θέματα στην ατζέντα. Αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι σίγουρα ένα από τα θέματα.

Ορισμένοι Τούρκοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει παράπονα, λέγοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να επιστρέψει στην ουδετερότητα. Θεωρείτε ότι έχετε την υποχρέωση να υποστηρίξετε το διεθνές δίκαιο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαλέσετε έναν σύμμαχο όπως η Τουρκία;

Έχω μιλήσει για αυτό. Ο υπουργός Πομπέο έχει μιλήσει για αυτό. Τελικά, πρέπει να επιτύχουμε λύση σε αυτά τα ζητήματα γιατί όταν έχουμε δύο Αμερικανούς συμμάχους, δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, καμία πλευρά δεν κερδίζει πλήρως. Μόνο η Ρωσική Ομοσπονδία κερδίζει. Για αυτό, παραμένουμε απόλυτα συνδεδεμένοι με την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτά τα θέματα. Δουλεύουμε απίστευτα στενά με τους Γερμανούς. Συνεργαζόμαστε απίστευτα στενά με το ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν διάλογο με την Τουρκία. Παρεμπιπτόντως, είναι το ίδιο πράγμα που κάνουμε και με την Τουρκία. Επειδή ο πραγματικός νικητής κάθε φορά που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πολεμούν είναι η Ρωσία. Και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε.

Έτσι, θα συνεχίσουμε να είμαστε αφοσιωμένοι. Κατανοούμε ότι υπάρχουν έντονα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές και για αυτό δεν έχουμε μόνο τον υπουργό Πομπέο, αλλά τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος καλύπτει την Ευρώπη. Έχουμε έναν πολύ αφοσιωμένο πρέσβη και στις δύο χώρες. Έχουμε τον Φράνσις Φάνον, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ενέργεια και τα οικονομία εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρέπει, λοιπόν, να έχετε υπόψιν ότι ναι έρχεται ο υπουργός Πομπέο, αλλά η κορυφή της ηγεσίας μας και της κυβέρνησης Τραμπ βρίσκονται τακτικά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ασχολούνται τακτικά με το θέμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως για παράδειγμα το τουρκολυβικό μνημόνιο. Εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξουν συνέπειες;

Δεν θέλω να προκαταλάβω τον υπουργό Πομπέο ή τον Πρόεδρο Τραμπ για οποιεσδήποτε αποφάσεις μπορεί να λάβουν. Θέλω να τους δώσω το χώρο να λάβουν αυτές τις αποφάσεις. Αλλά σίγουρα είμαστε επικριτικοί δημοσίως όταν πρέπει να είμαστε. Προσωπικά έχω ασκήσει κριτική όταν η Τουρκία κάνει κινήσεις σαν την συνάντηση με τον Χαμάς, που είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση. Έτσι, έχουμε συχνά διαφορές στις συμμαχικές σχέσεις. Αυτό συμβαίνει συνεχώς. Μέρος της διπλωματίας, μέρος της δουλειάς μας εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι να εργαστούμε πάνω σε αυτές τις διαφορές.

Επομένως, δεν πρόκειται να μιλήσω εκ των προτέρων για οποιαδήποτε ενέργεια ενδέχεται να κάνει ο υπουργός. Θα ήθελα απλώς να πω ότι μπορείτε να δείτε το ιστορικό μας ότι δεν έχουμε ποτέ διστάσει να μιλήσουμε και να επικρίνουμε την Τουρκία όταν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, τι μήνυμα στέλνουν αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας σε αντίπαλες χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, οι οποίες παραβιάζουν συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών;

Η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει σε πολυμερείς θεσμούς που λειτουργούν. Και το ΝΑΤΟ είναι ένας από αυτούς τους πολυμερείς θεσμούς που λειτουργούν. Έχουμε έναν πολύ ισχυρό πρέσβη εκεί και για αυτό συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το ΝΑΤΟ και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με άλλους Ευρωπαίους συμμάχους για την επίλυση αυτών των διαφορών.

Ασκήσαμε μεγάλη πίεση και στις δύο πλευρές για να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συνομιλήσουν και να έχουν διάλογο γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν αυτά τα θέματα. Τελικά, δεν πρόκειται να επιλυθούν με κανέναν άλλο τρόπο. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να είμαστε ένας απίστευτα στενός φίλος και εταίρος στην Ελλάδα, και θα συνεχίσουμε επίσης να είμαστε εταίρος με την Τουρκία, και θα προσπαθήσουμε να μεσολαβήσουμε μεταξύ των δύο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣεισμός στην Σάμο: θρήνος και αγωνία μετά τα φονικά Ρίχτερ (εικόνες)Σήμερα 20:23 | Ειδήσεις

Θρήνος για τα δύο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο. Ποια η κατάσταση των τραυματιών. Πού εντοπίζονται ζημιές. Τι λένε οι σεισμολόγοι. Τα μηνύματα των πολιτικών.

Σεισμός στην Σάμο: αυτά είναι τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχοΣήμερα 22:56 | Ειδήσεις

Θρήνος για τα δύο παιδιά. Πώς έγινε το δυστύχημα. Τι αναφέρει ανακοίνωση του νοσοκομείου Σάμου.

Σεισμός στην Σάμο: μετρά νεκρούς η Τουρκία (εικόνες)Σήμερα 21:14 | Ειδήσεις

Ομάδες έρευνας και διάσωσης επιχειρούν σε διάφορα σημεία. Θρήνος και απόγνωση στα χαλάσματα. Μικρό τσουνάμι και στη Σμύρνη.

Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα 1690 κρούσματα της ΠαρασκευήςΣήμερα 17:31 | Ειδήσεις

Πολλές εκατοντάδες εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. Πόσα βρέθηκαν στην Αττική. Σε ποιές άλλες περιφερειακές ενότητες καταγράφηκε μεγάλος αριθμός φορεών του Covid-19.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έμα Τόμσον: Πρωταγωνίστρια σε ταινία για το σεξ και την ικανοποίηση23:59Κορονοϊός: βγαίνει από την καραντίνα ο Ρονάλντο23:50Θανάσιμη πτώση άνδρα από δέντρο23:42Κρέμασαν ταμπέλα στον λαιμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ23:31Σεισμός στην Σάμο: αυτά είναι τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο23:20Τρεις δικογραφίες κατά του γυναικολόγου για ασέλγεια σε πελάτισσες23:08“Άγριες Μέλισσες”: ένοχα μυστικά, αποκαλύψεις και μια δυνατή μονομαχία (εικόνες)22:59Ήττα για τον Ολυμπιακό από την Εφές 22:50Κορονοϊός - Ισπανία: Συγκρούσεις στην Βαρκελώνη (εικόνες)22:38Διατροφή και παιδί: χρήσιμες συμβουλές22:27Ντιέγκο Μαραντόνα: η ζωή και η καριέρα ενός θρύλου22:15Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά για το τσιμέντο στην Ακρόπολη (εικόνες)22:05ΑΑΔΕ – Σάμος: Παράταση στις προθεσμίες για τον ΦΠΑ21:53Κορονοϊός - Θωμαΐδης στον ΑΝΤ1: δεκάδες χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα στην Αττική (βίντεο)21:40Σεισμός στην Σάμο: μετρά νεκρούς η Τουρκία (εικόνες)21:29ΠΑΟΚ: Ο Φερέιρα αποχαιρέτησε τους παίκτες (εικόνες)21:20Καββαθάς στον ΑΝΤ1: όχι σε lockdown χωρίς γενναία μέτρα για την εστίαση (βίντεο)21:08Σεισμός στην Σάμο: θρήνος και αγωνία μετά τα φονικά Ρίχτερ (εικόνες)20:57Κορονοϊός: Νέο lockdown στο Βέλγιο20:45Τσελέντης στον ΑΝΤ1: οι ισχυροί μετασεισμοί μπορεί να κρατήσουν μήνες (βίντεο)20:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο