LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2020 18:02 | Ανανέωση: 30 Σεπτεμβρίου 2020 18:10

Σύνοδος Κορυφής: “Μαστίγιο και καρότο” για την Τουρκία

Οι δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ενόψει της επικείμενης Συνόδου.

Σύνοδος Κορυφής - Βρυξέλλες

Της Μαρίας Αρώνη

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου που είναι η πρώτη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά τη συζήτηση για την Τουρκία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν μια «εις βάθος» συζήτηση για την Τουρκία. Στόχος είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και η σταθερότητα στην περιοχή.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι διμερείς επαφές που θα έχει ο Σαρλ Μισέλ , πριν την έναρξη της Συνόδου. Σήμερα το απόγευμα συναντάται με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Αναστασιάδη και αύριο στις 11 π.μ. με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενώ βλέπουμε μια πιο εποικοδομητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, αυτό δεν το βλέπουμε με την Κύπρο. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση για επανέναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο είναι σημαντικό να ζητήσουμε να σταματήσουν οι ερευνητικές γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση που κάνει η Κύπρος μεταξύ των κυρώσεων σε Λευκορωσία και Τουρκία, είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει αύριο τη Σύνοδο Κορυφής. Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία για επέκταση της λίστας των κυρώσεων για την Τουρκία.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Τουρκία θα εξαρτηθούν από τη δυναμική της συζήτησης που θα γίνει στο δείπνο των ηγετών.

Θα συζητηθεί τί πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί η σταθερότητα και η καλή σχέση με την Τουρκία.

Η ΕΕ έχει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Η λίστα με τα περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας που παρουσίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου είναι μέρος της συζήτησης, δεν είναι όμως το μόνο σημείο αναφοράς. 

Ποιές προϋποθέσεις θα τεθούν στην Τουρκία για να προχωρήσουν οι σχέσεις της με την ΕΕ είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι ηγέτες αύριο.

Επικοινωνία Μπορέλ - Τσαβούσογλου

Η Ανατολική Μεσόγειος και η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας μεταξύ Ζοζέπ Μπορέλ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας: 
"Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσουμε για την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, καθώς και για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την ευρωτουρκική ατζέντα και ειδικότερα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒαρδούσια Όρη: Με ελικόπτερο θα μεταφερθούν οι σοροί των τεσσάρων ορειβατώνΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Οι τέσσερις ορειβάτες – τρεις άνδρες και μία γυναίκα – είχαν ξεκινήσει από το χωριό «Αθανάσιος Διάκος» για ορεινή διαδρομή σε δύσβατο σημείο, ενώ το όχημά τους είχε εντοπιστεί νωρίτερα. H επιχείρηση μεταφοράς τους έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί.

Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες - Πώς θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς της ΠρωτοχρονιάςΧθες 22:26 | Ειδήσεις

Τη Δευτέρα οι αγρότες τονίζουν ότι πρόκειται να κλείσουν τις παρακαμπτήριες οδούς, ενώ θα ανοίξουν και πάλι για να διευκολύνουν τους εκδρομείς.

Μάτι: Ο Δήμος Μαραθώνος καταδικάζει τον βανδαλισμό της "Καιόμενης Σφαίρας"Σήμερα 09:43 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνος για το μνημείο  των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η Πολωνία έκλεισε δύο αεροδρόμια λόγω των ρωσικών επιθέσεων στην ΟυκρανίαΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας ξεκίνησε επιχειρήσεις στον πολωνικό εναέριο χώρο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Transfermarkt: Ο Μουζακίτης 2ος πιο ακριβός παίκτης στον κόσμο11:04Βαρδούσια Όρη: Με ελικόπτερο θα μεταφερθούν οι σοροί των τεσσάρων ορειβατών10:49Ιαπωνία: Η κυβέρνηση ενέκρινε προϋπολογισμό - ρεκόρ 665 δισεκ. ευρώ10:34Μπλόκα αγροτών: Κλείνει στις 12.00 το ρεύμα προς Αθήνα στα Μάλγαρα10:21Μάτι: Ο Δήμος Μαραθώνος καταδικάζει τον βανδαλισμό της "Καιόμενης Σφαίρας"10:06Η Πολωνία έκλεισε δύο αεροδρόμια λόγω των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία09:52Διασώθηκαν 131 μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου09:38Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστίνιου09:24Τρίκαλα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας09:10Βαρκελώνη: Διεξήχθη το 116ο Copa Nadal (εικόνες)08:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Δεκεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:14ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών23:59Βίρτους – Ολυμπιακός: Πέρασε από την Μπολόνια και κοιτάει ψηλά ο “Θρύλος”23:44Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»23:29Επίθεση με μαχαίρι και χλωρίνη σε εργοστάσιο στην Ιαπωνία - 15 τραυματίες23:14Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες - Πώς θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς22:59Ασία: 21 χρόνια από το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία22:45Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στην Εύβοια (εικόνες)22:31Amber Alert Hellas: Αρπαγή 8χρονου από την μητέρα του22:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο