LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2020 21:06

Καρδιοπαθείς ενήλικες χειρουργημένοι στην παιδική ηλικία

Γράφει η Δρ. Αφροδίτη Τζίφα, Παιδοκαρδιολόγος – Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Δ/ντρια Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Επιστ. Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ και ΛΗΤΩ.

Metropolitan - Μυοκαρδιοπάθεια

Oι καρδιοπάθειες στους ενήλικες είναι συνήθως επίκτητες (στεφανιαία νόσος, εκφυλιστικές βαλβιδοπάθειες κ.λπ.), ενώ σε ένα ποσοστό ενηλίκων η καρδιοπάθεια προϋπάρχει από τη γέννηση (π.χ. µεσοκολπική επικοινωνία, στένωση αορτής, τετραλογία Fallot κ.λπ.). Οι εκ γενετής καρδιοπάθειες ονομάζονται συγγενείς καρδιοπάθειες και ανιχνεύονται στη γέννηση σε 8 ανά 1.000 νεογνά.

Η δυνατότητα χειρουργικής διόρθωσης σε μικρές ηλικίες και βάρος, καθώς και η βελτίωση των καρδιοχειρουργικών τεχνικών και µμεθόδων καρδιακής προστασίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης έχουν οδηγήσει στη διαρκή αύξηση των καρδιοπαθών παιδιών που ενηλικιώνονται και που στις περισσότερες περιπτώσεις διάγουν µια φυσιολογική ζωή. Αναμένεται έτσι ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των ενηλίκων µε συγγενή καρδιοπάθεια παγκοσμίως θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο παιδιατρικό πληθυσμό. 

Η επιτυχής έκβαση ενός χειρουργείου καρδιάς στην παιδική ηλικία πρέπει, εντούτοις, να συνοδεύεται από παρακολούθηση διά βίου, έστω και σε αραιά χρονικά διαστήματα. Ασθενείς για παράδειγμα µε χειρουργημένες ενδοκαρδιακές επικοινωνίες, όπως µεσοκολπική και µεσοκοιλιακή επικοινωνία, πρέπει να παρακολουθούνται για τυχόν ανάπτυξη όψιμων καρδιακών αρρυθμιών, αυτοί που έχουν χειρουργηθεί για στένωση ισθμού αορτής ενδέχεται να αναπτύξουν υπέρταση ή επαναστένωση του αγγείου και να χρήζουν κάποιας παρέμβασης και ασθενείς µε επιτυχή διόρθωση τετραλογίας Fallot µμπορεί να αναπτύξουν διαφυγή της πνευμονικής βαλβίδας και καρδιομεγαλία.

Ως εκ τούτου, οι ενήλικες ασθενείς µε συγγενή καρδιοπάθεια χρήζουν παρακολούθησης σε ειδικά κέντρα, καθώς και ειδικών εξετάσεων, όπως µμαγνητικής και αξονικής τομογραφίας καρδιάς, διαγνωστικών ή επεμβατικών καθετηριασμών, καθώς και ολοκληρωμένου αρρυθµιολογικού ελέγχου.

Στη χώρα µας, µε τις σημαντικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και τις απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές, είναι συχνό ο πλησιέστερος Καρδιολόγος Ενηλίκων να επικοινωνεί µε το Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών, ούτως ώστε να συν-αποφασίζεται η βέλτιστη αντιμετώπιση κάθε ασθενούς. Σε περίπτωση αναγκαιότητας επανεπεµβάσεων, αυτές µμπορούν να γίνουν µε περισσότερη ευκολία στις µέρες µας µέσω καρδιακού καθετηριασμού, προς αποφυγήν επανεγχείρησης. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση, καθώς και οι αρρυθµιολογικές επεμβάσεις πρέπει επίσης να γίνονται σε συνεννόηση µε το ειδικό κέντρο, καθώς τα πρωτόκολλα που αφορούν τους ασθενείς µε συγγενείς καρδιοπάθειες είναι συχνά πολύ διαφορετικά από εκείνα που αφορούν τους ενήλικες µε επίκτητες καρδιοπάθειες.

Η πρόσβαση στο ειδικό κέντρο για συμβουλή ή επείγουσα αντιμετώπιση πρέπει να είναι εύκολη και διαρκής, και η συμβουλευτική να είναι ολοκληρωμένη. Πέραν των τυχόν υπολειπόμενων ανατομικών προβλημάτων που δύναται να αντιμετωπιστούν διακαθετηριακά ή χειρουργικά, πρέπει να υπάρχει µια πολυδιάστατη αντιμετώπιση, ακόμα και της ψυχολογίας του ασθενούς και της οικογένειάς του. Τέλος, καθώς ένα µμεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ενηλίκων µε συγγενή καρδιοπάθεια αφορά γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η συμβουλευτική για δυνατότητα τεκνοποίησης πρέπει να γίνεται στα ειδικά ιατρεία, το έμβρυο της καρδιοπαθούς µμητέρας να ελέγχεται από Παιδοκαρδιολόγο και ο τοκετός να πραγματοποιείται σε µμαιευτήριο όπου υπάρχει ομάδα Καρδιολόγων Συγγενών Καρδιοπαθειών όταν πρόκειται για κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Metropolitan - ΤΖΙΦΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ *Άρθρο της Δρ. Αφροδίτης Τζίφα, Παιδοκαρδιολόγου - Καρδιολόγου Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Δ/ντριας Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Επιστ. Συνεργάτιδας ΥΓΕΙΑ και ΛΗΤΩ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για αγρότες: Ο διάλογος να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς - Σημαντικές πληρωμές μέχρι τέλη ΔεκεμβρίουΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, στην συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ' όλα».

Λαμία: Έκλεισαν οι αγρότες τον Μπράλο στην εθνική οδό Αθηνών - ΛαμίαςΣήμερα 12:35 | Ειδήσεις

Αυτή την ώρα δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων από τη νότια προς τη βόρεια Ελλάδα και το αντίστροφο.

Τροχαίο δυστύχημα στη Ξάνθη με δύο νεκρούς - Χωρίς δίπλωμα ο οδηγόςΣήμερα 11:44 | Ειδήσεις

Στη θέση του συνοδηγού βρέθηκε νεκρός ο 51χρονος αδερφός του. 

Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λάρισα: Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - ΘεσσαλονίκηςΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Από τις 5 το απόγευμα έως τις 7 το βράδυ, τίθεται ήδη σε εφαρμογή το κλείσιμο των παραδρόμων γύρω από το μπλόκο της Νίκαιας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λαμία: Έκλεισαν οι αγρότες τον Μπράλο στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας12:44Εντείνονται τα μπλόκα των αγροτών στην Ήπειρο12:30Σάμος: Τούρκος διακινητής έριξε στη θάλασσα 37 μετανάστες - Εντοπίστηκε η σορός ενός 12χρονου αγοριού12:16Αγροτοκτηνοτρόφοι: Σε εξέλιξη το παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο12:02Τροχαίο δυστύχημα στη Ξάνθη με δύο νεκρούς - Χωρίς δίπλωμα ο οδηγός11:48Μητσοτάκης για αγρότες: Ο διάλογος να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς - Σημαντικές πληρωμές μέχρι τέλη Δεκεμβρίου11:34Τσιάρας: Οι πραγματικοί και έντιμοι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα 11:20Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη στα Αστερούσια Όρη11:06Θεσσαλονίκη: Πέντε συλλήψεις για κλοπές, μεταξύ αυτών τρεις ανήλικοι10:52Αγρότες: Πολύωροι αποκλεισμοί σε τελωνεία Προμαχώνα, Ευζώνων και Νίκης 10:38Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:24Ρέθυμνο: Ανήλικος μέθυσε σε γάμο και κατέληξε στο νοσοκομείο10:10Πυροβολισμοί στο Ίλιον: Πεθερός πήγε να βιάσει την 17χρονη νύφη του09:56Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας09:42Νυχτερινός Ποιμήν: Το ευχαριστώ του Άδωνι Γεωργιάδη στην ΕΛΑΣ09:28Πάτρα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων09:14Μετρό Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργεί από σήμερα η βασική γραμμή09:00Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λάρισα: Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης08:46Ο χάρτης των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 12 Δεκεμβρίου08:32Κρήτη: Σήμερα η έναρξη κινητοποιήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων08:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο