LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2020 21:06

Αντιαρρυθµικά φάρµακα στην κολπική µαρµαρυγή: ένας πραγματικός φίλος ή μήπως όχι;

Γράφει ο Στέλιος Ε. Τζέης, Καρδιολόγος – Αρρυθμιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ.

Metropolitan - Καρδιακή Αρριυθμία

Η κολπική µαρµαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθµία από την οποία πάσχει µεγάλο µέρος του γενικού πληθυσµού. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 άτοµα πάσχουν από κολπική µαρµαρυγή. Βασικός πυλώνας στη θεραπευτική της κολπικής µαρµαρυγής είναι η επαρκής αντιπηκτική αγωγή µε στόχο την αποτροπή της βασικής επιπλοκής της, η οποία είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο στόχος επιτυγχάνεται µε τη διαθεσιµότητα των «νεότερων» αντιπηκτικών, που παρέχουν προστασία έναντι θροµβοεµβολικών επιπλοκών χωρίς διατροφικούς περιορισµούς και κυρίως χωρίς ανάγκη για συστηµατικές αιµοληψίες για καθορισµό της φαρµακευτικής δόσης.

Αποφυγή των υποτροπών

Πέραν της αντιπηκτικής προστασίας, δεύτερος βασικός στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του αριθµού και της διάρκειας των επεισοδίων της κολπικής µαρµαρυγής, µε στόχο τη διατήρηση του κανονικού «φλεβοκοµβικού» ρυθµού. Η αποφυγή των υποτροπών της κολπικής µαρµαρυγής βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και µειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκοµείο. Βασικό θεραπευτικό µέσο για την επίτευξη του δεύτερου αυτού στόχου αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες η χορήγηση αντιαρρυθµικών φαρµάκων. Τα ευρύτερα χρησιµοποιούµενα από του στόµατος αντιαρρυθµικά φάρµακα είναι η αµιωδαρόνη, η προπαφαινόνη, η σοταλόλη, η φλεκαϊνίδη και η δρονεδαρόνη. Από τα φάρµακα αυτά, η αµιωδαρόνη παρουσιάζει τη µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα στην ανάταξη και στη διατήρηση του φλεβοκοµβικού ρυθµού. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην κατηγορία των β-αναστολέων, η οποία περιλαµβάνει πληθώρα φαρµάκων που είναι αποτελεσµατικά κυρίως στην ελάττωση της καρδιακής συχνότητας επί των κρίσεων, στοιχείο το οποίο συµβάλλει στην ελάττωση της συµπτωµατολογίας των ασθενών στη διάρκεια της κολπικής µαρµαρυγής, χωρίς όµως να αποτρέπουν υποτροπές της αρρυθµίας.

Πώς γίνεται η επιλογή του φαρµάκου; Η επιλογή του αντιαρρυθµικού φαρµάκου για την αντιµετώπιση ασθενών µε κολπική µαρµαρυγή γίνεται µε πρωταρχικό γνώµονα την ασφάλεια και όχι την αποτελεσµατικότητα. Η προαναφερθείσα αρχή αποτυπώνεται και ως «πρώτα η ασφάλεια – safety first». Το σκεπτικό αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τα αντιαρρυθµικά φάρµακα που διαθέτουµε στο οπλοστάσιό µας συνοδεύονται και από ανεπιθύµητες ενέργειες, οι οποίες σε σπάνιες περιπτώσεις µπορεί να είναι σοβαρές ή ακόµη και απειλητικές για τη ζωή των ασθενών.

Τα αντιαρρυθµικά φάρµακα, παρόλο που είναι αποτελεσµατικά στην πρόληψη της κολπικής µαρµαρυγής, εκθέτουν τους ασθενείς σε έναν µικρό, αλλά υπολογίσιµο κίνδυνο εµφάνισης απειλητικών για τη ζωή κοιλιακών ταχυαρρυθµιών, φαινόµενο το οποίο είναι γνωστό ως προαρρυθµία. Η προαρρυθµική δράση των αντιαρρυθµικών φαρµάκων µπορεί να επιταθεί σε περίπτωση συγχορήγησης άλλων φαρµάκων, συνήθως για µη καρδιακές καταστάσεις, όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά φάρµακα, ή σε περίπτωση ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο το οποίο συχνά λησµονείται κατά τη συνταγογράφηση αντιαρρυθµικών φαρµάκων σε ασθενείς µε κολπική µαρµαρυγή είναι ότι η προπαφαινόνη και η φλεκαϊνίδη ΔΕΝ θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς µε συνυπάρχουσα στεφανιαία νόσο και ιδιαίτερα σε εκείνους µε παλαιό έµφραγµα µυοκαρδίου, καθώς σε αυτή την κατηγορία ασθενών υπάρχει µεγάλος κίνδυνος προαρρυθµίας. Ιδιαίτερα η αµιωδαρόνη, η οποία ναι µεν είναι το πλέον αποτελεσµατικό αντιαρρυθµικό φάρµακο, αλλά σχετίζεται µε κίνδυνο εµφάνισης πολλών και σηµαντικών εξωκαρδιακών ανεπιθύµητων ενεργειών. Διαπιστώνουµε λοιπόν ότι τα αντιαρρυθµικά φάρµακα ίσως δεν είναι πάντα οι «καλύτεροι φίλοι» για τους ασθενείς µε κολπική µαρµαρυγή.

Επεµβατική αντιµετώπιση

Η επεµβατική αντιµετώπιση (κατάλυση – ablation) ενδείκνυται απόλυτα σε ασθενείς οι οποίοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν επεισόδια ενώ βρίσκονται υπό αντιαρρυθµική θεραπεία. Οι Ευρωπαϊκές και Αµερικανικές Κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια κατάλυσης ακόµη και πριν από τη χορήγηση οποιασδήποτε φαρµακευτικής αντιαρρυθµικής θεραπείας σε επιλεγµένες οµάδες ασθενών, όπως οι νέοι ασθενείς µε αυξηµένο αριθµό επεισοδίων.

Τα αντιαρρυθµικά φάρµακα αποσκοπούν µόνο στην ελάττωση των επεισοδίων της αρρυθµίας και η µοναδική θεραπεία µε την οποία µπορεί να επιτευχθεί εξαφάνιση των επεισοδίων, και συνεπώς σε ορισµένες περιπτώσεις ίαση της αρρυθµίας, είναι η επέµβαση κατάλυσης. Η κατάλυση επιτυγχάνεται µε µια διαδικασία παρόµοια µε τη στεφανιογραφία, είναι ανώδυνη, καθώς ο ασθενής παραµένει σε βαθιά ύπνωση, και απαιτεί νοσηλεία µιας ηµέρας, ενώ σε λίγες ηµέρες επανέρχεται πλήρως σε κάθε είδους δραστηριότητα. Βασικό πλεονέκτηµα είναι ότι µετά την επέµβαση ο ασθενής µπορεί να διακόψει τα αντιαρρυθµικά φάρµακα.

Metropolitan - ΤΖΕΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ *Άρθρο του Στέλιου Ε. Τζέη, Καρδιολόγου - Αρρυθμιολόγου, Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣεισμός στη Σάμο - Χαρδαλιάς: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή (εικόνες)Σήμερα 01:59 | Ειδήσεις

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Άμεσα η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σεισμός στην Σάμο: αυτά είναι τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχοΧθες 22:56 | Ειδήσεις

Θρήνος για τα δύο παιδιά. Πώς έγινε το δυστύχημα. Τι αναφέρει ανακοίνωση του νοσοκομείου Σάμου.

Σεισμός στην Σάμο: μετρά νεκρούς η Τουρκία (εικόνες)Χθες 21:14 | Ειδήσεις

Ομάδες έρευνας και διάσωσης επιχειρούν σε διάφορα σημεία. Θρήνος και απόγνωση στα χαλάσματα. Μικρό τσουνάμι και στη Σμύρνη.

Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα 1690 κρούσματα της ΠαρασκευήςΧθες 17:31 | Ειδήσεις

Πολλές εκατοντάδες εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. Πόσα βρέθηκαν στην Αττική. Σε ποιές άλλες περιφερειακές ενότητες καταγράφηκε μεγάλος αριθμός φορεών του Covid-19.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός στη Σάμο - Χαρδαλιάς: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή (εικόνες)06:31Έμα Τόμσον: Πρωταγωνίστρια σε ταινία για το σεξ και την ικανοποίηση23:59Κορονοϊός: βγαίνει από την καραντίνα ο Ρονάλντο23:50Θανάσιμη πτώση άνδρα από δέντρο23:42Κρέμασαν ταμπέλα στον λαιμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ23:31Σεισμός στην Σάμο: αυτά είναι τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο23:20Τρεις δικογραφίες κατά του γυναικολόγου για ασέλγεια σε πελάτισσες23:08“Άγριες Μέλισσες”: ένοχα μυστικά, αποκαλύψεις και μια δυνατή μονομαχία (εικόνες)22:59Ήττα για τον Ολυμπιακό από την Εφές 22:50Κορονοϊός - Ισπανία: Συγκρούσεις στην Βαρκελώνη (εικόνες)22:38Διατροφή και παιδί: χρήσιμες συμβουλές22:27Ντιέγκο Μαραντόνα: η ζωή και η καριέρα ενός θρύλου22:15Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά για το τσιμέντο στην Ακρόπολη (εικόνες)22:05ΑΑΔΕ – Σάμος: Παράταση στις προθεσμίες για τον ΦΠΑ21:53Κορονοϊός - Θωμαΐδης στον ΑΝΤ1: δεκάδες χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα στην Αττική (βίντεο)21:40Σεισμός στην Σάμο: μετρά νεκρούς η Τουρκία (εικόνες)21:29ΠΑΟΚ: Ο Φερέιρα αποχαιρέτησε τους παίκτες (εικόνες)21:20Καββαθάς στον ΑΝΤ1: όχι σε lockdown χωρίς γενναία μέτρα για την εστίαση (βίντεο)21:08Σεισμός στην Σάμο: θρήνος και αγωνία μετά τα φονικά Ρίχτερ (εικόνες)20:57Κορονοϊός: Νέο lockdown στο Βέλγιο20:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο