LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Σεπτεμβρίου 2020 10:23

“Ψηφιακή σύνταξη”: Οι ημερομηνίες για την αίτηση συνταξιοδότησης

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ». Τι δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

συνταξιούχοι - τράπεζα

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ». Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εδώ και λίγους μήνες, εντάχθηκε η έκδοση των νέων συντάξεων χηρείας, καθώς και των νέων συντάξεων του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση, στη νέα ψηφιακή διαδικασία, περιορίζοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής, ενώ με την ίδια ψηφιακή διαδικασία θα εκδοθούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά για τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες. Μάλιστα, βάσει του σχεδιασμού, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προγραμματίζεται η σταδιακή ένταξη στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δηλώνει ότι μία από τις τελευταίες παθογένειες που ταλαιπωρούσε εδώ και δεκαετίες τους απόμαχους του εργασιακού βίου βρίσκεται σε τροχιά οριστικής αντιμετώπισης.

«Η επίτευξη της ψηφιακής σύνταξης "ΑΤΛΑΣ" από τις 17 Απριλίου του 2020 έχει ήδη ανοίξει το δρόμο σε μία νέα πραγματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση, όπου η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών δεδομένων, ο αυτοματισμός και η τάχιστη εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου/συνταξιούχου, είναι ο κανόνας. Η ψηφιακή απονομή σύνταξης "ΑΤΛΑΣ" είναι πλέον μία πραγματικότητα, η οποία αποτελεί μία ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Η νέα διαδικασία ψηφιακής απονομής κύριας σύνταξης "ΑΤΛΑΣ" έρχεται να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων των τελευταίων δεκαετιών» επισημαίνει ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, ο "ΑΤΛΑΣ" μετασχηματίζει τη διαδικασία απονομής συντάξεων σε μία απλή ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, επιτυγχάνοντας:

α. Την απαλλαγή του ασφαλισμένου από το ρόλο του άτυπου κλητήρα, που έπρεπε να συγκεντρώσει και να προσκομίσει πληθώρα δικαιολογητικών. Πλέον, αυτά αντλούνται ηλεκτρονικά, μέσω της διασύνδεσης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με τους φορείς που τα εκδίδουν.

β. Τη μετατροπή μίας πολύμηνης κατά κανόνα διαδικασίας σε μία συναλλαγή λίγων λεπτών για τους ασφαλισμένους. Ενδεικτικά, με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πρώτης φάσης υλοποίησης, ο χρόνος απονομής της σύνταξης έχει μειωθεί σε λίγα δευτερόλεπτα από την υποβολή της αίτησης».

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση του οποίου γίνεται σε τέσσερις φάσεις. Κάθε μία από τις φάσεις περιλαμβάνει το στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης, το στάδιο της τρίμηνης πιλοτικής λειτουργίας, το στάδιο της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας και το στάδιο της ένταξης του μέγιστου δυνατού όγκου των εκκρεμών υποθέσεων.

«Μετά την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για την απονομή ψηφιακής σύνταξης στην κατηγορία των συντάξεων χηρείας και στη μεγάλη κατηγορία των αγροτών, ο δρόμος άνοιξε οριστικά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

Στο ερώτημα, λοιπόν, του οποιουδήποτε ασφαλισμένου σχετικά με το πότε μπορεί να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, για να λάβει αυτόματα τη σύνταξή του, χωρίς ταλαιπωρία και πολύχρονη καθυστέρηση, ο κ. Βρούτσης απαντά ότι το χρονοδιάγραμμα για κάθε κατηγορία εργαζομένου είναι το εξής:

Φάση Α': Συντάξεις χηρείας και συντάξεις αγροτών (έχει ήδη υλοποιηθεί).

Φάση Β': Συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Μάρτιο του 2021 και μετά.

Φάση Γ': Συντάξεις γήρατος μισθωτών, δημοσίου και μηχανικών, με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Αύγουστο του 2021 και μετά.

Φάση Δ': Συντάξεις γήρατος ελεύθερων επαγγελματιών, νομικών και εργαζομένων στον Τύπο, με στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά.

Με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού υπολογίζεται ότι θα εκδίδεται ψηφιακά το 80% έως 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

«Μετά την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης και καθώς όλες οι νέες γενιές ασφαλισμένων θα λαμβάνουν τη σύνταξή τους αυτόματα, κανείς δεν θα θυμάται στο μέλλον το πολύπαθο παρελθόν. Το μόνο που θα το θυμίζει θα είναι τηλεοπτικά πλάνα αρχείου από αποθήκες και γραφεία με χάρτινους φακέλους και έγγραφα. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη το 2013 με το σύστημα χαρτογράφησης του ασφαλιστικού "ΗΛΙΟΣ". Κανείς πλέον δεν θυμάται τις "μαϊμού" συντάξεις, οι οποίες εξαλείφθηκαν» σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι, με τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, πραγματοποιείται οργανωτική και διοικητική ενοποίηση όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

«Ως εκ τούτου, αναβαθμίζεται η λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και ελαχιστοποιείται ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών. Η επιτάχυνση των διαδικασιών έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, μέσω του περιορισμού των βημάτων που απαιτούνται στο πλαίσιο συναλλαγών με το φορέα και της σταδιακής εξάλειψης των απαιτήσεων αυτοπρόσωπης παρουσίας για τη διεκπεραίωση μίας υπόθεσης.

Καρπούς της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της διοικητικής ενοποίησης του e-ΕΦΚΑ αποτελούν η για πρώτη φορά ταυτόχρονη καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και η επίσης για πρώτη φορά έκδοση ενιαίου ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟυκρανία – Μητσοτάκης: Πάγια θέση της Ελλάδας το απαραβίαστο των συνόρωνΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός, συμμετείχε στις τηλεδιασκέψεις των ηγετών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έγκλημα Χαλάνδρι - 28χρονος: Ήθελα να την εκφοβίσω, αλλά θόλωσαΣήμερα 19:12 | Ειδήσεις

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της 47χρονης έξω από το σπίτι της στο Χαλάνδρι.

Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγονταΣήμερα 19:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, για το πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε την Δευτέρα, λίγο πριν από σταθμό διοδίων.

Νέα Χαλκηδόνα: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος (εικόνες)Σήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Το Πυροσβεστικό όχημα, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε τοίχο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους 4 πυροσβέστες που έπεσε στο οδόστρωμα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική20:23Έγκλημα Χαλάνδρι - 28χρονος: Ήθελα να την εκφοβίσω, αλλά θόλωσα20:07ΠΑΟΚ: Οι φίλαθλοι μας να μην πλησιάσουν το γήπεδο της Ριέκα19:52Εγνατία Οδός – Κουτσούκος: Το 90% των τροχαίων οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα19:35Χίος: 33χρονος συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της πρώην συντρόφου του19:19Τραγωδία στην Εγνατία - Αυτόπτες μάρτυρες στον ΑΝΤ1: Φώναζαν "σώστε μας"19:04Κατερίνη: Φυλακισμένος εκβίαζε 46χρονο ζητώντας του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ18:51Ο Σωτήρης Νίνης “κρέμασε” τα παπούτσια του18:33Συνελήφθη, με ευρωπαϊκό ένταλμα, 52χρονος κατηγορούμενος για εμπρησμό18:16Φωτιές στην Αχαΐα: Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι για εμπρησμό18:00Ο Πούτιν πρότεινε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στη Μόσχα17:47ΠΑΣΟΚ: Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού17:33Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία17:18Νέα Χαλκηδόνα: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος (εικόνες)17:04Ουκρανία – Μητσοτάκης: Πάγια θέση της Ελλάδας το απαραβίαστο των συνόρων16:50Βασίλης Κικίλιας: Πρόστιμα και αυστηροί έλεγχοι στα πλοία16:37Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι είναι πιθανον ο Πούτιν να μην θέλει συμφωνία16:23Κέρκυρα: Τραυματισμός 11χρονου μετά από σύγκρουση jet ski με φουσκωτό16:09Φινλανδία: 30χρονος βουλευτής βρέθηκε νεκρός στο κοινοβούλιο15:53Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο