LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2020 13:58

Επεµβατικές τεχνικές στη γυναικολογία

Γράφει ο Ιωάννης Κουτουκός, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Συνεργάτης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής IVF ΜΗΤΕΡΑ.

Γυναικολογικές εξετάσεις - ιατρός

H λαπαροσκοπική χειρουργική ως προσέγγιση στη γυναικολογία έχει τεκμηριωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 µε σύνθετες επεµβάσεις και σταδιακά πήρε τη θέση της ανοιχτής χειρουργικής τόσο σε σύνθετες καλοήθεις όσο και σε ογκολογικές παθήσεις.

Αυτό απαίτησε τη συνεχόμενη εκπαίδευση και τις ικανότητες των γυναικολόγων χειρουργών στη διεκπεραίωση των περιστατικών. Στη σύγχρονη εποχή αποτελεί καθημερινότητα της γυναικολογικής πρακτικής, καθώς µία στις τρεις γυναίκες έχουν ινομυώματα. Ακόµα µία στις επτά γυναίκες έχουν ενδοµητρίωση, ενώ περίπου µία στις δέκα γυναίκες έχει κάποιο σύνθετο θέμα χαλάρωσης, ακράτειας, ουρογυναικολογικής φύσεως.

Οι απλές γυναικολογικές επεµβάσεις για την αφαίρεση µικρών ινοµυωµάτων και εξωτερικών και για τη χειρουργική αφαίρεση εξωµητρίου κυήσεως στη σάλπιγγα έχουν εξελιχθεί σε σύνθετες επεµβάσεις για την αφαίρεση σύνθετων, µερικές φορές και πάνω από δέκα ινοµυωµάτων µεγάλων σε µέγεθος, µερικές φορές πάνω από 15 εκατοστά, µε δύσκολη προσπέλαση και εκτεταµένη λαπαροσκοπική χειρουργική συρραφή.

Η ενδοµητρίωση, που αποτελεί µια δυσλειτουργική για την καθηµερινότητα πάθηση µε σοβαρές επιπτώσεις πολλές φορές στη γονιµότητα, αντιµετωπίζεται πλέον µόνο λαπαροσκοπικά σε όλες τις µορφές και τα στάδια, από τα αρχικά έως και την εν τω βάθει ενδοµητρίωση, που αποτελεί ως προς την αντιµετώπισή της µία από τις πλέον σύνθετες χειρουργικά παθήσεις.

Η υψηλή ευκρίνεια της λαπαροσκοπικής τεχνικής µαζί µε τη λεπτότητα των χειρισµών και την ακρίβεια κινήσεων δίνει πλέον το πλεονέκτηµα σε µικροχειρουργικές επεµβάσεις που µε το ανοιχτό χειρουργείο δηµιουργούν προβλήµατα συµφύσεων και χρόνιου πόνου. Η πλαστική µικροχειρουργική των σαλπίγγων έρχεται πάλι στο προσκήνιο και µαζί µε τις λαπαροσκοπικές επεµβάσεις αποκατάστασης της γονιµότητας βοηθούν την εξωσωµατική γονιµοποίηση, ώστε να έχει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από ό,τι παλαιότερα.

Η ογκολογική προσέγγιση των γυναικολογικών παθήσεων λαπαροσκοπικά παρέχει τη δυνατότητα του ογκολογικού καθαρισµού και της σταδιοποίησης της νόσου µε πολύ µεγάλη ευκρίνεια εικόνας και πολύ µικρό χρόνο ανάρρωσης, καθώς τα περισσότερα περιστατικά παραµένουν µόνο µία µέρα µέσα στο νοσοκοµείο, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του χειρουργείου που θα κάνουν, έχοντας ελάχιστο µετεγχειρητικό πόνο και συµφύσεις, και κυρίως µπορούν να ξεκινήσουν τις επικουρικές τους θεραπείες πολύ πιο γρήγορα.

Οι γυναίκες µε γυναικολογικά προβλήµατα χαλάρωσης του κόλπου και της µήτρας µε συνοδό ή όχι ακράτεια ούρων, η αντιµετώπιση γίνεται λαπαροσκοπικά µε τη χρήση πλέγµατος ή µόνιµων µη απορροφήσιµων ραµµάτων, για να έχουν µια καλή ποιότητα ζωής στην καθηµερινότητά τους και στις ερωτικές τους επαφές, χωρίς να υπάρχει επιτακτική ανάγκη αφαίρεσης οργάνων και µε πολύ πιο εύκολη επάνοδο στις δραστηριότητές τους σε σχέση µε τα υπόλοιπα χειρουργεία του παρελθόντος.

Πέρα όµως από τα ιατρικά πλεονεκτήµατα που έχουν οι λαπαροσκοπικές τεχνικές σε οποιοδήποτε σύστηµα υγείας, δηµόσιο ή ιδιωτικό, έχουν και το πλεονέκτηµα της µικρότερης νοσηλείας, της χρήσης λιγότερων φαρµάκων και αντιβιοτικών, αλλά και της γρηγορότερης επιστροφής των ασθενών στην εργασία.

Τα πολύ σηµαντικά, λοιπόν, αυτά πλεονεκτήµατα έχουν οδηγήσει στο να δηµιουργηθεί η εξειδίκευση της ελάχιστα επεµβατικής µεθόδου στη γυναικολογία, έτσι ώστε η πρακτική της να γίνεται σε πολύ υψηλά στάνταρ, ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές των χειρουργείων και αυξάνοντας την ικανοποίηση των ασθενών.

Τα εξειδικευµένα κέντρα και οι οµάδες λαπαροσκοπικής χειρουργικής, µε εξειδικευµένο νοσηλευτικό προσωπικό, αναισθησιολόγους, συνοδές ειδικότητες ουρολόγων, γενικών χειρουργών και ακτινολόγων, λειτουργούν σε όλα τα µεγάλα νοσοκοµεία παγκοσµίως. Έτσι και στο ΜΗΤΕΡΑ λειτουργεί ένα πολύ εξειδικευµένο κέντρο λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε στενή συνεργασία µε ειδικότητες του Οµίλου ΥΓΕΙΑ. Το κέντρο αυτό έχει πραγµατοποιήσει πολύπλοκες και εξειδικευµένες χειρουργικές λαπαροσκοπικές πράξεις και έχει υψηλά ποσοστά λαπαροσκοπικών χειρουργείων ενδοµητρίωσης, λαπαροσκοπικής χρήσης πλέγµατος σε πρόπτωση και ριζικών ογκολογικών χειρουργείων µε πολύ καλά αποτελέσµατα.

Metropolitan - ΚΟΥΤΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ *Άρθρο του Ιωάννη Κουτουκού, Μαιευτήρα - Γυναικολόγου, Συνεργάτη Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής IVF ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλλάδα- Αλβανία: προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνεςΣήμερα 15:31 | Ειδήσεις

Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ήρθαν Δένδιας και Ράμα, όπως επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διαφωνία Προέδρου – Εισαγγελέως και διακοπήΣήμερα 11:50 | Ειδήσεις

Αύριο θα συνεχιστεί η διαδικασία, μετά τη διακοπή στην οποία κατέληξε η διαφωνία των δύο.

“Oruc Reis”: έφτασε στα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο!Σήμερα 13:20 | Ειδήσεις

Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Διπλωματική αντεπίθεση από τη χώρα μας.

Μητσοτάκης - Τζόνσον μίλησαν για τον κορονοϊό και τις τουρκικές προκλήσειςΣήμερα 16:35 | Ειδήσεις

Στην ατζέντα της επικοινωνίας των δύο Πρωθυπουργών βρέθηκαν ακόμη το Κυπριακό, το Brexit και οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
LIVE: Χαρδαλιάς - Μαγιορκίνης για τον κορονοϊό και τις περιοχές στο “κόκκινο”18:00Πήγε να παραλάβει… το αποφυλακιστήριο του, αλλά θα μείνει μέσα! (εικόνες)17:49Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην βόρεια Ελλάδα17:36ΟΑΕΔ: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι τον Σεπτέμβριο 17:24Ακάρ προς Ελλάδα: Διάλογος χωρίς τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο17:13Ανησυχία για νέα εστία κορονοϊού σε εργοστάσιο17:02Κόντρα Τσακαλώτου-Σταϊκούρα και το... Pretty Woman στη Βουλή (βίντεο)16:52Μητσοτάκης - Τζόνσον μίλησαν για τον κορονοϊό και τις τουρκικές προκλήσεις16:40Χρυσή Αυγή: Επίθεση Λαγού στην Πρόεδρο του δικαστηρίου16:28“Παρουσιάστε!”: Η ώρα της συγκατοίκησης έφτασε! (εικόνες)16:17“ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Χωριό”: νέο κατάστημα στο Περιστέρι16:09Γεννηματά για ελληνοτουρκικά: οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης… έγιναν ροζ15:58ΗΠΑ: επικηρύχθηκαν 6 Ρώσοι κατάσκοποι15:46“Άγριες Μέλισσες”: καθηλωτικό το επεισόδιο της Τρίτης (εικόνες)15:35Ελλάδα- Αλβανία: προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες15:27Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο είναι ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας15:16Σποτ με τον Γιώργο Παπαδάκη για το αντιγριπικό εμβόλιο και την μάσκα (βίντεο)15:03ΥΠΟΙΚ: νέα έξοδος στις αγορές14:52Μητσοτάκης: τηλεδιάσκεψη με την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας14:41Βραβείο στην Λίλιαν Τσουρλή του ΑΝΤ1 από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (βίντεο)14:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο