LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2020 20:01

Καρκίνος παγκρέατος: στόχος η αύξηση της πενταετούς επιβίωσης

Γράφουν οι χειρουργοί Αλέξανδρος Ιαγμούρ (Διευθυντής) και Αθανάσιος Σκορδάς (Επιστημονικός Συνεργάτης) της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του Υγεία.

πάγκρεας

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου στους άντρες και η πέµπτη στις γυναίκες. Είναι συχνότερος στους άντρες µε αναλογία 2:1. Παρατηρείται κυρίως σε ασθενείς άνω των 60 ετών, µε µέγιστη επίπτωση την 7η και την 8η δεκαετία της ζωής. Εµφανίζεται στο 70% των ασθενών στην κεφαλή του παγκρέατος, στο 10-15% στο σώµα και στο 10-20% στην ουρά.

Ποιες είναι οι αιτίες εµφάνισης;  

Οι αρωµατικές αµίνες που παράγονται κατά την καύση του καπνού ενοχοποιούν το κάπνισµα ως σαφή παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παγκρεατικού καρκίνου. Επίσης, η κατανάλωση ζωικού λίπους, ζωικών πρωτεϊνών, ψητών κρεάτων, ζάχαρης, µαργαρίνης, καφέ και αλκοόλ σχετίζονται θετικά µε το ένα τρίτο των καρκίνων του παγκρέατος που οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες. ?ιάφορες µελέτες έχουν αποδείξει ότι προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως η χρόνια παγκρεατίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χολολιθίαση, το πεπτικό έλκος, η κυστική ίνωση και ο οικογενής καρκίνος του µαστού σχετίζονται µε το συγκεκριµένο νεόπλασµα.

Θεραπευτική αντιµετώπιση

Η πιο αποτελεσµατική θεραπεία της νόσου είναι η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτοµή (µε/χωρίς διατήρηση του πυλωρού του στοµάχου), η περιφερική (σωµατο-ουραία) παγκρεατεκτοµή (µε/χωρίς διατήρηση του σπληνός) και η ολική παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτοµή µετά του σπληνός, ανάλογα µε την εντόπιση της νόσου. Παρά την αύξηση των εκτοµών, τη µείωση της µετεγχειρητικής νοσηρότητας και θνητότητας, δυστυχώς, η πρόγνωση των ασθενών αυτών παραµένει πτωχή.

Ήδη από το 1942 ο Whipple εισάγει την επέµβαση εκλογής τόσο για τον καρκίνο του παγκρέατος, όσο και για ορισµένες καλοήθεις παθήσεις. Η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτοµή κατά Whipple περιλαµβάνει εκτοµή της κεφαλής του παγκρέατος, του δωδεκαδακτύλου, του περιφερικού τµήµατος του στοµάχου και του περιφερικού τµήµατος του χοληδόχου πόρου. Σήµερα, σε κέντρα αναφοράς στη χειρουργική του παγκρέατος η επέµβαση εµφανίζει µετεγχειρητικές επιπλοκές σε λιγότερο από το 30% των ασθενών και θνητότητα µικρότερη του 3%. Το 1978 οι χειρουργοί Longmire και Trasverso, µε την υπόθεση ότι η διατήρηση του πυλωρού συνεπάγεται φυσιολογικότερη λειτουργία της πέψης, εισήγαγαν την Pylorous Preserving Pancreato-Duodenectomy (PPPD – παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτοµή µε διατήρηση του πυλωρού). Αρκετές τυχαιοποιηµένες µελέτες και µετα-αναλύσεις αποδεικνύουν ότι οι δύο επεµβάσεις δεν έχουν στατιστικά σηµαντικές διαφορές στο ογκολογικό αποτέλεσµα, στην ποιότητα ζωής και στο ποσοστό των µετεγχειρητικών επιπλοκών.

Στόχος του χειρουργού για την αύξηση της πενταετούς επιβίωσης αποτελεί αφενός η Rο εκτοµή του όγκου (χειρουργικό παρασκεύασµα χωρίς διηθηµένα όρια εκτοµής από τον καρκίνο) και αφετέρου ο εκτεταµένος λεµφαγογγλιακός καθαρισµός επί του ηπατοδωδεκαδακτυλικού συνδέσµου, επί του αλληρείου τρίποδα και επί του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου.

Αντικείµενο πολλών µελετών αποτελεί την τελευταία εικοσαετία το αν θα πρέπει να αποφεύγεται η ριζική επέµβαση στις περιπτώσεις όπου ο όγκος διηθεί την Άνω Μεσεντέριο/Πυλαία Φλέβα. Είναι πλέον, όµως, αποδεδειγµένο ότι η διήθηση δεν επηρεάζει την πρόγνωση και ότι η φλεβική εµπλοκή παριστά περισσότερο αποτέλεσµα της θέσεως του όγκου παρά είναι αποτέλεσµα της βιολογικής του συµπεριφοράς. Συµπερασµατικά, η φλεβική διήθηση δεν αποτελεί πλέον αντένδειξη εκτοµής και οι χειρουργοί που ασχολούνται µε τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρµόζουν τις τεχνικές εκτοµής και αντικατάστασης των αγγείων. Θα πρέπει, όµως, να τονισθεί ότι απόλυτη αντένδειξη εξαίρεσης αποτελεί η διήθηση της Άνω Μεσεντερίου Αρτηρίας.

Υπάρχει πενταετής επιβίωση στον καρκίνο του παγκρέατος; 

Τα τελευταία χρόνια, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσµατα από τον συνδυασµό ριζικής χειρουργικής εκτοµής µε προεγχειρητική ή/και µετεγχειρητική ανοσο-χηµειο-ακτινοθεραπεία. Μετα-αναλύσεις στην παγκόσµια βιβλιογραφία αναφέρουν ποσοστά µονοετούς, διετούς και πενταετούς επιβίωσης από εξειδικευµένα κέντρα, 95%, 60% και 45% αντίστοιχα. Παρόλο που η έρευνα έχει στραφεί σε συνδυασµένες θεραπείες, ο ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη όποιας προόδου στην επιβίωση των ασθενών µε καρκίνο του παγκρέατος είναι η µε ασφάλεια επίτευξη µιας Ro χειρουργικής εκτοµής.

*Άρθρο των Αλέξανδρου Ιαγμούρ (Χειρουργού, Διευθυντή Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ) και Αθανάσιου Σκορδά (Χειρουργού, Επιστ. Συνεργάτη Δ’ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση MARC για τον ΑΝΤ1: Η πρόθεση ψήφου, η ακρίβεια και τα ΤέμπηΧθες 16:32 | Ειδήσεις

Ποιους επιλέγουν οι πολίτες ως καταλληλότερους για να εκπροσωπήσουν την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή.

Κατατέθηκε η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπειΧθες 19:53 | Ειδήσεις

Η τροπολογία για την προστασία της ακεραιότητας του Μνημείου αναμένεται να ψηφιστεί αύριο (21/10).

Τραμπ: Η Χαμάς θα εξαλειφθεί εάν παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρόςΧθες 21:41 | Ειδήσεις

Το Ισραήλ βομβάρδισε χθες τη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς, η οποία διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες.

Γεραπετρίτης προς Φιντάν: Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης – Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία η ΑΟΖΧθες 19:01 | Ειδήσεις

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, στη συνάντησή του στο Λουξεμβούργο με τον Τούρκο ομόλογό του, ότι η ανάδειξη του Τουφάν Ερχιουμάν ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας και προσδοκίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο δυστύχημα στο Παλαιό Φάληρο23:59Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 37χρονος που άρπαζε χρυσαφικά από πεζούς κινούμενος με ποδήλατο23:46Ηράκλειο: Αυτοκίνητο παρέσυρε 14χρονη στην Αμμουδάρα23:33Ιταλία – φονική επίθεση σε πούλμαν ομάδας μπάσκετ: Συλλήψεις από τον χώρο της άκρας δεξιάς23:19Τραμπ: Η Χαμάς θα εξαλειφθεί εάν παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός23:06UEFA Europa League: Φέγενορντ – Παναθηναϊκός την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 22:0022:52Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Γαλλία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες στα βόρεια του Παρισιού (βίντεο)22:39Σισέ σε Μπενίτεθ: Φέρε την ομάδα μας εκεί που αξίζει - Πανάθα μόνο!22:25Λισαβόνα: Το καλώδιο που συνέδεε τα βαγόνια του τελεφερίκ Γκλόρια ήταν "εκτός προδιαγραφών"22:12Γάζα: Το Ισραήλ ανέκτησε από την Χαμάς ακόμη μια σορό ομήρου21:58Γαλλία: Ο Μακρόν δέχθηκε τον Σαρκοζί στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν οδηγηθεί στη φυλακή21:45Παρίσι - Λούβρο: Το χρονικό της "κλοπής της δεκαετίας"21:31Μπαρτσελόνα: «Μεντιλίμπαρ, ένας παλιός γνώριμος» - Οι 25 φορές με 6 ομάδες και το 100ο γκολ του Μέσι στον Ολυμπιακό21:18Formula 1 - GP ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη του Μαξ Φερστάπεν21:04Νετανιάχου: Ρίξαμε 153 τόνους βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας χθες20:51Χαλκίδα: Άγριος ξυλοδαρμός ηλικιωμένου από νεαρούς20:37Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:24Ιωάννινα: Πατέρας δωρίζει νεφρό στον γιο του - Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου20:10Κατατέθηκε η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπει19:57Αχαΐα: Σύσκεψη για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - "Στόχος μας να αποφύγουμε το lockdown"19:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο