LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 21:48

Ρινόρροια ΕΝΥ: όταν η μύτη που τρέχει κρύβει κάτι πολύ πιο σοβαρό

Γράφει ο Χρίστος Γεωργάλας, Ωτορινολαρυγγολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Κλινικής Κεφαλής και Τραχήλου - Διευθυντής Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου ΥΓΕΙΑ.

Ρινορραγία

H µύτη που τρέχει µπορεί να είναι απλώς ένα σύµπτωµα κρυολογήµατος, αλλά κάποιες φορές µπορεί να κρύβει κάτι πολύ πιο σοβαρό. Αυτό συνέβη και σε ασθενή µας η οποία είχε επισκεφτεί µια σειρά από ειδικούς, που είχαν κατά καιρούς διαγνώσει πολύποδες, κρύωµα και αλλεργική ρινίτιδα. Ωστόσο, κατά την εξέταση φάνηκε ότι υπήρχε µια επικοινωνία ανάµεσα στον εγκέφαλο και στη ρινική κοιλότητα –ένα «έλλειµµα της βάσης κρανίου»– και αυτό που νόµιζαν ότι ήταν πολύποδας ήταν ένα τµήµα του εγκεφάλου που είχε κατέβει µέσα στη µύτη, ενώ αυτό που έτρεχε δεν ήταν µύξα, αλλά εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Με µια επέµβαση ενδοσκοπική, η τρύπα (το έλλειµµα αυτό) έκλεισε µε επιτυχία και η ασθενής πήρε εξιτήριο µετά από 48 ώρες.

Η επικοινωνία αυτή δεν είναι κάτι συνηθισµένο, αλλά είναι κάτι που βλέπουµε αρκετά συχνά σε κέντρα αναφοράς σαν το δικό µας, και ενώ η σύγκλεισή της είναι µια επέµβαση χωρίς σηµαντικές επιπλοκές, µε ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95% σε έµπειρα χέρια. ?υστυχώς, συχνά βλέπουµε ασθενείς στους οποίους η διάγνωση έχει καθυστερήσει ή και αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλές επεµβάσεις (πάνω από τους µισούς ασθενείς που προσέρχονται σε εµάς µε ρινόρροια ΕΝΥ έχουν ήδη στο ιστορικό τους µία ή περισσότερες προσπάθειες σε άλλα κέντρα). Η αποτελεσµατική τους αντιµετώπιση είναι καίρια, καθώς πέρα από τη ρινόρροια οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν από µηνιγγίτιδα: τα µικρόβια της µύτης µπορεί εύκολα να προσβάλουν τον εγκέφαλο, µε αποτέλεσµα µηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Πότε υποψιαζόµαστε Ρινόρροια ΕΝΥ; Φυσικά, δεν είναι όλοι οι ασθενείς µε ρινόρροια ύποπτοι για εγκεφαλονωτιαία ρινόρροια. Ωστόσο, αν το υγρό που τρέχει είναι διάφανο και διαυγές, έχει γεύση υφάλµυρη και κυρίως αν τρέχει πάντα µόνο από τη µία πλευρά και ειδικά µετά από σκύψιµο, τότε σίγουρα γεννά την υποψία ΕΝΥ. ?υστυχώς, µερικές φορές η διάγνωση θα έρθει µόνο µετά από µηνιγγίτιδα – και µερικές φορές µετά από επανειληµµένα επεισόδια µηνιγγίτιδας.

Τι προκαλεί Ρινόρροια ΕΝΥ; Μερικές φορές το έλλειµµα βάσης κρανίου και η ρινόρροια ΕΝΥ µπορεί να είναι το αποτέλεσµα προηγούµενου χειρουργείου, κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ή όγκου, ενώ όλο και περισσότερο καταλαβαίνουµε τη σηµασία της αυτόµατης ρινόρροιας ΕΝΥ. Αυτό συµβαίνει συνήθως σε γυναίκες υπέρβαρες και πιστεύουµε ότι συνδέεται µε αυξηµένη ενδοκράνια πίεση (πίεση µέσα στο κρανίο), καθώς το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, προσπαθώντας να βρει διέξοδο, διαβρώνει σιγά σιγά το οστό γύρω από τον εγκέφαλο (βάση κρανίου) βρίσκοντας διέξοδο προς τη µύτη.

Πώς αντιµετωπίζεται η Ρινόρροια ΕΝΥ; Είναι σηµαντική η χειρουργική αντιµετώπιση. Οποιαδήποτε προσπάθεια να αντιµετωπιστεί µε συντηρητικά µέσα (κατάκλιση, φάρµακα που µειώνουν την πίεση) είναι προσωρινή και εµπεριέχει κίνδυνο µηνιγγίτιδας. Όπως είπαµε και πρόσφατα στις παγκόσµιες οδηγίες για την αντιµετώπιση της ρινόρροιας ΕΝΥ (οι οποίες βγήκαν µε πρωτοβουλία του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής του ΥΓΕΙΑ), η χειρουργική αντιµετώπιση είναι το κλειδί.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν προεγχειρητικά; O προεγχειρητικός έλεγχος είναι σηµαντικός. Αν δεν είναι ξεκάθαρο, ένα τεστ βήτα τρανσφερίνης ή beta trace θα µας επιβεβαιώσει ότι είναι ρινόρροια ΕΝΥ (τα τεστ γλυκόζης κ.λπ. είναι λιγότερο αξιόπιστα). Ο απεικονιστικός έλεγχος είναι κρίσιµος και περιλαµβάνει οπωσδήποτε µαγνητική και αξονική υψηλής ευκρίνειας (High Resolution CT / MRI Cisternography χωρίς σκιαγραφικό) µε λεπτές τοµές, οι οποίες θα επιτρέψουν την εντόπιση του ελλείµµατος. Πολύ συχνά η κακή ποιότητα ή η ελλιπής προσοχή κατά την εκτίµησή τους οδηγεί σε λάθος αποτελέσµατα. Η δική µας εµπειρία είναι ότι µε προσεκτική εξέταση πάνω από το 90% των ελλειµµάτων είναι ορατά.

Πώς γίνεται το χειρουργείο; Το χειρουργείο γίνεται σχεδόν πάντα ενδοσκοπικά (ακόµα και σε πολλαπλά, µεγάλα ελλείµµατα ή και ελλείµµατα του µετωπιαίου κόλπου) και ο λόγος, πέρα από τη µειωµένη νοσηρότητα, είναι η αυξηµένη αποτελεσµατικότητα. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τοµές και δεν χρησιµοποιούµε επιπωµατισµό. Πολύ σηµαντική είναι, ωστόσο, και η µέτρηση και αξιολόγηση της ενδοκράνιας πίεσης µετεγχειρητικά, ώστε να αντιµετωπιστεί τυχόν συνυπάρχουσα ενδοκράνια υπέρταση.

Metropolitan - ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ *Αρθρο του Χρίστου Γεωργάλα, Ωτορινολαρυγγολόγου, Αναπληρωτή Διευθυντή Κλινικής Κεφαλής και Τραχήλου - Διευθυντή Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα 1259 κρούσματα της ΤρίτηςΧθες 17:36 | Ειδήσεις

Πόσα εντοπίστηκαν στην Αττική.Σε ποιές άλλες περιφερειακές ενότητες καταγράφηκε μεγάλος αριθμός. Ποιες περιοχές είναι κοντά στο "κόκκινο".

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά – Μοναδική επιλογή η μάσκαΧθες 18:25 | Ειδήσεις

Δραματική έκκληση και προειδοποιήσεις από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Δημήτρη Τσιόδρα.

Βίντεο με το ναρκοθηρευτικό “Καλλιστώ” μετά την σύγκρουση με εμπορικό πλοίοΧθες 09:42 | Ειδήσεις

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο του ΑΝΤ1 και της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα», από το σκάφος του ΠΝ, μεγάλο μέρος του οποίου έχει συνθλιβεί.

Διπλό φονικό στα Χανιά: Άφαντος ο δράστης– “Φτερά” έκαναν 10000 ευρώΧθες 10:29 | Τοπικά Νέα

Συνεχίζονται οι έρευνες για την εξιχνίαση του άγριου εγκλήματος. Ο βασικός ύποπτος των Αρχών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
28η Οκτωβρίου: Στα γαλανόλευκα το συντριβάνι στην Ομόνοια (εικόνα) 00:01Champions League: Έπεσε στη “δρακοφωλιά” ο Ολυμπιακός23:54Κίνδυνος άνοιας για τους ηλικιωμένους από το θόρυβο23:42“Άγριες Μέλισσες”: το επεισόδιο της 28ης Οκτωβρίου (εικόνες)23:30“Θερίζει” τη Γαλλία ο κορονοϊός23:18Προκλητικός ο Τσελίκ: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση23:05Κορονοϊός - Ρωσία: νόσησαν περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι στα Μπολσόι22:53David Byrne: σκίτσα - αντίδοτο στην κόπωση του lockdown (εικόνες)22:40Κορονοϊός - ΕΕ: Δεν επαρκούν τα εμβόλια για όλους22:27Κορονοϊός – Ιταλία: ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες22:14ΥΠΟΙΚ: Λήγει η προθεσμία ένταξης στο πρόγραμμα “Γέφυρα”22:02Περιστέρι: φοβερή εμφάνιση και διπλό στο Βίλνιους21:49Κορονοϊός - ΗΠΑ: Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο μολύνσεις σε μια εβδομάδα21:37ΠΑΟΚ: πάνοπλος στη Γρανάδα21:24Κορονοϊός: Νέα κρούσματα στο Περιστέρι21:12ΔΕΗ: πότε ξεκινάει το Νυχτερινό Οικιακό Τιμολόγιο για το χειμώνα20:59Διακοπές στη Ναύπακτο για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο (βίντεο)20:47Μαμίδης στον ΑΝΤ1 για “Καλλιστώ”: είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα (βίντεο)20:35ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο εξαπάτησης με 33 ψέματα η ομιλία Μητσοτάκη20:24Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη σύγκρουση του “Καλλιστώ” με το φορτηγό πλοίο (βίντεο)20:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο