LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 14:21 | Ανανέωση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 18:57

Κορονοϊός: H Ελλάδα στο ευρωπαϊκό αποθεματικό για ιατρικό εξοπλισμό

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργίας μιας «δεξαμενής» ιατρικού υλικού ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

κορονοϊός - μάσκες - προστασία

Ανακοινώθηκε σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο Επίτροπο Janez Lenarcic, η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα δημιουργίας αποθεματικού για κρίσιμο ιατρικό εξοπλισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως επισημαίνεται «πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργίας μιας «δεξαμενής» ιατρικού υλικού ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ιδίως προστατευτικές μάσκες, γάντια, ιατρικές στολές και αναπνευστήρες ΜΕΘ), μέσω της οποίας τα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας θα διασφαλίζουν επαρκή αποθέματα και άμεση διανομή τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική πρόταση χρηματοδότησης για συμμετοχή της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η οποία αξιολογήθηκε και έγινε αποδεκτή. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από ευρωπαϊκούς πόρους προς τη χώρα μας ανέρχεται στα 55,5 εκ. ευρώ.
Στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχουν έως τώρα, εκτός από την Ελλάδα, η Δανία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ρουμανία.

Τα κοινά αποθέματα του εξοπλισμού διαμοιράζονται προς φύλαξη στα συμμετέχοντα κράτη-μέλη και είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% το κόστος αγοράς, φύλαξης και διανομής του υλικού.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, αποσκοπεί σε πρώτη φάση στην ακόμα καλύτερη θωράκιση των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας στην Ευρώπη έναντι του κορονοϊού, ενώ μακροπρόθεσμα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια επιπλέον ασπίδα έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών έναντι κάθε πρόκλησης για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη»

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρωσία - Πεσκόφ για τερματισμό πολέμου: Πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό23:09Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας αύριο και μεθαύριο22:55ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο - Δύο μέλη της Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν22:41«Μπλακ άουτ» του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι 22:27Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάτμος και Λέρος 22:13Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία21:59Τραγωδία στη Ρόδο: Ο πατέρας του 19χρονου στον ΑΝΤ1 - Θα ψάξουμε τα πάντα21:45Κέρκυρα - Κακοκαιρία Adel: Μια έγκυος απεγκλωβίστηκε στην περιοχή Ποταμός21:31Παρτιζάν: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανακοινώνοντας και επίσημα την αποχώρησή του από τον πάγκο της ομάδας21:17Κάγια Κάλας: Ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να περιοριστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος21:03Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Ούτε ένα ευρώ δεν επέστρεψαν οι αγρότες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ20:49Φλώρινα: Σοβαρό τροχαίο στο Πλατύ Πρεσπών - Απεγκλωβίστηκαν δύο άνδρες χωρίς αισθήσεις20:35Ant1 Sports: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε τη βασίλισσα της Ευρώπης στο κατάμεστο "Καραϊσκάκης"20:21Πραξικόπημα στη Γουινέα–Μπισσάου εν μέσω προεδρικών εκλογών - Συνελήφθη ο πρόεδρος και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου20:07Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τον θάνατο του 19χρονου στρατιώτη σε πεδίο βολής στη Ρόδο19:57Τέλλογλου - Αγροτικές επιδοτήσεις: "Εφιάλτης" το κόστος παραγωγής 19:47Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραθέτει απόψε δείπνο στον Μάνφρεντ Βέμπερ19:37Χονγκ Κονγκ: Τουλάχιστον 36 νεκροί από τη φωτιά που ξέσπασε σε ουρανοξύστες (εικόνες)19:27Θεσσαλονίκη: Απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε ιεροπραξία στον ιερέα μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση19:17ΚΑΕ ΠΑΟΚ: Επισημοποιείται σήμερα η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος19:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο