LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 11:09 | Ανανέωση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 11:17

Κορκονέας: Στον Άρειο Πάγο για την αναίρεση της αποφυλάκισής του

Στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση της αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Αλεξ. Γρηγορόπουλος - Κορκονέας

Στο ΣΤ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, παρουσία της Τζίνας Τσαλικιάν, μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της αδελφής του Αρετής Γρηγοροπούλου, συζητήθηκε σήμερα η αναίρεση που έχει ασκήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» για το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας συνταυτίστηκε με τις θέσεις του κ. Πλιώτα. Αμέσως μετά ο συνήγορος του ειδικού φρουρού Βαγγέλης Ανδρούλας υπέβαλε ένσταση, σύμφωνα με την οποία οι συνήγοροι των συγγενών του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν είχαν δικονομικό δικαίωμα να παρασταθούν και να αγορεύσουν, καθώς η αναίρεση αφορά μόνο το σκέλος της καταδικαστικής απόφασης για το ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» που αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου αντέκρουσαν την ένσταση, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι το περιεχόμενό της είναι προκλητικό και καταχρηστικό, καθώς παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη που προστατεύεται από την ΕΣΔΑ και το Σύνταγμα, προσβάλλοντας παράλληλα το έννομο συμφέρον της οικογένειας του 15χρονου. Το Ποινικό Τμήμα με πρόεδρο τη αντιπρόεδρο Αβρακόμη Θούα διέκοψε και με παρεμπίπτουσα απόφασή του αποφάνθηκε ότι οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου δεν δικαιούνται να παρασταθούν και να αγορεύσουν.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασαν έντονα και τόνισαν, μεταξύ των άλλων, ότι η αποστέρηση του λόγου των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αρχή της δίκαιης δίκης. Το Ποινικό Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου» και του επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 13 ετών για τη δολοφονία του 15χρονου (η πρωτόδικη απόφαση είχε επιβάλλει ισόβια κάθειρξη), με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί.

Μετά το πέρας της δίκης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε:

«Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των υποστηριζόντων την κατηγορία. Η μητέρα και η αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εκλήθησαν μετά από αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε, μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικίστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα. Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακές που σχετικοποιούν τη σωστή εφαρμογή του νόμου».

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

«Ήρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από την προκλητική απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις. Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος, είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέα συμπεριφορά, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, κι αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικού. Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση. Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονέας, αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει στα «μαλακά». Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κύπρος-ΕΕ: Προτεραιότητα η επανένωση της Κύπρου δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν22:42Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε Λάρισα και Λαμία22:28Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών22:14Θεσσαλονίκη - Μπλόκα αγροτών: Σε 48ωρους αποκλεισμούς προχωρούν οι παραγωγοί από αύριο22:00Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου21:46Αγροτικές κινητοποιήσεις: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησαν αγρότες από 14 μπλόκα21:36"Καίνε" οι ανατιμήσεις τιμών των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι21:26Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο21:12Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:58ANT1 Sports: Χωρίς νίκη για τις ελληνικές ομάδες ξεκίνησε η διπλή αγωνιστική της Ευρωλίγκα20:44Τέλλογλου για αγροτικές κινητοποιήσεις: "Παράθυρο" και για άλλα χρήματα στους αγρότες20:30Το τελευταίο αντίο στο Γιώργο Παπαδάκη20:16Χαλκιδική: Συμβολικός αποκλεισμός από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Νέα Τρίγλια20:02Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη μετά την δολοφονία του 17χρονου από ανήλικο στις Σέρρες (βίντεο)19:48Προανακριτική έρευνα για τη δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη περί χρήσης ναρκωτικών19:34Θεσσαλονίκη: Δώρο ζωής σε πέντε ανθρώπους από 50χρονο19:20Σέρρες: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 15χρονο19:06Πάτρα: Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για επίθεση σε συνομήλικούς τους18:52ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός κατέλαβε και δεύτερο δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με τη Βενεζουέλα18:38Σάμος: Σορός εντοπίστηκε σε βραχώδη ακτή της περιοχής Κουρούντερε18:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο