LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 11:09 | Ανανέωση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 11:17

Κορκονέας: Στον Άρειο Πάγο για την αναίρεση της αποφυλάκισής του

Στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση της αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Αλεξ. Γρηγορόπουλος - Κορκονέας

Στο ΣΤ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, παρουσία της Τζίνας Τσαλικιάν, μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της αδελφής του Αρετής Γρηγοροπούλου, συζητήθηκε σήμερα η αναίρεση που έχει ασκήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» για το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας συνταυτίστηκε με τις θέσεις του κ. Πλιώτα. Αμέσως μετά ο συνήγορος του ειδικού φρουρού Βαγγέλης Ανδρούλας υπέβαλε ένσταση, σύμφωνα με την οποία οι συνήγοροι των συγγενών του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν είχαν δικονομικό δικαίωμα να παρασταθούν και να αγορεύσουν, καθώς η αναίρεση αφορά μόνο το σκέλος της καταδικαστικής απόφασης για το ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» που αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου αντέκρουσαν την ένσταση, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι το περιεχόμενό της είναι προκλητικό και καταχρηστικό, καθώς παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη που προστατεύεται από την ΕΣΔΑ και το Σύνταγμα, προσβάλλοντας παράλληλα το έννομο συμφέρον της οικογένειας του 15χρονου. Το Ποινικό Τμήμα με πρόεδρο τη αντιπρόεδρο Αβρακόμη Θούα διέκοψε και με παρεμπίπτουσα απόφασή του αποφάνθηκε ότι οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου δεν δικαιούνται να παρασταθούν και να αγορεύσουν.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασαν έντονα και τόνισαν, μεταξύ των άλλων, ότι η αποστέρηση του λόγου των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αρχή της δίκαιης δίκης. Το Ποινικό Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου» και του επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 13 ετών για τη δολοφονία του 15χρονου (η πρωτόδικη απόφαση είχε επιβάλλει ισόβια κάθειρξη), με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί.

Μετά το πέρας της δίκης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε:

«Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των υποστηριζόντων την κατηγορία. Η μητέρα και η αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εκλήθησαν μετά από αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε, μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικίστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα. Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακές που σχετικοποιούν τη σωστή εφαρμογή του νόμου».

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

«Ήρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από την προκλητική απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις. Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος, είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέα συμπεριφορά, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, κι αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικού. Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση. Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονέας, αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει στα «μαλακά». Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρότες: Έκλεισαν Εθνικές Οδοί, σήραγγες, τελωνεία - Κλειστά Τέμπη, Μπράλος, Κάστρο17:08Αποκαλύψεις - Σοκάρει η μητέρα 30χρονου στη Πάτρα: Χτυπούσαν το παιδί μου και οι υπόλοιποι στο μπαρ διασκέδαζαν16:54Σρι Λάνκα: Υπερσύνδεσμος σε σχολικό πρόγραμμα οδηγούσε σε ιστότοπο γνωριμιών για άνδρες16:40Εγκαινιάστηκαν τα ανακαινισμένα χειρουργεία στον "Άγιο Σάββα" (εικόνες)16:26Αναστέλλονται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ από Βόλο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω των αγροτικών μπλόκων16:08ΕΛΑΣ: Σε λειτουργία η ψηφιοποίηση διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών για την έκδοση διαβατηρίων15:54ΗΠΑ: Συγκεντρώσεις κατά της ICE μετά τη δολοφονία της 37χρονης στη Μινεάπολη15:39ΗΠΑ: Κούγκαρ επιτέθηκε και σκότωσε γυναίκα στο Κολοράντο15:24Μαρινάκης: Συνεχίζουμε να επιθυμούμε το διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών15:10Αγρότες: Ολικός αποκλεισμός του κόμβου του Μπράλου – Έκλεισαν και τους παράδρομους14:56Τραγωδία στην Κόρινθο: Αμάξι καρφώθηκε σε σπίτι, δύο νεκροί (βίντεο)14:42Τουρκικό ΥΠΑΜ κατά Ελλάδας: Μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο14:28ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη διάρκεια κηδείας σε εκκλησία στο Σολτ Λέικ Σίτι – Τουλάχιστον δυο νεκροί14:14Κραν Μοντανά: Παράσταση πολιτικής αγωγής κατέθεσαν οι οικογένειες των θυμάτων13:59Αγρότες - Λάρισα: Απέκλεισαν τις σήραγγες στα Τέμπη13:44Διάσκεψη των Προέδρων: Εγκρίθηκε η διακομματική επιτροπή για τον πρωτογενή τομέα13:30Αντετοκούνμπο:Πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε καλή ομάδα13:16Ηράκλειο: Πατέρας και μητέρα κατηγορούνται για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους 13:02Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 202612:47Αγρότες - Αγρίνιο: Προχώρησαν σε αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αντιρρίου -Ιωαννίνων12:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο