LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 11:09 | Ανανέωση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 11:17

Κορκονέας: Στον Άρειο Πάγο για την αναίρεση της αποφυλάκισής του

Στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση της αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Αλεξ. Γρηγορόπουλος - Κορκονέας

Στο ΣΤ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, παρουσία της Τζίνας Τσαλικιάν, μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της αδελφής του Αρετής Γρηγοροπούλου, συζητήθηκε σήμερα η αναίρεση που έχει ασκήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» για το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας συνταυτίστηκε με τις θέσεις του κ. Πλιώτα. Αμέσως μετά ο συνήγορος του ειδικού φρουρού Βαγγέλης Ανδρούλας υπέβαλε ένσταση, σύμφωνα με την οποία οι συνήγοροι των συγγενών του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν είχαν δικονομικό δικαίωμα να παρασταθούν και να αγορεύσουν, καθώς η αναίρεση αφορά μόνο το σκέλος της καταδικαστικής απόφασης για το ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» που αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου αντέκρουσαν την ένσταση, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι το περιεχόμενό της είναι προκλητικό και καταχρηστικό, καθώς παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη που προστατεύεται από την ΕΣΔΑ και το Σύνταγμα, προσβάλλοντας παράλληλα το έννομο συμφέρον της οικογένειας του 15χρονου. Το Ποινικό Τμήμα με πρόεδρο τη αντιπρόεδρο Αβρακόμη Θούα διέκοψε και με παρεμπίπτουσα απόφασή του αποφάνθηκε ότι οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου δεν δικαιούνται να παρασταθούν και να αγορεύσουν.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασαν έντονα και τόνισαν, μεταξύ των άλλων, ότι η αποστέρηση του λόγου των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αρχή της δίκαιης δίκης. Το Ποινικό Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου» και του επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 13 ετών για τη δολοφονία του 15χρονου (η πρωτόδικη απόφαση είχε επιβάλλει ισόβια κάθειρξη), με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί.

Μετά το πέρας της δίκης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε:

«Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των υποστηριζόντων την κατηγορία. Η μητέρα και η αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εκλήθησαν μετά από αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε, μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικίστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα. Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακές που σχετικοποιούν τη σωστή εφαρμογή του νόμου».

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

«Ήρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από την προκλητική απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις. Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος, είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέα συμπεριφορά, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, κι αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικού. Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση. Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονέας, αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει στα «μαλακά». Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣέρρες: Συγκλονίζει ο πατέρας του 17χρονου στο "Πρωινό" - Ο άγγελός μου έφυγε μαρτυρικάΣήμερα 09:09 | Ειδήσεις

«Ήταν πάρα πολύ xτυπημένος σε όλο του το σώμα».

Πάτρα: Παρουσιάστηκε αυτοβούλως ο άνδρας που συνομιλούσε με την 16χρονη που αγνοείταιΣήμερα 11:45 | Ειδήσεις

Όσα φέρεται να υποστήριξε ο άνδρας στους αστυνομικούς.

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο στην Αττική - 48ωρη απεργία από το ΣΑΤΑΣήμερα 06:51 | Ειδήσεις

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.), αποφάσισε σε συνεδρίαση του κατά πλειοψηφία, την προκήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης απεργιακής κινητοποίησης.

Στο Μαξίμου σήμερα οι αγρότες - Στις 15:00 η συνάντηση με τον ΠρωθυπουργόΣήμερα 06:33 | Ειδήσεις

Θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν προαναγγελθεί προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και σε περίπτωση κλιμάκωσης κινητοποιήσεων μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κύπελλο Ελλάδας: Με ντέρμπι και νέα μορφή τα νοκ αουτ της προημιτελικής φάση12:28Πάτρα: Παρουσιάστηκε αυτοβούλως ο άνδρας που συνομιλούσε με την 16χρονη που αγνοείται12:14Missing alert για την εξαφάνιση 25χρονου12:00Παρουσίαση του βιβλίου “Προτάσεις Διακυβέρνησης για την Ελλάδα του Μέλλοντος”, από την SYNERGIA11:46Ηράκλειο: Αυτοκίνητο χτύπησε μαθήτρια έξω από σχολείο11:32Ασταμάτητος ο Κριστιάνο Ρονάλντο - Σκόραρε για 25η διαδοχική χρονιά11:18Τροχαίο ατύχημα στον Βόλο: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε φανάρι11:04Πάτρα: Συναγερμός για την 16χρονη που αγνοείται - Βίντεο ντοκουμέντο από την τελευταία φορά που εθεάθη10:50Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 21χρονοι που προσπάθησαν να διαρρήξουν οχήματα10:36Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 53χρονος για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού κάτω των 12 ετών10:22Τροχαίο ατύχημα με τραυματία στην ΠΕΟ Λάρισας - Βόλου10:08Στο "ψυγείο" η Βόρεια Ελλάδα – Με καθυστέρηση χτύπησε το κουδούνι σε σχολεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών09:54Θεσσαλονίκη: Δέμα με ναρκωτικά "προσγειώθηκε" στις φυλακές Διαβατών09:40Σέρρες: Συγκλονίζει ο πατέρας του 17χρονου στο "Πρωινό" - Ο άγγελός μου έφυγε μαρτυρικά09:26Σπόρτινγκ Λισαβόνας: Εκτός δράσης μετά από τραυματισμό ο Φώτης Ιωαννίδης09:12Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή08:58"Όχι" στο σημερινό ραντεβού με τον Πρωθυπουργό λένε οι αγρότες της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας08:44Θεσσαλονίκη: Στόχος εμπρησμού ΑΤΜ στο κέντρο της πόλης08:30Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η πραγματική πρόταση των «πράσινων» για τον Αντίνο08:16Νέα Μαγνησία: Φωτιά σε αποθήκη κουφωμάτων τα ξημερώματα08:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο