LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2020 03:20

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: η σημασία της κατάλληλης διατροφής

Γράφει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Γαστρεντερολόγος - Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ.

Γαστρεντερίτιδα - κοιλοπονος - πονος στην κοιλιά

Tο σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου είναι µια οµάδα συµπτωµάτων που περιλαµβάνουν πόνο στην κοιλιά και αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, χωρίς να αναγνωρίζεται κάποια συγκεκριµένη διαταραχή ή ασθένεια.

Πώς εµφανίζεται;

Συνήθως τα συµπτώµατα υπάρχουν µήνες ή και χρόνια και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Ο πόνος µπορεί να συνδυάζεται µε διάρροια, δυσκοιλιότητα, συχνά διάρροιες εναλλασσόµενες µε δυσκοιλιότητα ή κυρίως πόνο χωρίς συνοδές διαταραχές στις κενώσεις.

Συχνά οι ασθενείς µε ευερέθιστο έντερο παρουσιάζουν και άλλα συµπτώµατα, όπως βλέννα στις κενώσεις, µετεωρισµό, φούσκωµα, κεφαλαλγίες κ.λπ. Υπάρχουν βέβαια πολλές ασθένειες µε συµπτώµατα που µοιάζουν µε το ευερέθιστο έντερο, αλλά εγκυµονούν πολλούς και µεγάλους κινδύνους για την υγεία µας και κατ’ επέκταση για την ίδια µας τη ζωή. Για τον λόγο αυτόν είναι ιδιαίτερα σηµαντική η λήψη σωστού ιστορικού από τους ασθενείς µε πιθανό σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου, ώστε να µη γίνει λάθος διάγνωση. Υπάρχουν κάποια συµπτώµατα που λέγονται συµπτώµατα συναγερµού και τα οποία πρέπει να µας ανησυχήσουν και να µας οδηγήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις πριν µπει η διάγνωση του ΕΕ. Τα συµπτώµατα αυτά είναι:

 • Αναιµία
 • Απώλεια βάρους
 • Αίµα στις κενώσεις
 • Ηλικία µεγαλύτερη από τα 45 έτη
 • Πυρετός
 • Νυκτερινά συµπτώµατα (αφύπνιση)
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου.

Σε όλους, όµως, τους ασθενείς µε πιθανό ΣΕΕ πρέπει να γίνονται βασικές αιµατολογικές εξετάσεις και πιθανόν καλλιέργειες κοπράνων, καλπροτεκτίνη κοπράνων, κολονοσκόπηση και έλεγχος λειτουργίας θυρεοειδούς, καθώς πολλές σοβαρές ασθένειες (όπως καρκίνος παχέος εντέρου, νόσος του Crohn κ.ά.) µπορεί να έχουν συµπτώµατα που µοιάζουν µε ευερέθιστο έντερο.

Είναι λοιπόν πολύ σηµαντικό να αποκλείσουµε πολλά νοσήµατα µε τη λήψη σωστού ιστορικού και τη διενέργεια κατάλληλων εξετάσεων, πριν θέσουµε µε ασφάλεια τη διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου.

Στο σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου το βασικό πρόβληµα βρίσκεται στην επικοινωνία του εντέρου µε τον εγκέφαλο και αντίστροφα. Tα τελευταία χρόνια, µελέτες έχουν δείξει πως το ανθρώπινο έντερο διαθέτει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο νευρικό σύστηµα το οποίο στέλνει και δέχεται µηνύµατα από τον εγκέφαλο. Είναι ουσιαστικά το έντερό µας ένας δεύτερος εγκέφαλος µε τεράστια σηµασία για την άµυνα του οργανισµού µας.

Στους ασθενείς µε ευερέθιστο έντερο φαίνεται πως υπάρχουν πολλές διαταραχές που µπορούν να ερµηνεύσουν την ποικιλία των συµπτωµάτων των ασθενών και στις οποίες στοχεύουν οι διάφορες θεραπείες:

 • ?ιαταραχή στην επικοινωνία εντέρου – εγκεφάλου
 • ?ιαταραχή στην κινητικότητα, µε τη µορφή είτε αυξηµένης (διάρροιες) είτε ελαττωµένης κινητικότητας (δυσκοιλιότητα)
 • Αυξηµένη σπλαγχνική υπερευαισθησία (δηλαδή το ίδιο ερέθισµα που σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο δεν προκαλεί κανένα σύµπτωµα, στον ασθενή µε ΕΕ προκαλεί πόνο)
 • ?ιαταραχή στο εντερικό µικροβίωµα, δηλαδή στα µικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στο παχύ έντερο (εντερική χλωρίδα)
 • ?ιαταραχή στη συνεκτικότητα του εντερικού τοιχώµατος (leaky gut ή διαρρέον έντερο), µε αποτέλεσµα την είσοδο στην κυκλοφορία τοξινών
 • ?ιαταραχή στο τοπικό ανοσολογικό εντερικό σύστηµα.

Πολύ συχνά τα συµπτώµατα εµφανίζονται ή επιδεινώνονται:

 • Mετά από κάποια γαστρεντερίτιδα (το 10% των περιπτώσεων ξεκινούν µετά από επεισόδιο οξείας γαστρεντερίτιδας)
 • Mετά από επεισόδια οξείας εκκολπωµατίτιδας
 • Σε περιόδους άγχους ή µετά από στρεσογόνο ερέθισµα
 • Κατά τη λήψη συγκεκριµένων τροφών ή συνδυασµών τροφών.

Θεραπεία

Η θεραπεία του ΣΕΕ κατευθύνεται συχνά στα συµπτώµατα του ασθενούς, αλλά και στους µηχανισµούς δηµιουργίας του συνδρόµου [προβιοτικά φάρµακα για τη βελτιστοποίηση του εντερικού µικροβιώµατος, αντικαταθλιπτικά φάρµακα (SSRI’s) για την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, γλουταµίνη για τη βελτίωση της συνεκτικότητας του εντερικού τοιχώµατος κ.λπ.].

Κατάλληλη διατροφή

Φαίνεται πως στους ασθενείς µε ΣΕΕ τα καλύτερα αποτελέσµατα έχει µια συγκεκριµένη διατροφή που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήµιο Monash στη Μελβούρνη, η FODMAP diet. Η δίαιτα FODMAP αποτελεί την πιο επιτυχηµένη θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς µε σύνδροµο ευερέθιστου εντέρου, µε ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 70% ακόµη και σε βαριές περιπτώσεις. Βασίζεται στην αποµάκρυνση από το διαιτολόγιο για 4-6 εβδοµάδες συγκεκριµένων τροφών και στη σταδιακή επανεισαγωγή τους µε διαδοχικά αυξανόµενες ποσότητες, έτσι ώστε να εξατοµικευθεί σε κάθε ασθενή το διαιτολόγιό του χωρίς να δηµιουργούνται θρεπτικά ελλείµµατα και φυσικά χωρίς ή µε ελάχιστα συµπτώµατα.

*Metropolitan - ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Άρθρο του Γιώργου Αναγνωστόπουλου, Γαστρεντερολόγου - Διευθυντή Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία στη Λακωνία: έπνιξε τη γυναίκα τουΣήμερα 08:56 | Ειδήσεις

Η 14η γυναικοκτονία της χρονιάς αυτήν τη φορά στη Λακωνία. Τα πρώτα στοιχεία για το νέο έγκλημα έμφυλης βίας.

Γεωργαντάς - Εμβόλιο: θα μειωθεί η αναμονή για την τρίτη δόσηΣήμερα 08:46 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση. Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών

ΚΙΝΑΛ: Οι αντιδράσεις των υποψηφίωνΣήμερα 06:14 | Ειδήσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων μετά την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής.

Εμβολιασμοί παιδιών - Τσολιά: Ασφαλή τα εμβόλια, με ήπιες τυχόν παρενέργειεςΣήμερα 09:19 | Ειδήσεις

Τι λέει η Καθ. Παιδιατρικής για την συμβολή των ανήλικων στην διασπορά της νόσου, την χορήγηση άδειας για τα εμβόλια στα παιδιά και τις περιπτώσεις εμφάνισης μυοκαρδίτιδας από τον κορονοϊό ή μετά τον εμβολιασμό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΠΑΛ Αιγάλεω: Ένταση και φωτιές σε κάδους (εικόνες)11:30Βόλος: διασωληνωμένος ο δρομέας που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο (εικόνες)11:19Τένις- Τσιτσιπάς: σταθερός στην παγκόσμια κατάταξη11:07Βόλος: απολογείται για το φόνο της μητέρας του δικηγόρου του10:54ΟΑΕΔ: προπληρωμή για επιδόματα και Δώρο Χριστουγέννων10:41Μιανμάρ - Σαν Σου Τσι: Η χούντα την καταδίκασε σε φυλάκιση10:29Δημήτρης Λινός: Χειροτονήθηκε ιερέας ο σύζυγος της Αθηνάς Λινού10:16Εγνατία Οδός - Κοζάνη: φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες (εικόνες)10:02“Ήλιος”: νέα επεισόδια με ραγδαίες εξελίξεις (εικόνες)09:49Κακοκαιρία: πού θα “χτυπήσει” τη Δευτέρα09:37Εμβολιασμοί παιδιών - Τσολιά: Ασφαλή τα εμβόλια, με ήπιες τυχόν παρενέργειες09:23Γεωργαντάς - Εμβόλιο: θα μειωθεί η αναμονή για την τρίτη δόση09:10Γυναικοκτονία στη Λακωνία: έπνιξε τη γυναίκα του08:56Γκίλμπερτ – Οξφόρδη: η επόμενη πανδημία θα είναι πιο φονική08:44Επέτειος Γρηγορόπουλου: έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις08:31Associated Press: Οι καλύτερες φωτογραφίες για το 202108:17Μετάλλαξη Όμικρον – Φάουτσι: ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις08:04Κένυα: δεκάδες οι νεκροί από τη βουτιά λεωφορείου σε ποτάμι (εικόνες)07:51Κορονοϊός – self test: Δωρεάν για όλους από σήμερα07:37Κέρκυρα: Έκρυβε ναρκωτικά σε αποθήκη (εικόνες)07:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο