LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2020 18:49

Κορονοϊός - Κομισιόν: δεύτερη συμφωνία για εμβόλια

Sanofi και GSK άρχισαν κλινικές δοκιμές του εμβολίου τους τον Σεπτέμβριο.

AP - Εμβόλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αγοράσει ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 από τη Sanofi και την GSK. Eίναι η δεύτερη παρόμοια συμφωνία της ΕΕ για την εξασφάλιση προμηθειών καθώς πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Βάσει της συμφωνίας η γαλλική και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός εμβολίου στη βάση ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης για το οποίο ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν την έγκριση τον ερχόμενο χρόνο, θα εφοδιάσουν την ΕΕ με έως 30 εκατ. δόσεις.

Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει ανακοίνωση που είχε γίνει στις 31 Ιουλίου από τις δύο εταιρίες και ακολουθεί μια προγενέστερη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την AstraZeneca για έως 400 εκατ. εμβόλια.

Σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα στις δόσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος του κόστους που αντιμετωπίζουν προκαταβολικά οι κατασκευαστές του εμβολίου. Οι ίδιες οι δόσεις του εμβολίου θα αγοραστούν από τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή έρχεται την καταληκτική ημέρα της προθεσμίας για τα μέλη του ΠΟΥ να ενταχθούν στο πρόγραμμα COVAX, το οποίο έχει σκοπό την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19 και διασφαλίζει πως τα εμβόλια θα διανεμηθούν δίκαια και αποτελεσματικά.

Μέχρι τώρα 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος επιδιώκουν αρωγή μέσω της COVAX, μέλος του ACT Accelerator του ΠΟΥ για την ενίσχυση της ανάπτυξης των εμβολίων, των θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Περίπου 80 χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αλλά πολλές δεν έχουν ενταχθεί ακόμη καθώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν εμβόλια ξεχωριστά η κάθε μία.

Η Γαλλία θα παράσχει χρηματοδότηση για την πρωτοβουλία αλλά δεν θα προμηθευθεί εμβόλια μέσω αυτής, δήλωσε χθες Πέμπτη ένας αξιωματούχος υγείας αφότου το Παρίσι αποφάσισε να αποτελέσει μέρος ενός κοινού προγράμματος που έχει διευθετηθεί μέσω της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διεθνώς εγκεκριμένο εμβόλιο για την COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 946.000 ανθρώπους και έχει εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία.

Για τη Sanofi και την GSK, η συμφωνία ακολουθεί μια συμφωνία 2,1 δισεκ. δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο για 100 εκατομμύρια δόσεις, με δικαίωμα προαίρεσης για την Ουάσινγκτον για την αγορά άλλων 500 εκατομμυρίων, καθώς και μια συμφωνία με τη Βρετανία για 60 εκατομμύρια δόσεις.

Η Sanofi και η GSK άρχισαν κλινικές δοκιμές του εμβολίου τους αυτό τον μήνα και σκοπεύουν να φθάσουν το τελικό στάδιο δοκιμών έως τον Δεκέμβριο.

Τα υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία που στηρίζεται στον ανασυνδυασμό της πρωτεΐνης όπως και τα εμβόλια της Sanofi για την εποχιακή γρίπη. Θα συνδυαστεί με μια ανοσοενισχυτική ουσία που παρασκευάζεται από την GSK.

Οι δύο εταιρίες ενισχύουν την παραγωγή ώστε να είναι έτοιμες να παραγάγουν έως ένα δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως.

Η Sanofi εργάζεται επίσης για ένα άλλο πιθανό εμβόλιο κατά της COVID-19 με την αμερικανική εταιρία Translate Bio χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που αποκαλείται mRNA.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας για την πώληση 20 μαχητικών αεροσκαφών TyphoonΣήμερα 18:57 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τη συμφωνία παραγωγής του Typhoon, περισσότερο από το ένα τρίτο (37%) κάθε αεροσκάφους θα κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα υπόλοιπα μέρη θα παράγονται από τα κράτη-εταίρους του προγράμματος Eurofighter.

Κρήτη: Σε επιφυλακή η αστυνομία στο Έλος Κισσάμου - Φόβοι για αντεκδίκησηΣήμερα 19:17 | Ειδήσεις

οι αστυνομικοί έχουν ξεκαθαρίσει στις δύο οικογένειες ότι πρέπει να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να παραμείνουν στις περιοχές τους.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι ο λογιστής και ο πατέρας του φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματοςΣήμερα 20:25 | Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων Συνολικά 13 από αυτούς πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Τραγωδία στην Κρήτη: Ταράτσα κατέρρευσε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 67χρονοΣήμερα 13:26 | Ειδήσεις

Ο άτυχος 67χρονος εκτελούσε εργασίες σε οροφή κτίσματος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ναύπλιο: Τρίκροκο αυγό 114 γραμμαρίων για ρεκόρ Γκίνες (Βίντεο)22:28ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου22:14NBA: Τραυματίστηκε το ανερχόμενο "πρόσωπο" του πρωταθλήματος - Εκτός δράσης ο Άντονι Έντουαρντς22:01Πέθανε ο Μπιορν Αντρέσεν21:47Ρόδος: Τροχαίο στον περιφερειακό - Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων (Εικόνες) 21:3328η Οκτωβρίου: Με “αντιφασιστικό μουσακά” θα γιορτάσουν οι Ιταλοί παρτιζάνοι21:19Χαλκίδα: Φωτιά σε σπίτι - Παρέμβαση τριών οχημάτων της Πυροσβεστικής (Εικόνες)21:05ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι ο λογιστής και ο πατέρας του φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος20:51Συνέντευξη τύπου Στάρμερ - Ερντογάν: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει την Τουρκία με 20 Eurofighter Typhoon20:38Μοσχάτο: Επίθεση σε δύο ανηλίκους - Τραυματίστηκε 12χρονος20:24Συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας για την πώληση 20 μαχητικών αεροσκαφών Typhoon20:10Ινδία: Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στην χώρα θα συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις19:55Κρήτη: Σε επιφυλακή η αστυνομία στο Έλος Κισσάμου - Φόβοι για αντεκδίκηση 19:40ΟΦΗ - Ράσταβατς: Θα είστε μέλη της οικογένειάς μου ως το τέλος της ζωής μου19:26Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη 28η Οκτωβρίου19:12Συνελήφθη 26χρονος που εξαπατούσε ηλικιωμένους προσποιούμενος το λογιστή - Ξόδευε τη λεία σε... τυχερά παιχνίδια18:58Ρωσία: Απόπειρα απαγωγής ποδοσφαιριστή της Ζενίτ και της Εθνικής Ρωσίας (βίντεο)18:44Missing Alert για την εξαφάνιση 29χρονου18:30Θεσσαλονίκη: Αθώος κρίθηκε ένας μπάρμαν που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικο18:17ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε ο Ιωάννης Καϊμακάμης από τη θέση του αντιπροέδρου18:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο