LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 18 Σεπτεμβρίου 2020 13:19

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το πρώτο "Πράσινο Πανεπιστήμιο" της Ελλάδας

Προσφορά σύνδεσης του (ΔΕΔΔΗΕ) ανοίγει το δρόμο για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) ως το πρώτο 'Πράσινο Πανεπιστήμιο" στη χώρα 

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Την προσφορά σύνδεσης που ανοίγει το δρόμο για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) ως το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» στη χώρα παρέδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) κ. Αναστάσιος Μάνος στον Πρύτανη του πανεπιστημίου καθηγητή κ. Παναγιώτη Καλδή, σε εκδήλωση που έλαβε στα γραφεία του Διαχειριστή. Στην εκδήλωση παρέστησαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) καθ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος.

Ο κ. Μάνος παρέδωσε στον Πρύτανη την προσφορά σύνδεσης για ένταξη της ιδιοπαραγόμενης από το Πανεπιστήμιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με αποτέλεσμα το συμψηφισμό της ιδιοπαραγωγής με την κατανάλωση του πανεπιστημίου (διαδικασία virtual metering).

Η κ. Σδούκου δήλωσε σχετικά: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που ένα Πανεπιστήμιο καταφέρνει μέσω της εγκατάστασης ενός σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και εφαρμογής του μέτρου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, θα επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας απελευθερώνοντας έτσι κονδύλια για άλλες χρήσεις και θα συμβάλει στη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος, ενώ παράλληλα, το Πανεπιστήμιο επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως ένας σημαντικός πυλώνας έρευνας και καινοτομίας.

Ο κ. Καλδής ευχαρίστησε τον κ. Μάνο για την ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης του Πανεπιστημίου και αμφότεροι συμφώνησαν σε περαιτέρω αμοιβαία συνεργασία. Ενημέρωσε δε ότι το ΠΑΔΑ σχεδιάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος νέας γενιάς, για την κάλυψη των υπόλοιπων ενεργειακών του αναγκών.

Ο κ. Μάνος από την πλευρά του, υπογράμμισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει γυρίσει σελίδα και έχοντας ήδη ανταποκριθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε τριπλάσια αιτήματα για συνδέσεις ΑΠΕ στο Δίκτυο συγκριτικά με το σύνολο του 2019 (τόσο σε ισχύ όσο και πλήθος), προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση σημαντικών καινοτόμων έργων. Επεσήμανε ακόμα πως ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες προσφοράς σύνδεσης για ένα ακόμα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα έργο, που αφορά στην ταυτόχρονη σύνδεση πλήθους μικρών σταθμών ΑΠΕ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου στην Αμφιλοχία.

Το ΠΑΔΑ λειτουργεί ιδιόκτητο σταθμό Συμπαραγωγής ΣΗΘΥΑ ισχύος 600 kW υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχόλης Μηχανικών & Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Ιωάννη Καλδέλλη, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη συνάντηση. Ο σταθμός χρησιμοποιεί για καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο ως αέριο καύσιμο έχει υψηλότερη απόδοση και μειωμένες -σε σχέση με άλλα συμβατικά καύσιμα- εκπομπές ρύπων. Η συμπαραγωγή καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των τριών Πανεπιστημιουπόλεων του Ιδρύματος.

Ο σταθμός, παράγει ταυτόχρονα εκτός από ηλεκτρική και θερμική/ψυκτική ενέργεια, οι οποίες αξιοποιούνται κατάλληλα για θέρμανση και ψύξη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Με τον τρόπο αυτό, το ΠΑΔΑ εξοικονομεί σημαντικές δαπάνες, καθίσταται λιγότερο ενεργοβόρο, επιτυγχάνει μεγαλύτερη συνολική απόδοση και καθίσταται φιλικό προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι ο βαθμός απόδοσης των μονάδων συμπαραγωγής υπερβαίνει το 80% με αποτέλεσμα να προκαλείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό περίπου 35%.

               

 

                               

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο