LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 18 Σεπτεμβρίου 2020 11:21 | Ανανέωση: 18 Σεπτεμβρίου 2020 11:21

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: επιπλέον μέτρα στην Αττική

Συναγερμός για τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική. Τι ειπώθηκε στη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

Μητσοτάκης - Τσιόδρας - Μαξίμου - Κορονοιος

Σήμα συναγερμού, ειδικά για την Αττική και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν στη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο  εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Μητσοτάκης - Τσιόδρας - Μαξίμου - Κορονοιος

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό» είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία στάθηκε ιδιαίτερα στην Αττική. «Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο», συμπλήρωσε.

«Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», δήλωσε ο καθηγητής.

«Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Να πούμε καταρχάς ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα ζήτημα στην Αττική το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα, εφόσον το αποφασίσουμε και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι. Και νομίζω ότι είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό να επαναλάβουμε όλοι μας στο δημόσιο λόγο ότι το μέλημά μας πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο από ό,τι ήταν πριν από μια εβδομάδα ή από έναν μήνα, η προστασία των ηλικιωμένων, των ευάλωτων.

Το Σύστημα Υγείας -θα μας τα πει και ο Υπουργός- είναι σε καλά χέρια. Αυξάνεται μεν ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση, κάποιο πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Αλλά προφανώς οι διασωληνωμένοι είναι πρωτίστως άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας. Και κάνω και πάλι μια έκκληση, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, σε αυτούς που θα είναι πιο επιρρεπείς δηλαδή να αρρωστήσουν πιο βαριά, να είναι διπλά προσεκτικοί.

Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τη μάσκα: που είναι υποχρεωτική και που δεν είναι υποχρεωτική. Θέλω να εστιάσουμε στην εφαρμογή της μάσκας εκεί που έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική και με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Και θέλω πάλι να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, ο μη γένοιτο, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν.

Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει κατ’ αρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων. 

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, o Yπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα

Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρει:

«Σήμερα δεδομένων των συνθηκών ο ελληνικός λαός ανέμενε μια αποφασιστική κυβερνητική παρέμβαση. Έναν πρωθυπουργό που θα ανακοίνωνε μέτρα:

  • για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
  • για σχολεία
  • για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Δεν άκουσε τίποτα από όλα αυτά. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε ευχολόγια. Παρουσίασε τους πολίτες ως υπεύθυνους για τη διασπορά του ιού. Από ό,τι φαίνεται η πιο επικίνδυνη δραστηριότητα είναι ο πολιτισμός. Κάθε μέρα που περνάει, το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία και απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα».

Σε δήλωση της, η Φώφη Γεννηματά, Προέδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει «κ. Μητσοτάκη, οι νέοι περιορισμοί που εξαγγείλατε σήμερα και οι ψίθυροι για νέο lock down, ένα πράγμα αποδεικνύουν, ότι η κατάσταση με την πανδημία, σας έχει ξεφύγει στη δεύτερη φάση. Πληρώνουμε την αδράνεια, τα συνεχή λάθη και τις παλινωδίες της Κυβέρνησής σας όλο το καλοκαίρι. Πληρώνουμε τη χαλαρότητα που σηματοδοτήσατε, το άνευ όρων άνοιγμα της χώρας και την ελλιπή και επιλεκτική από σας εφαρμογή των μέτρων. Χάσατε πολύτιμο χρόνο για τη στήριξη του ΕΣΥ, την αύξηση των ΜΕΘ, την πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού, τη δημιουργία κινητών μονάδων της ΠΦΥ. Πληρώνουμε το συνωστισμό που συνεχίζεται και μεγαλώνει στις συγκοινωνίες. Πληρώνουμε το συνωστισμό των μαθητών στα σχολεία, ρίξατε όλο το βάρος στις μάσκες και εκεί φιάσκο. Αφήστε την ωραιοποίηση και τα ευχολόγια, η πραγματικότητα είναι δύσκολη και έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Κάθε νέος περιορισμός κοστίζει πολύ στην κοινωνία, στην οικονομία και κυρίως στους πιο αδύναμους. Τελικά, στις πλάτες του κάθε πολίτη, για να προστατεύσει την υγεία του και τη ζωή του, πέφτουν και αυτά που δεν είναι ικανή, να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί, η Κυβέρνησή σας».

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται: «Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να παραδεχθεί η κυβέρνηση αυτό που από την πρώτη στιγμή έλεγε το ΚΚΕ, ότι δηλαδή οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊου, εξαιτίας της μη τήρησης των μέτρων προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας. Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανησυχητική κατάσταση με ευχολόγια προς την μεγάλη εργοδοσία και με επίκληση ξανά της ατομικής ευθύνης, αντί να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων, όπως τα εξής: 

  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους, με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.).
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ. και για τα τεστ μοριακού ελέγχου).
  • Να μην υπάρξει καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων με όχημα την τηλεργασία. Το κόστος της τηλεργασίας να το αναλάβει αποκλειστικά η εργοδοσία.
  • Άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς, ευπαθείς ομάδες, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων».
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή19:19Τουρκία – σεισμός: Ισχυρή δόνηση στα βόρεια της χώρας19:05Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτες18:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο