LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 18 Σεπτεμβρίου 2020 10:52 | Ανανέωση: 18 Σεπτεμβρίου 2020 10:52

Κορονοϊός – Βρετανία: Έλληνες δημιούργησαν αξιόπιστο τεστ 90 λεπτών

Το τεστ δεν χρειάζεται εργαστήριο και μπορεί να εκτελεστεί σε μια φορητή συσκευή μικρότερη από ένα κινητό τηλέφωνο. 

AP - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ - ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ

Ένα νέο μοριακό τεστ διάγνωσης της Covid-19, το οποίο βγάζει αποτέλεσμα επί τόπου μέσα σε 90 λεπτά, έναντι 24 ωρών για τα σημερινά μοριακά εργαστηριακά τεστ, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, εμφανίζοντας ευαισθησία πάνω από 94% (άρα δίνει ελάχιστα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και ειδικότητα 100% (κανένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα), όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία. 

Η ανάπτυξη του τεστ έγινε από τη DnaNudge, μια νέα εταιρεία-τεχνοβλαστό του Imperial College. Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητής Κρις Τουμάζου, ηλεκτρολόγος-μηχανικός και καινοτόμος εφευρέτης, ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανικής του Imperial. Συνεργάτιδα του, συνιδρύτρια από το 2015 της DnaNudge και επικεφαλής επιστήμονας είναι η Ελληνίδα δρ Μαρία Καρβέλα, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. 

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Γκρέιχαμ Κουκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», δοκίμασαν το τεστ σε 386 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας. 

Το τεστ, που γίνεται με τη λήψη δείγματος από τη μύτη και ανιχνεύει στη συνέχεια τα ίχνη γενετικού υλικού του κορονοϊού, δεν χρειάζεται εργαστήριο και μπορεί να εκτελεστεί σε μια φορητή συσκευή μικρότερη από ένα κινητό τηλέφωνο. Ήδη άρχισε να χρησιμοποιείται σε οκτώ λονδρέζικα νοσοκομεία και η χρήση του πρόκειται να επεκταθεί σε όλη τη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση έκανε κιόλας παραγγελία για 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ αξίας 161 εκατ. λιρών. 

«Πολλά τεστ αναγκαστικά θυσιάζουν την ακρίβεια για χάρη της ταχύτητας ή το αντίστροφο, αλλά το νέο τεστ καταφέρνει να συνδυάσει και τα δύο», ανέφερε ο Κουκ. 

Όπως δήλωσε ο Τουμάζου, «το τεστ DnaNudge προσφέρει πολύ σημαντικές δυνατότητες για μαζικό έλεγχο του πληθυσμού στη διάρκεια της πανδημίας Covuid-19. Είναι κατάλληλο για διενέργεια ελέγχων σε ιατρικά και μη περιβάλλοντα, όπως γηροκομεία, σχολεία, κόμβους μεταφορών, γραφεία, ακόμη και θέατρα». Όμως, προτού συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες του τεστ. 

Οι ερευνητές μάλιστα προσπαθούν να αναπτύξουν περαιτέρω το τεστ, ώστε να ανιχνεύει ταυτόχρονα τους ιούς της γρίπης Α και Β, μαζί με το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΆνοιξαν προσωρινά οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο - Τι ώρα θα κλείσουνΣήμερα 14:56 | Ειδήσεις

Οι σταθμοί είχαν κλείσει νωρίτερα το Σάββατο λόγω των συγκεντρώσεων στα Προπύλαια που πραγματοποιούνται για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

17η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία μνήμης (Εικόνες)Σήμερα 15:06 | Ειδήσεις

Με πολλά συνθήματα, αλλά χωρίς εντάσεις, η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές που τίμησαν τη μνήμη του 15χρονου μαθητή.

Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών - Του επιτέθηκε σκύλοςΣήμερα 15:26 | Ειδήσεις

Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από το περιστατικό, ενώ οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης 

17η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Σε εξέλιξη η μαθητική πορείαΣήμερα 14:15 | Ειδήσεις

Τα μέτρα της αστυνομίας είναι δρακόντεια και έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αυστραλία - Νέα Νότια Ουαλία: Πάνω από 50 πυρκαγιές μαίνονταν στην πολιτεία σήμερα 16:08Λαμία: Οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβο του Μπράλου15:5417η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία μνήμης (Εικόνες)15:40Ζάκυνθος: Νεκρό παιδί 18 μηνών - Του επιτέθηκε σκύλος15:26Άνοιξαν προσωρινά οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο - Τι ώρα θα κλείσουν15:12Ξάνθη: Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων14:5817η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Σε εξέλιξη η μαθητική πορεία14:44Κακοκαιρία Byron: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Μεγαρέων, Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα14:30Φλόριντα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Αμερικάνων14:16Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες14:02Κάλας: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ΕΕ13:48Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, συγκάλεσε Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου13:34Κυρανάκης: Τα τρόλεϊ υπηρέτησαν αποτελεσματικά την Αττική για πάνω από μισό αιώνα13:20Πλημμυρισμένοι δρόμοι και διακοπές κυκλοφορίας σε Πιερία, Χαλκιδική και Ημαθία13:06Λαμία: Πλημμύρες στον Δομακό- Διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης12:52Τρόμος για 42χρονο στην Θεσσαλονίκη- Τον χτύπησαν και τον απείλησαν για να αποσύρει μήνυση12:38Νότια Αφρική: 11 Νεκροί από ένοπλη επίθεση σε ξενοδοχείο12:24Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας: Τρομακτικό τροχαίο λόγω κακοκαιρίας - Οδηγός έχασε τον έλεγχο ΙΧ (Βίντεο)12:10Θεσσαλονίκη: Μέχρι πότε θα λειτουργεί η γραμμή Μ1 11:56Παναθηναϊκός: Πιθανή η επανένωση Μπενίτεθ-Κυργιάκου11:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο