LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 18 Σεπτεμβρίου 2020 10:52 | Ανανέωση: 18 Σεπτεμβρίου 2020 10:52

Κορονοϊός – Βρετανία: Έλληνες δημιούργησαν αξιόπιστο τεστ 90 λεπτών

Το τεστ δεν χρειάζεται εργαστήριο και μπορεί να εκτελεστεί σε μια φορητή συσκευή μικρότερη από ένα κινητό τηλέφωνο. 

AP - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ - ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ

Ένα νέο μοριακό τεστ διάγνωσης της Covid-19, το οποίο βγάζει αποτέλεσμα επί τόπου μέσα σε 90 λεπτά, έναντι 24 ωρών για τα σημερινά μοριακά εργαστηριακά τεστ, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, εμφανίζοντας ευαισθησία πάνω από 94% (άρα δίνει ελάχιστα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και ειδικότητα 100% (κανένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα), όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία. 

Η ανάπτυξη του τεστ έγινε από τη DnaNudge, μια νέα εταιρεία-τεχνοβλαστό του Imperial College. Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητής Κρις Τουμάζου, ηλεκτρολόγος-μηχανικός και καινοτόμος εφευρέτης, ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανικής του Imperial. Συνεργάτιδα του, συνιδρύτρια από το 2015 της DnaNudge και επικεφαλής επιστήμονας είναι η Ελληνίδα δρ Μαρία Καρβέλα, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. 

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Γκρέιχαμ Κουκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», δοκίμασαν το τεστ σε 386 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας. 

Το τεστ, που γίνεται με τη λήψη δείγματος από τη μύτη και ανιχνεύει στη συνέχεια τα ίχνη γενετικού υλικού του κορονοϊού, δεν χρειάζεται εργαστήριο και μπορεί να εκτελεστεί σε μια φορητή συσκευή μικρότερη από ένα κινητό τηλέφωνο. Ήδη άρχισε να χρησιμοποιείται σε οκτώ λονδρέζικα νοσοκομεία και η χρήση του πρόκειται να επεκταθεί σε όλη τη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση έκανε κιόλας παραγγελία για 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ αξίας 161 εκατ. λιρών. 

«Πολλά τεστ αναγκαστικά θυσιάζουν την ακρίβεια για χάρη της ταχύτητας ή το αντίστροφο, αλλά το νέο τεστ καταφέρνει να συνδυάσει και τα δύο», ανέφερε ο Κουκ. 

Όπως δήλωσε ο Τουμάζου, «το τεστ DnaNudge προσφέρει πολύ σημαντικές δυνατότητες για μαζικό έλεγχο του πληθυσμού στη διάρκεια της πανδημίας Covuid-19. Είναι κατάλληλο για διενέργεια ελέγχων σε ιατρικά και μη περιβάλλοντα, όπως γηροκομεία, σχολεία, κόμβους μεταφορών, γραφεία, ακόμη και θέατρα». Όμως, προτού συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες του τεστ. 

Οι ερευνητές μάλιστα προσπαθούν να αναπτύξουν περαιτέρω το τεστ, ώστε να ανιχνεύει ταυτόχρονα τους ιούς της γρίπης Α και Β, μαζί με το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρωσία: Πτώση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους - Αναφορές για 7 νεκρούς 18:18Δολοφονία τοπογράφου: Ισόβια και 6 χρόνια φυλάκισης στον 45χρονο, εννέα έτη στον συνεργό18:08Μανχάταν: Φωτιά σε εξαώροφο κτίριο - Πάνω από 100 πυροσβέστες στην προσπάθεια κατάσβεσης (βίντεο)17:58Τύρναβος: Καταγγελία 19χρονης για απόπειρα βιασμού μέσα σε αυτοκίνητο17:48Στην Αθήνα οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών 202917:34Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Θεσσαλονίκη17:20Αγρότες: Έκλεισαν για μία ώρα και τους παραδρόμους στο Μπράλο17:06Μαρινάκης: Πέντε χιλιάδες έργα έως το 2030 άνω των 68 δισ. ευρώ16:52Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Επιστρέφουν στα Πράσινα Φανάρια16:38Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Ναυτιλίας (βίντεο)16:24Τουρκία: Ποδοσφαιριστές της Super Lig ανάμεσα στους 20 υπόπτους που προφυλακίστηκαν για παράνομα στοιχήματα 16:10Αγροτοκτηνοτρόφοι στη Θεσσαλονίκη: Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν την έξοδο για το αεροδρόμιο από τη Μουδανιών15:56Εργατικό ατύχημα για 45χρονο χειριστή γερανού στο ναυπηγείο Περάματος15:46Παρέμβαση Άρειου Πάγου για τα αγροτικά μπλόκα και την παρακώλυση συγκοινωνιών15:32Μητσοτάκης για Μάτι και Μάνδρα: Ελάχιστο χρέος μας είναι διαρκώς να βοηθούμε και ποτέ να μην λησμονούμε15:18Μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι αγρότες έφτασαν στην έξοδο για το αεροδρόμιο "Μακεδονία"15:04ΚΥΣΕΑ: Οι διεθνείς εξελίξεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα στο επίκεντρο της συνεδρίασης14:50Νέο αγροτικό μπλόκο στην Έδεσσα14:36Ρωσία: Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη βορειοανατολικά της Μόσχας14:22Ζωγράφου: Οδηγός λεωφορείου κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από αντιπαράθεση με οδηγό ΙΧ14:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο