LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2020 17:11

Κορονοϊός: ευεργετική η θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων

Τι αναφέρει η αμερικανική μελέτη για την κατάσταση όσων είχαν δεχθεί πλάσμα, σε σχέση με τους άλλους ασθενείς.

covid19

Η μετάγγιση πλάσματος αίματος ιαθέντων μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 στους ασθενείς, επιβεβαιώνει μια μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν το πλάσμα από αναρρώσαντες, είχαν μικρότερη πιθανότητα να χρειάζονται οξυγόνο κατά τη 14η μέρα της νοσηλείας τους, καθώς επίσης είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει την ίδια θεραπεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λοιμωξιολόγο δρα Νικόλ Μπουβιέ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", δοκίμασαν το πλάσμα αίματος ιαθέντων σε 39 ασθενείς με μέση ηλικία 55 ετών και με σοβαρά συμπτώματα Covid-19, σε σύγκριση με άλλους 156 ασθενείς με Covid-19 που είχαν παρόμοια συμπτώματα και ιατρικό ιστορικό, αλλά δεν έλαβαν πλάσμα.

Το πλάσμα αίματος περιέχει άφθονα αντισώματα κατά του κορονοϊού, που είχαν αναπτυχθεί στο σώμα των δωρητών, οι οποίοι τελικά ανάρρωσαν. Κατά την έναρξη της νέας μελέτης, το 87% των ασθενών χρειάζονταν πρόσθετο οξυγόνο για να αναπνεύσουν, ενώ το 10% είχαν διασωληνωθεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από όσους είχαν κάνει τη θεραπεία πλάσματος, το 18% χρειάζονταν ακόμη έξτρα οξυγόνο μετά από 14 μέρες νοσηλείας, έναντι ποσοστού 28% όσων δεν είχαν πάρει πλάσμα αναρρωσάντων. Επίσης, έως το τέλος της μελέτης είχαν πεθάνει το 13% όσων είχαν πάρει πλάσμα, έναντι 24% όσων δεν είχαν πάρει.

Επειδή όμως δεν επρόκειτο για μια μεγάλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, η δρ Μπουβιέ δήλωσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για την αξία της θεραπείας με την μετάγγιση πλάσματος. Όμως, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται πως φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59Bloomberg: Βρετανία και Γερμανία συζητούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γροιλανδία23:47Αγρίνιο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα που είχε ξαφρίσει έξι σπίτια 23:35Ποδαρικό στο 2026 με "τρίποντο" ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Πανσερραϊκό23:21Μαρούσι – Προμηθέας Πάτρας: Επιστροφή στις νίκες για τους γηπεδούχους23:07Θήβα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες22:53Missing Alert για την εξαφάνιση 59χρονου22:39Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διόροφο σπίτι στον Λαγκαδά - Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο22:25ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης: Πήρε όλα τα λεφτά… με καρέ του Νους22:11Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από το "ρετιρέ" 21:57Κακοκαιρία – σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τη Δευτέρα21:43Θεσσαλονίκη: "Δώρα ζωής" από 64χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου21:29Κρήτη: Σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου για σωρεία αδικημάτων21:15Και με τη... βούλα στη Γκρέμιο ο Τετέ 21:01Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου20:47Ant1 Sports: Με νίκες συνέχισαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ20:33Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:19Διπλό θα είναι τελικά το ραντεβού της Τρίτης με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Μέγαρο Μαξίμου20:05Δήμος Αθηναίων – Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες19:51Ζορίστηκε, αλλά κατέβαλε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός 19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο