LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2020 17:11

Κορονοϊός: ευεργετική η θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων

Τι αναφέρει η αμερικανική μελέτη για την κατάσταση όσων είχαν δεχθεί πλάσμα, σε σχέση με τους άλλους ασθενείς.

covid19

Η μετάγγιση πλάσματος αίματος ιαθέντων μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 στους ασθενείς, επιβεβαιώνει μια μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν το πλάσμα από αναρρώσαντες, είχαν μικρότερη πιθανότητα να χρειάζονται οξυγόνο κατά τη 14η μέρα της νοσηλείας τους, καθώς επίσης είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει την ίδια θεραπεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λοιμωξιολόγο δρα Νικόλ Μπουβιέ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", δοκίμασαν το πλάσμα αίματος ιαθέντων σε 39 ασθενείς με μέση ηλικία 55 ετών και με σοβαρά συμπτώματα Covid-19, σε σύγκριση με άλλους 156 ασθενείς με Covid-19 που είχαν παρόμοια συμπτώματα και ιατρικό ιστορικό, αλλά δεν έλαβαν πλάσμα.

Το πλάσμα αίματος περιέχει άφθονα αντισώματα κατά του κορονοϊού, που είχαν αναπτυχθεί στο σώμα των δωρητών, οι οποίοι τελικά ανάρρωσαν. Κατά την έναρξη της νέας μελέτης, το 87% των ασθενών χρειάζονταν πρόσθετο οξυγόνο για να αναπνεύσουν, ενώ το 10% είχαν διασωληνωθεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από όσους είχαν κάνει τη θεραπεία πλάσματος, το 18% χρειάζονταν ακόμη έξτρα οξυγόνο μετά από 14 μέρες νοσηλείας, έναντι ποσοστού 28% όσων δεν είχαν πάρει πλάσμα αναρρωσάντων. Επίσης, έως το τέλος της μελέτης είχαν πεθάνει το 13% όσων είχαν πάρει πλάσμα, έναντι 24% όσων δεν είχαν πάρει.

Επειδή όμως δεν επρόκειτο για μια μεγάλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, η δρ Μπουβιέ δήλωσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για την αξία της θεραπείας με την μετάγγιση πλάσματος. Όμως, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται πως φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι αγρότες έφτασαν στην έξοδο για το αεροδρόμιο "Μακεδονία"Σήμερα 14:43 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών, οι προθέσεις των αγροτών, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν είναι να μεταβούν στον κόμβο αεροδρομίου.

Μητσοτάκης για Μάτι και Μάνδρα: Ελάχιστο χρέος μας είναι διαρκώς να βοηθούμε και ποτέ να μην λησμονούμεΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

«Οκτώ χρόνια από το δράμα στη Μάνδρα και την τραγωδία στο Μάτι που ακολούθησε, οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί».

Το ΕΚΠΑ "έσπασε το φράγμα" των top 200 πανεπιστημίων στον κόσμοΣήμερα 12:30 | Ειδήσεις

Για το έτος 2025, συμπεριελήφθησαν στην κατάταξη 2.025 πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο.

Καλύβια: Βρέθηκαν τρία καλάσνικοφ μέσα σε κλεμμένα ΙΧΣήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Ο 37χρονος, στην μάνδρα του οποίου βρέθηκαν τα ΙΧ, συνελήφθη, ενώ είναι επίσης γνωστός τις Αρχές, καθώς, όταν ήταν ανήλικος είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγροτοκτηνοτρόφοι στη Θεσσαλονίκη: Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν την έξοδο για το αεροδρόμιο από τη Μουδανιών15:56Εργατικό ατύχημα για 45χρονο χειριστή γερανού στο ναυπηγείο Περάματος15:46Παρέμβαση Άρειου Πάγου για τα αγροτικά μπλόκα και την παρακώλυση συγκοινωνιών15:32Μητσοτάκης για Μάτι και Μάνδρα: Ελάχιστο χρέος μας είναι διαρκώς να βοηθούμε και ποτέ να μην λησμονούμε15:18Μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι αγρότες έφτασαν στην έξοδο για το αεροδρόμιο "Μακεδονία"15:04ΚΥΣΕΑ: Οι διεθνείς εξελίξεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα στο επίκεντρο της συνεδρίασης14:50Νέο αγροτικό μπλόκο στην Έδεσσα14:36Ρωσία: Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη βορειοανατολικά της Μόσχας14:22Ζωγράφου: Οδηγός λεωφορείου κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από αντιπαράθεση με οδηγό ΙΧ14:08Ηράκλειο: Οι αγρότες έχουν αποκλείσει το κτίριο της αποκεντρωμένης διοίκησης 13:54Καλύβια: Βρέθηκαν τρία καλάσνικοφ μέσα σε κλεμμένα ΙΧ13:40Χαλκιδική: Στήθηκε στη Νικήτη Σιθωνίας το πρώτο μπλόκο μελισσοκόμων και αγροτών μέσα στον νομό13:26Ζάκυνθος: Αύριο το τελευταίο αντίο στο άτυχο 2χρονο που έχασε την ζωή του από Πίτμπουλ 13:12Το ΕΚΠΑ "έσπασε το φράγμα" των top 200 πανεπιστημίων στον κόσμο12:58Λαμία: Οδηγός παρέσυρε 11χρονο και τον εγκατέλειψε12:44Champions League - Ολυμπιακός: Στην Αστάνα για το "διπλό"12:30Χολαργός: Προκλητική απάντηση στα social από τον νεαρό που επιτέθηκε στον 14χρονο12:16Άγριος ξυλοδαρμός στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε ανήλικες μαθήτριες12:02Θεσσαλονίκη: Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι παραγωγοί - Πού κλείνουν και ποιες ώρες11:48Συνολικά 67 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2025 - Σχεδόν οι μισοί στη Γάζα11:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο