LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2020 10:21

Ο Ήλιος και ο νέος 11ετής κύκλος του

Τι προβλέπεται για την διάρκεια αυτού του κύκλου για την Γη, σε ότι αφορά φαινόμενα όπως οι ισχρές διαστημικές "καταιγίδες", που "τρελαίνουν" τα ηλεκτρικά, δορυφορικά και επικοινωνιακά δίκτυα.

ηλιος-nasa

Ο Ήλιος εδώ και εννέα μήνες έχει επίσημα ξεκινήσει το νέο περιοδικό 11ετούς διάρκειας κύκλο δραστηριότητάς του, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι και ο νέος κύκλος θα είναι ήσυχος όπως ο προηγούμενος. Αυτό είναι θετικό, καθώς η Γη μάλλον δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους, λόγω ισχυρών διαστημικών «καταιγίδων» που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα ηλεκτρικά, δορυφορικά και επικοινωνιακά δίκτυα.

Η ένταση της ηλιακής δραστηριότητας βασίζεται στην εκτίμηση για τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων. Όσες περισσότερες είναι, τόσο πιο μαγνητικά ενεργός είναι ο Ήλιος και τόσο περισσότερη ακτινοβολία εξαπολύει στο διάστημα με τη μορφή εκλάμψεων και εκρήξεων στεμματικής μάζας.

Ο νέος κύκλος, ο οποίος είναι ο 25ος από τότε που άρχισε η καταμέτρηση από τους επιστήμονες το 1755, αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούλιο του 2025, όταν προβλέπεται να έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια του Ήλιου 115 ηλιακές κηλίδες (συν/πλην δέκα). Γενικά προβλέπεται ότι θα είναι λιγότερο ενεργός από άλλους στο παρελθόν, όταν οι ηλιακές κηλίδες ξεπερνούσαν ακόμη και τις 200 στο αποκορύφωμα. Σχετικά ήσυχος ήταν και ο 24ος ηλιακός κύκλος που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2019 και είχε κατά μέσο όρο 114 ηλιακές κηλίδες στη φάση κορύφωσης, τις λιγότερες από το 1928.

Η επιβεβαίωση για το νέο κύκλο έγινε σε συνέντευξη ηλιακών φυσικών και άλλων επιστημόνων που διοργάνωσαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ)των ΗΠΑ. Όπως πάντως τονίστηκε, το γεγονός ότι ο τρέχων κύκλος αναμένεται γενικά ήσυχος, δεν σημαίνει πλήρη ανυπαρξία κινδύνων. Το 2012, κατά τον προηγούμενο ήσυχο κύκλο, το μητρικό μας άστρο δημιούργησε μια επικών διαστάσεων ηλιακή καταιγίδα (κάτι που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια), η οποία ευτυχώς δεν χτύπησε τη Γη, αλλά κινήθηκε προς διαφορετική κατεύθυνση.

Ο διαστημικός «καιρός», που εξαρτάται καθοριστικά από τη συμπεριφορά του Ήλιου, επηρεάζει διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εξερεύνηση του διαστήματος, η αεροπορική βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες κ.α. Ευτυχώς η επιστήμη πρόγνωσης του διαστημικού καιρού κάνει ολοένα μεγαλύτερες προόδους.

Η NASA σχεδιάζει -με βάση το πρόγραμμα «Άρτεμις»- να στείλει ξανά αστροναύτες στη Σελήνη το 2024, λίγο πριν την κορύφωση του τρέχοντος ηλιακού κύκλου. Γι' αυτό χρειάζεται αξιόπιστη πρόβλεψη για την ηλιακή δραστηριότητα, ώστε να βεβαιωθεί πως δεν θα στείλει τους ανθρώπους της σε επικίνδυνο περιβάλλον.

 

 

 

 

 

  

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κατασχέθηκαν περισσότερα από 300 κιλά κάνναβης στο Λιμένα Ηγουμενίτσας18:18Βόλος: Εκτροπή λεωφορείου με 40 επιβάτες έξω από τον Ριζόμυλο – 14 τραυματίες (εικόνες)18:04Τουρισμός για όλους 2025 - Όλο και περισσότεροι είναι οι δικαιούχοι17:50Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπάτησε παραπάνω από 1.000 πολίτες – 45 συλλήψεις, πάνω από 7 εκ. ευρώ η λεία17:36Στην Αθήνα την Κυριακή ο Ζελένσκι - Απαγόρευση υπαίθριων συναθροίσεων17:22Εξιχνιάστηκαν έξι κλοπές σε Κιλκίς και Σέρρες – Τρεις συλλήψεις (εικόνα)17:08Πάπας Λέων ΙΔ': Ο κινηματογράφος κινδυνεύει, πρέπει να προστατευθεί16:54Πώς η Τουρκία καλύπτει το 20% των πολεμικών δαπανών της Ρωσίας, με εισαγωγές ορυκτών καυσίμων16:40Σοβαρά επεισόδια στο Πολυτεχνείο16:26Σύλληψη δύο 13χρονων για κλοπή πορτοφολιού στο Μετρό «Κορυδαλλός»16:12Ημαθία: Έκρυβε την κοκαΐνη σε κλουβί εκτροφής σκύλων15:58Η τεχνητή νοημοσύνη στα charts: Η Xania Monet ανοίγει νέο κεφάλαιο στη μουσική15:44Βόλος: Τον απόλυτο τρόμο βίωσε γυναίκα σε είσοδο πολυκατοικίας - Την απείλησε με μαχαίρι για 100 ευρώ15:30Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου 15:16Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο - Στο νοσοκομείο δύο άτομα (εικόνες)15:02EURO: Η εθνική U19 συνέτριψε 8-0 το Λιχτενστάιν και προκρίθηκε στην Elite Round 14:48ΥΠΕΞ για ψευδοκράτος: Η Ελλάδα δε θα αποδεχτεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής14:34Από σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 52η επέτειο του Πολυτεχνείου14:20Ολυμπιακός: Ο Μουζακίτης κατέκτησε το Golden Boy Web14:06Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα με θετική προοπτική13:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο