LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 11 Σεπτεμβρίου 2020 13:13 | Ανανέωση: 11 Σεπτεμβρίου 2020 13:16

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα - Το πρόγραμμα

Τι ώρα πρέπει να είναι οι μαθητές στα σχολεία τους και τι θα γίνει την πρώτη μέρα. Νέες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας.

Σχολεία - σχολείο - αγιασμός

Στις 8:15 καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο, οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

  • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
  • Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
  • Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
  • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
  • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
  • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Παράλληλα, με εγκύκλιο του Υπ. Υγείας, θα ξεκινήσουν την Δευτέρα εντατικοί υγειονομικοί έλεγχοι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες:

Ακατάλληλες 27.000 μάσκες που μοιράστηκαν στα δημοτικά της Θεσσαλονίκης

Εν τω μεταξύ, ακατάλληλες κρίθηκαν 27.000 μάσκες που μοιράστηκαν σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αν και σήμερα το πρωί απέστειλε μάσκες για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, λίγες ώρες αργότερα… τις ζήτησε πίσω.

«Οι 27.000 μάσκες κρίθηκαν ακατάλληλες. Κακώς τις παρέλαβε η ΚΕΔΕ στην Αθήνα και τις απέστειλε στον δήμο Θεσσαλονίκης», δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο ίδιος σημείωσε πως προκύπτουν ευθύνες και πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθούν.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


“Ολοκληρωτική απουσία μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων”, καταλογίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε δήλωσή του, με αφορμή το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σε χώρους εργασίας. “Το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με λιγότερους εργαζόμενους και χωρίς την δυνατότητα διεξαγωγής των απαραίτητων τεστ”, τονίζει, ενώ τοποθετείται και για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων: “Τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και σχεδόν 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στις αίθουσες χωρίς τεστ, ενώ οι μάσκες, ακόμη αγνοούνται”.

«Ένα ακόμη βήμα στο δρόμο της ξενοφοβίας και της θρησκοληψίας κάνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τρεις νέες εξοργιστικές εγκυκλίους της», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Με την πρώτη, το υπουργείο γράφει στα παλιότερα του παπούτσια, την πρόσφατη απόφαση (32/2020) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) σύμφωνα με την οποία αρκεί η επίκληση λόγων συνείδησης και όχι «θρησκευτικής συνείδησης» για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Ακόμα και Χριστιανοί Ορθόδοξοι μαθητές, δηλαδή, μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα, διότι αυτό τους υπαγορεύει η συνείδησή τους. Παρόλα, αυτά, το υπουργείο, αντί να συμμορφωθεί, επιμένει στους λόγους "θρησκευτικής συνείδησης" για τη χορήγηση απαλλαγής (για τη σχολική χρονιά 2020-2021) και ακυρώνει παράνομα και αυταρχικά την απόφαση της Αρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση εφαρμογή της απόφασης της ΑΠΔΠΧ που συντάσσεται με την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), εκτός αν η κυβέρνηση, σκοπεύει να πορευθεί σε δρόμους που παραπέμπουν σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν, με αγνόηση των ανεξάρτητων Αρχών, του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. 

Με τις άλλες δύο εγκυκλίους για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων (9.9.20) το υπουργείο υποχρεώνει τα προσφυγόπουλα που πρόκειται να φοιτήσουν σε δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κόβιντ για να παρακολουθήσουν το μάθημα! Η κατηγοριοποίηση των μαθητών στο ζήτημα αυτό είναι ανεπίτρεπτη, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό επιδημιολογικό δεδομένο και φυσικά δημιουργεί και ενισχύει αρνητικές αντιλήψεις και ανακλαστικά σε μέρος του κοινού. Δίνει, επίσης, το δικαίωμα σε διαφόρους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, όπως στη Χαλκίδα, να παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική ζωή και, αναρμοδίως, να προσπαθούν να επιβάλλουν στους διευθυντές των σχολείων να μην εγγράψουν στα σχολεία της πόλης τα προσφυγόπουλα από τη Ριτσώνα. Αμφισβητούμε, ότι οι ειδικοί ή ο ΕΟΔΥ συμβούλευσαν να εφαρμοστεί αυτό το επαίσχυντο ρατσιστικό μέτρο. Αν το υπουργείο ήθελε να έχουν τεστ όλα τα παιδιά ας το είχε προβλέψει. Δεν το έκανε. Με ποια λογική τα ζητάει από τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους που βιώνουν συνθήκες οικονομικής στέρησης και αδυναμίας; Πρόκειται για μεθόδευση που έχει σκοπό να αποκλείσει τα παιδιά των προσφύγων από την εκπαίδευση που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ικανοποιηθούν ακραίες ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές, που σπέρνουν το σπόρο του φασισμού, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν στο κολαστήριο της Μόριας. Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική εγκύκλιο και τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης να αντισταθεί στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Ζητάμε από τον Συνήγορο του Παιδιού, την Ε.Ε., τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τη UNICEF και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, να παρέμβουν άμεσα και να αποτρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις απέναντι στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση».

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και η επιτελική ανικανότητα της Κυβέρνησης αποδεικνύεται ακόμα μια φορά επικίνδυνη. Πέταξαν στην Αυτοδιοίκηση, στο παρά πέντε, την καυτή πατάτα της προμήθειας μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Το γεγονός όμως ότι κηρύχθηκε μερικώς άγονος ο διαγωνισμός της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και μάλιστα για συνολική ποσότητα 410.000 μασκών (!), αποκαλύπτει το σαθρό σχεδιασμό που καταρρέει πριν καν χτυπήσει το 1ο κουδούνι στα σχολεία. Καθιστούμε την Κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για ότι συμβεί από Δευτέρα και για μια ακόμη φορά την καλούμε έστω και αργά να δώσει συγκεκριμένες λύσεις».

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , σε ανακοίνωσή του, «καταγγέλλει την ανεύθυνη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και καλεί τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αυτονόητα θα βρίσκονται στις σχολικές μονάδες από το πρωί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να τηρήσουν τον προγραμματισμό που υπεύθυνα έχουν σχεδιάσει και ανακοινώσει προς τη σχολική κοινότητα, με σεβασμό στις ανάγκες των μαθητών τους, τις οποίες το Υ.ΠΑΙ.Θ. αγνοεί επιδεικτικά».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Σήμερα 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)Σήμερα 18:18 | Ειδήσεις

Τι κατέθεσαν μάρτυρες που τέθηκαν υπό προστασία για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Διάλογοι, βίντεο και καταθέσεις στο μικροσκόπιο των αρχών.

Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)Σήμερα 21:13 | Ειδήσεις

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:54Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία21:52Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38Χανιά: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους20:25Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της Χαμάς20:11Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)19:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο