LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2020 17:53 | Ανανέωση: 09 Σεπτεμβρίου 2020 17:51

Μόρια: ολική καταστροφή στις οικιστικές ζώνες του ΚΥΤ (εικόνες)

Απολογισμός της καταστροφής στη Μόρια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης φθάνουν από άλλα νησιά...

Μόρια - μετανάστες - σκηνές

Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά ο ελαιώνας και οι εγκαταστάσεις έξω από το ΚΥΤ έχουν υποστεί μικρές ζημιές, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο διεθνής οργανισμός από το πεδίο, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές, επίσης, υπέστη σε μεγάλο βαθμό ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο.

Στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ, μόνο μία οικιστική ζώνη έχει καταστραφεί ολοσχερώς (η ζώνη 12) και άλλη μία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους αλλά υπέστη μικρές ζημιές. Οι ζώνες 7-11 φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ιατρικό κέντρο της Ύπατης Αρμοστείας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το κέντρο υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση είχε μόνο μικρές ζημιές.

Μόρια - μετανάστες - σκηνές

Οι ίδιες πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν θέσει στη διάθεση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σκηνές, που θα μεταφερθούν από άλλα νησιά, για να χρησιμοποιηθούν, όπου χρειαστεί, όπως και είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης, έχουν διαθέσει 51 κοντέινερ στο Καρά Τεπέ, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 300 ευάλωτους. Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει «τη βαθιά της θλίψη για τη φωτιά» και ευχαριστεί τις τοπικές αρχές που προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά και βοήθησαν τους ανθρώπους εκεί.

Μόρια - μετανάστες - σκηνές

Επίσης, σε σχέση με αναφερόμενες εντάσεις μεταξύ κατοίκων του νησιού και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και καλεί εξάλλου τους ανθρώπους που διέμεναν πριν στο ΚΥΤ, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα, και τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κοντά στο ΚΥΤ, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγασή τους.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στη Μόρια καταστράφηκαν και σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς οι επιχειρησιακές της δραστηριότητες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει μερικώς τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στην Παγανή.

Μόρια - μετανάστες - σκηνές

Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Μόρια παραχώρησαν ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων», συνέχισε.

Από τη μεριά του, ο Νότης Μηταράκης ενημέρωσε ότι στη Μόρια η φωτιά ξεκίνησε έπειτα από τον εντοπισμό 35 κρουσμάτων και την επιβολή καραντίνας, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μέχρι τώρα και τόνισε ότι «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

Μόρια - μετανάστες - σκηνές

Κομισιόν για Μόρια: Προτεραιότητα για εμάς είναι η ασφάλεια των ανθρώπων που επλήγησαν

Τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους κατοίκους της Λέσβου, στους μετανάστες και στο προσωπικό του ΚΥΤ της Μόριας εξέφρασε, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Μ. Σέφκοβιτς ανέφερε ότι το κολέγιο των Επιτρόπων ενημερώθηκε για τη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια και για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές. Υπάρχει πλήρης κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή ευρωπαϊκής στήριξης, η οποία θα περιλαμβάνει και οικονομική βοήθεια, αλλά και συντονισμό με άλλα κράτη-μέλη μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.¨», δήλωσε ο Μ. Σέφκοβιτς. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προσδιορίσουν τις ανάγκες για βοήθεια. «Η έμπρακτη βοήθεια των κρατών-μελών είναι καθήκον, υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον μίλησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό και με τον αρμόδιο Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης.

«Προτεραιότητα για εμάς είναι η ασφάλεια των ανθρώπων που επλήγησαν, η παροχή πρώτων βοηθειών, στέγασης και ειδών υγειινής. Ως πρώτο βήμα στηρίξαμε την άμεση μετακίνηση των τελευταίων 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων από τη Μόρια στην ενδοχώρα», είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Μόρια - μετανάστες - σκηνές

Διαβάστε ακόμα:

Μόρια: μεταφορά σκηνών με C-130 για τις ανάγκες των μεταναστών μετά τη φωτιά (εικόνες)

Μόρια: “bye-bye Moria” τραγουδούσαν μετανάστες την ώρα που καιγόταν ο καταυλισμός! (βίντεο)

Μητσοτάκης για Μόρια: έκτακτα μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας στην Λέσβο

Φωτιά στην Μόρια: “Πυρ” ομαδόν από τα κόμματα

Μουτάφης στον ΑΝΤ1: ολική καταστροφή στην Μόρια – Διάσπαρτοι στο νησί οι αιτούντες άσυλο (βίντεο)








Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΣήμερα 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΣήμερα 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Σήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΣήμερα 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:43Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:31Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:18Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”21:59“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο