LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2020 13:55

Πρώτη ατομική έκθεση από ζωγράφο 101 ετών! (εικόνες)

Ο Λόρενς Φερλινγκέτι γεννήθηκε εν μέσω της φονικής πανδημίας της ισπανικής γρίπης  και προ καιρού γιόρτασε τα 101α γενέθλιά του εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

φερλινγκέτι

Ο Λόρενς Φερλινγκέτι είναι μαζί μας για περισσότερο από έναν αιώνα: γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1919 στη Νέα Υόρκη, εν μέσω ισπανικής γρίπης, και πριν από λίγους μήνες γιόρτασε τα 101α γενέθλιά του εν μέσω της πανδημίας Covid-19. Η εμβληματική μορφή της Beat Generation δεν έχει, ωστόσο, τραβήξει τη δέουσα προσοχή ως προς τη δραστηριότητά του ως ζωγράφος. Τα πράγματα βάζει στη θέση τους η πρώτη ατομική έκθεση έργων του ζωγραφικής στη γενέτειρά του.

φερλινγκέτι

φερλινγκέτι

Τον ξέρουμε ως ποιητή, εκδότη, ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου, πολιτικό ακτιβιστή. Το 1955 έγινε ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του θρυλικού βιβλιοπωλείου «City Lights» στο Σαν Φρανσίσκο, την ίδια χρονιά ξεκίνησε τις φερώνυμες εκδόσεις στις οποίες το 1956 εμφανίστηκε η συλλογή του Άλεν Γκίνσμπεργκ «Howl and Other Poems», το 1964 η συλλογή «Lunch Poems» του Φρανκ Ο'Χάρα, ένα χρόνο μετά η ανθολογία ποίησης του Αντονέν Αρτώ «Artaud Anthology» που επιμελήθηκε ο Τζακ Χίρσμαν. Και άλλα βιβλία-ορόσημα στην αμερικανική λογοτεχνική σκηνή. Πριν δύο χρόνια, ο Ντίνος Σιώτης απέδωσε στη γλώσσα μας το ποίημα «O Δούρειος Ίππος του Τραμπ» του αδάμαστου, του ακαταπόνητου Λόρενς Φερλινγκέτι: «Ο Όμηρος δεν έζησε αρκετά / Για να μας πει για τον Λευκό Οίκο του Τραμπ / Που είναι ο Δούρειος Ίππος του / Απ' όπου όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου / Πηδάνε έξω για να καταστρέψουν τη δημοκρατία / Και να εγκαθιδρύσουν πολυεθνικές / Ως απόλυτους κυβερνήτες του κόσμου / Πιο ισχυρές και από τα έθνη / Και αυτό συμβαίνει ενώ κοιμόμαστε / Υποκλίσου λοιπόν, Ω Απλέ μου Ανθρωπε / Υποκλίσου!»

φερλινγκέτι

Όπως και το βιβλιοπωλείο του στο Φρίσκο είναι στη μποέμικη γειτονιά North Beach, κοντά στην Τσάιναταουν, έτσι τώρα η πρώτη έκθεση του ζωγράφου Λόρενς Φερλινγκέτι φιλοξενείται σε μια καινούργια γκαλερί με την επωνυμία New Release στην Τσάιναταουν της Νέας Υόρκης, ακριβώς απέναντι από το πάρκο Columbus Park. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Lawrence Ferlinghetti: Etudes» ήταν προγραμματισμένα για τον Μάρτιο, για να συμπέσουν με τα 101α γενέθλια του Λόρενς. Το «λουκέτο» λόγω πανδημίας οδήγησε σε αναβολή, η έκθεση τελικώς εγκαινιάστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα. Εκτίθενται 14 έργα του – δύο έργα ζωγραφικής, εννιά έργα σε χαρτί και τρεις γκραβούρες – στα οποία ο καλλιτέχνης ερμηνεύει πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας (Ίκαρος, Λήδα, Ορέστης και Κλυταιμνήστρα), πρόσωπα της λογοτεχνίας (Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς) και γυμνά νεαρά αγόρια και κορίτσια. Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείοΧθες 19:55 | Ειδήσεις

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία με το μωρό που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 14 μηνών.

Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιούΧθες 22:10 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η σφαίρα πέρασε ξυστά απο φίλο του τραυματία. Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από τον τραυματισμό, ανήμερα το Πάσχα, της μικρής Αλεξίας στις Θεσπιές της Θήβας.

Γάζα - Χαμάς: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πιέσεις για εκεχειρίαΧθες 22:49 | Ειδήσεις

Η Χαμάς αναχωρεί για την Ντόχα. Παράλληλα ο διευθυντής της CIA αναμένεται να βρεθεί την Δευτέρα στο Ισραήλ. Πιέση από τις ΗΠΑ και μέσω στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)Χθες 21:07 | Ειδήσεις

Ευδιάθετοι ο Πρωθυπουργός και η σύζυγος του, μετά από το πασχαλινό τραπέζι, έκαναν μια ξεχωριστή βόλτα στην αγαπημένη τους Τήνο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Πτήση για μαχητικό αεροπλάνο που ελέγχεται με τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)23:59Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το τριήμερο23:46Πάσχα - Τολό: Το κάψιμο του Ιούδα στην θάλασσα (εικόνες)23:32Γάζα - Χαμάς: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πιέσεις για εκεχειρία23:19Βόλος: Καρχαριοειδές 3,5 μέτρων “εγκλωβίστηκε” σε αγωγό ομβρίων (εικόνες)23:05Διαφραγματοκήλη: συχνές ερωτήσεις22:51Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι εντυπωσίασε στο Τιρκουάζ Χαλί της διοργάνωσης (εικόνες) 22:37Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιού22:23ΗΠΑ - Euro 2024: Οδηγία για "αυξημένη προσοχή" των Αμερικανών στην Γερμανία22:10 “Ψυχοκόρες” - Sneak preview: Η προειδοποίηση του Τάσου στη Μαρίκα (βίντεο)21:56Καρδιοχειρουργική 2.0: εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές και αποδόμηση μύθων21:42Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)21:29ΗΠΑ: Ιταλός φοιτητής θύμα αστυνομικής βίας (βίντεο)21:15Εύβοια: Το GPS αντί για την Κάρυστο τους “έστειλε” σε ρεματιά21:02Madonna - Rio de Janeiro: η μεγαλύτερη συναυλία της “βασίλισσας” (βίντεο)20:48Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα γίνονται ψηφιακά οι αιτήσεις20:35Μεταμόσχευση ήπατος: Η 23χρονη λήπτρια με δότη τον πατέρα της μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:22Χώρισαν Τσιτσιπάς - Μπαντόσα: Η ανακοίνωση και η παράκληση20:08Θήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο19:55Ισραήλ - Al Jazeera: Η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου (βίντεο)19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο