LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 05 Σεπτεμβρίου 2020 03:27

Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Μανίκι (Sleeve): μόνιμη απώλεια βάρους, φυσιολογική λειτουργικότητα στομάχου

Γράφει ο Παναγιώτης Κ. Γλεντής MD, PhD - Λαπαροενδοσκόπος Χειρουργός Παχυσαρκίας.

Παιδιά - παιδική παχυσαρκία

Mικρότερο στομάχι, χωρίς τις επιπλοκές της παράκαμψης

Η λαπαροσκοπική, κάθετη, sleeve γαστρεκτομή (laparoscopic vertical sleeve gastrectomy - LVSG), μία από τις πιο δημοφιλείς λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παχυσαρκίας τελευταία, αρχικά εφαρμόστηκε το 1993 από τον Dr Jamieson στην Αυστραλία (Obesity Surgery 1993).

Το 2001 ο Dr Gagner στη Νέα Υόρκη τελειοποίησε τη μέθοδο, δίνοντάς της τη μορφή με την οποία την εφαρμόζουμε σήμερα.

Ακολούθως, πολλοί χειρουργοί παχυσαρκίας, σε όλο τον κόσμο, υιοθέτησαν τη μέθοδο και έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές της.

Αυτή η λαπαροσκοπική επέμβαση παχυσαρκίας, επιτυγχάνει την απώλεια βάρους με τη μείωση της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής.

Είναι, δηλαδή, μια περιοριστική επέμβαση παχυσαρκίας. Πραγματοποιείται με την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου (του μείζονος τόξου), κάνοντας έτσι το στομάχι έναν λεπτό σωλήνα σαν «μανίκι», χωρίς όμως να διαταράσσεται η φυσιολογική δίοδος της τροφής και χωρίς να δημιουργείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.

Τα νεύρα του στομάχου και του πυλωρού παραμένουν άθικτα, εξασφαλίζοντας τη φυσιολογική λειτουργικότητά τους. Το μόνο που συμβαίνει είναι η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, ενώ δεν αλλάζει καθόλου η φυσιολογία του.

Στη συγκεκριμένη λαπαροσκοπική επέμβαση παχυσαρκίας δεν γίνεται παράκαμψη στο στομάχι και έτσι αποφεύγονται απώτερες επιπλοκές όπως τα αναστομωτικά έλκη, οι ανεπάρκειες βιταμινών και η απόφραξη του εντέρου (μετεγχειρητικός ειλεός).

Πλεονεκτήματα

Η λαπαροσκοπική, κάθετη, sleeve γαστρεκτομή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη μέτρια, βαριά - νοσογόνο και υπερνοσογόνο παχυσαρκία, έναντι των παλαιότερων τύπων κάθετων γαστροπλαστικών:

  • 1. Αντί να χρησιμοποιούνται ξένα σώματα (συνθετικοί δακτύλιοι, πλέγματα πολυπροπυλενίου κ.λπ.), μειώνεται σημαντικά η δραστική χωρητικότητα του στομάχου, χωρίς να αφήνεται κανένα ξένο σώμα στον οργανισμό.
  • 2. Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της Γρελίνης (Grehlin). Η Γρελίνη είναι μια ορμόνη που προκαλεί έντονη πείνα, λαιμαργία και βουλιμία. Μετά την επέμβαση τα επίπεδα αυτής της ορμόνης στο αίμα μειώνονται δραστικά, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της όρεξης και τη δραστική μείωση του βάρους.
  • 3. Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι αυτό που μπορεί να διαταθεί περισσότερο. Το τμήμα που μένει, το οποίο έχει το σχήμα σωλήνα, διατείνεται πολύ λιγότερο στο πέρασμα των ετών, με αποτέλεσμα η επέμβαση να διατηρεί τα πλεονεκτήματά της μετά από χρόνια και η μείωση του βάρους να διατηρείται. Ο πρώην παχύσαρκος διατηρεί το χαμηλό σωματικό βάρος του χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
  • 4. Τέλος, με το να μην αφήνονται ξένα σώματα στον οργανισμό, αποφεύγονται επιπλοκές όπως οι διαπυήσεις και οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις, η εντερική απόφραξη, η διάβρωση και η διάτρηση του στομάχου.

Συχνές ερωτήσεις - FAQ

Πόσο μέγεθος θα έχει το στομάχι μου μετά την επέμβαση;

Αυτό εξαρτάται από τον χειρουργό που θα κάνει την επέμβαση. Ανάλογα με το πόσο στενό θα κάνει το γαστρικό μανίκι, η χωρητικότητα μπορεί να είναι από 50-250 ml. Το ιδανικό μέγεθος είναι τα 80-120 ml, ανάλογα με το βάρος που πρέπει να χάσει ο παχύσαρκος. Οι όγκοι αυτοί είναι οι καλύτερα ανεκτοί από τον ασθενή, χωρίς να διακινδυνεύεται η αποτελεσματικότητα της επέμβασης στη μείωση της παχυσαρκίας. 

Είναι ασφαλής η αφαίρεση του τμήματος του στομάχου;

Η συρραφή του στομάχου (τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες - μέχρι να επουλωθεί) ενέχει τον κίνδυνο της διαρροής - κίνδυνος ο οποίος δεν υπάρχει στην τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, ή στην επιμήκη γαστρική πτύχωση. Ωστόσο, η συρραφή που γίνεται με ειδικά συρραπτικά μηχανήματα, σε τρεις σειρές συρραφής και η καλή γνώση της τεχνικής σε συνδυασμό με την εμπειρία του χειρουργού μειώνουν τον κίνδυνο σε ποσοστό κάτω του 1%.

Θα χρειάζομαι βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής μετά την επέμβαση;

Οι ανεπάρκειες βιταμινών είναι σπανιότατες με αυτή την επέμβαση, καθώς δεν υπάρχει εντερική παράκαμψη και δυσαπορρόφηση. Εφόσον η διατροφή είναι ισορροπημένη δεν χρειάζονται συμπληρώματα κανενός είδους.

Τι θα τρώω μετά την επέμβαση;

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, η δίαιτα περιλαμβάνει υδαρείς τροφές όπως σούπες, γάλα και άλλα υγρά και ακολούθως μαλακές τροφές για ακόμα 1 μήνα. Μετά από αυτή την περίοδο η διατροφή απελευθερώνεται, όμως τα ιδανικά και ταχύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Πόσα κιλά θα χάσω & σε πόσο χρόνο;

Η sleeve γαστρεκτομή επιτυγχάνει απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους κατά 90-100%. Το βάρος αυτό χάνεται, σε ένα μεγάλο ποσοστό, τον πρώτο χρόνο από την επέμβαση, ενώ ο παχύσαρκος συνεχίζει να χάνει βάρος μέχρι τα τρία χρόνια μετά την επέμβαση, οπότε και επιτυγχάνεται ο στόχος του επιθυμητού βάρους το οποίο και σταθεροποιείται.

*;Άρθρο του Παναγιώτη Κ. Γλεντή, MD, PhD - Λαπαροενδοσκόπου Χειρουργού Παχυσαρκίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: δεκάδες θάνατοι και 2754 νέα κρούσματα την ΠαρασκευήΣήμερα 17:18 | Ειδήσεις

Δεκάδες θάνατοι το προηγούμενο 24ώρο. Προβληματισμός από τις εκατοντάδες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στα ύψη παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Πάσχα - μετακινήσεις: τα έκτακτα μέτρα για να μπει φρένο… στη μαζική έξοδοΣήμερα 12:21 | Ειδήσεις

Πως θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό. «Τσουχτερά» πρόστιμα περιμένουν τους παραβάτες, αλλά και όσους θα επιχειρήσουν να «ξεγελάσουν» τις Αρχές.

Κεραμέως για self test στον ΑΝΤ1: τι ισχύει για μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων (βίντεο)Σήμερα 09:01 | Ειδήσεις

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», έδωσε απαντήσεις για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το άνοιγμα των φροντιστηρίων και τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια.

Lockdown: Ανοίγουν mall και κέντρα αισθητικήςΣήμερα 15:31 | Ειδήσεις

Η απόφαση της Επιτροπής για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής. Τι θα ισχύσει για Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης σε βιβλιοπωλείο: Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (εικόνες)17:48Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Παρασκευής17:39Κορονοϊός: δεκάδες θάνατοι και 2754 νέα κρούσματα την Παρασκευή17:30“High tech” κλοπές αυτοκινήτων στην Αττική (εικόνες)17:16“Η Φάρμα”: τι θα δούμε στα νέα επεισόδια17:04Δολοφονία στην Κυψέλη: Βασανιστικός ο θάνατος του ηλικιωμένου16:52“Ξήλωναν” καταλύτες από αυτοκίνητα στη Δυτική Αττική (εικόνες)16:40“Σαφάρι” της Αστυνομίας για “κορονοπάρτι” σε Κυψέλη και Περιστέρι16:28Self Test – υπουργείο Εργασίας: Οδηγίες για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους16:17Κουφοντίνας: “Όχι” του ΣτΕ στην αίτηση ακύρωσης για τη μεταγωγή στο Δομοκό16:05Νόρα Κατσέλη: οι εξελίξεις για την υγεία της15:53Lockdown: Ανοίγουν mall και κέντρα αισθητικής15:40Ο Χρανιώτης στο “Πρωινό” για τον κορονοϊό και την επιστροφή στον “Ήλιο” (βίντεο)15:29Ο παππούς που έγινε 100 χρονών αλλά αρνείται να γεράσει!15:16“Ο δρόμος προς το Euro” -Καρπετόπουλος στο “Πρωινό”: Έχουμε πολλή… “ποδοσφαιρίλα”15:04Ασέλγεια σε ανήλικη: δάσκαλος παραδοσιακών χορών… ξανά στο εδώλιο14:52YFSF: Ο Λευτέρης Ελευθερίου στο “Πρωινό” για το εξώδικο και τον κορονοϊό (βίντεο)14:40Self test: μαζική παραγγελία από την ΓΓΠΠ14:27YFSF: Μπέτυ Μαγγίρα και Αλευράς στο “Πρωινό” πριν τις νέες μεταμορφώσεις τους (βίντεο)14:14Μετρό: τραγικό τέλος για τη γυναίκα που έπεσε στην “Πανόρμου”14:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο