LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 05 Σεπτεμβρίου 2020 03:27

Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Μανίκι (Sleeve): μόνιμη απώλεια βάρους, φυσιολογική λειτουργικότητα στομάχου

Γράφει ο Παναγιώτης Κ. Γλεντής MD, PhD - Λαπαροενδοσκόπος Χειρουργός Παχυσαρκίας.

Παιδιά - παιδική παχυσαρκία

Mικρότερο στομάχι, χωρίς τις επιπλοκές της παράκαμψης

Η λαπαροσκοπική, κάθετη, sleeve γαστρεκτομή (laparoscopic vertical sleeve gastrectomy - LVSG), μία από τις πιο δημοφιλείς λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παχυσαρκίας τελευταία, αρχικά εφαρμόστηκε το 1993 από τον Dr Jamieson στην Αυστραλία (Obesity Surgery 1993).

Το 2001 ο Dr Gagner στη Νέα Υόρκη τελειοποίησε τη μέθοδο, δίνοντάς της τη μορφή με την οποία την εφαρμόζουμε σήμερα.

Ακολούθως, πολλοί χειρουργοί παχυσαρκίας, σε όλο τον κόσμο, υιοθέτησαν τη μέθοδο και έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές της.

Αυτή η λαπαροσκοπική επέμβαση παχυσαρκίας, επιτυγχάνει την απώλεια βάρους με τη μείωση της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής.

Είναι, δηλαδή, μια περιοριστική επέμβαση παχυσαρκίας. Πραγματοποιείται με την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου (του μείζονος τόξου), κάνοντας έτσι το στομάχι έναν λεπτό σωλήνα σαν «μανίκι», χωρίς όμως να διαταράσσεται η φυσιολογική δίοδος της τροφής και χωρίς να δημιουργείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.

Τα νεύρα του στομάχου και του πυλωρού παραμένουν άθικτα, εξασφαλίζοντας τη φυσιολογική λειτουργικότητά τους. Το μόνο που συμβαίνει είναι η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, ενώ δεν αλλάζει καθόλου η φυσιολογία του.

Στη συγκεκριμένη λαπαροσκοπική επέμβαση παχυσαρκίας δεν γίνεται παράκαμψη στο στομάχι και έτσι αποφεύγονται απώτερες επιπλοκές όπως τα αναστομωτικά έλκη, οι ανεπάρκειες βιταμινών και η απόφραξη του εντέρου (μετεγχειρητικός ειλεός).

Πλεονεκτήματα

Η λαπαροσκοπική, κάθετη, sleeve γαστρεκτομή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη μέτρια, βαριά - νοσογόνο και υπερνοσογόνο παχυσαρκία, έναντι των παλαιότερων τύπων κάθετων γαστροπλαστικών:

  • 1. Αντί να χρησιμοποιούνται ξένα σώματα (συνθετικοί δακτύλιοι, πλέγματα πολυπροπυλενίου κ.λπ.), μειώνεται σημαντικά η δραστική χωρητικότητα του στομάχου, χωρίς να αφήνεται κανένα ξένο σώμα στον οργανισμό.
  • 2. Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της Γρελίνης (Grehlin). Η Γρελίνη είναι μια ορμόνη που προκαλεί έντονη πείνα, λαιμαργία και βουλιμία. Μετά την επέμβαση τα επίπεδα αυτής της ορμόνης στο αίμα μειώνονται δραστικά, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της όρεξης και τη δραστική μείωση του βάρους.
  • 3. Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι αυτό που μπορεί να διαταθεί περισσότερο. Το τμήμα που μένει, το οποίο έχει το σχήμα σωλήνα, διατείνεται πολύ λιγότερο στο πέρασμα των ετών, με αποτέλεσμα η επέμβαση να διατηρεί τα πλεονεκτήματά της μετά από χρόνια και η μείωση του βάρους να διατηρείται. Ο πρώην παχύσαρκος διατηρεί το χαμηλό σωματικό βάρος του χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
  • 4. Τέλος, με το να μην αφήνονται ξένα σώματα στον οργανισμό, αποφεύγονται επιπλοκές όπως οι διαπυήσεις και οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις, η εντερική απόφραξη, η διάβρωση και η διάτρηση του στομάχου.

Συχνές ερωτήσεις - FAQ

Πόσο μέγεθος θα έχει το στομάχι μου μετά την επέμβαση;

Αυτό εξαρτάται από τον χειρουργό που θα κάνει την επέμβαση. Ανάλογα με το πόσο στενό θα κάνει το γαστρικό μανίκι, η χωρητικότητα μπορεί να είναι από 50-250 ml. Το ιδανικό μέγεθος είναι τα 80-120 ml, ανάλογα με το βάρος που πρέπει να χάσει ο παχύσαρκος. Οι όγκοι αυτοί είναι οι καλύτερα ανεκτοί από τον ασθενή, χωρίς να διακινδυνεύεται η αποτελεσματικότητα της επέμβασης στη μείωση της παχυσαρκίας. 

Είναι ασφαλής η αφαίρεση του τμήματος του στομάχου;

Η συρραφή του στομάχου (τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες - μέχρι να επουλωθεί) ενέχει τον κίνδυνο της διαρροής - κίνδυνος ο οποίος δεν υπάρχει στην τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, ή στην επιμήκη γαστρική πτύχωση. Ωστόσο, η συρραφή που γίνεται με ειδικά συρραπτικά μηχανήματα, σε τρεις σειρές συρραφής και η καλή γνώση της τεχνικής σε συνδυασμό με την εμπειρία του χειρουργού μειώνουν τον κίνδυνο σε ποσοστό κάτω του 1%.

Θα χρειάζομαι βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής μετά την επέμβαση;

Οι ανεπάρκειες βιταμινών είναι σπανιότατες με αυτή την επέμβαση, καθώς δεν υπάρχει εντερική παράκαμψη και δυσαπορρόφηση. Εφόσον η διατροφή είναι ισορροπημένη δεν χρειάζονται συμπληρώματα κανενός είδους.

Τι θα τρώω μετά την επέμβαση;

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, η δίαιτα περιλαμβάνει υδαρείς τροφές όπως σούπες, γάλα και άλλα υγρά και ακολούθως μαλακές τροφές για ακόμα 1 μήνα. Μετά από αυτή την περίοδο η διατροφή απελευθερώνεται, όμως τα ιδανικά και ταχύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Πόσα κιλά θα χάσω & σε πόσο χρόνο;

Η sleeve γαστρεκτομή επιτυγχάνει απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους κατά 90-100%. Το βάρος αυτό χάνεται, σε ένα μεγάλο ποσοστό, τον πρώτο χρόνο από την επέμβαση, ενώ ο παχύσαρκος συνεχίζει να χάνει βάρος μέχρι τα τρία χρόνια μετά την επέμβαση, οπότε και επιτυγχάνεται ο στόχος του επιθυμητού βάρους το οποίο και σταθεροποιείται.

*;Άρθρο του Παναγιώτη Κ. Γλεντή, MD, PhD - Λαπαροενδοσκόπου Χειρουργού Παχυσαρκίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο με εγκατάλειψη: το σπαρακτικό “αντίο” της μητέρας της 21χρονης φοιτήτριαςΣήμερα 16:34 | Τοπικά Νέα

Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας της 21χρονης φοιτήτριας, που έχασε τη ζωή της μετά από παράσυρση και εγκατάλειψη στη Θεσσαλονίκη.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Πλεύρης: Δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγείαΣήμερα 09:21 | Ειδήσεις

Τι είπε ο υπουργός Υγείας για τις αλλαγές που φέρνει στο ΕΣΥ το νέο νομοσχέδιο και τις αυξήσεις στους γιατρούς. 

“Κιβωτός του Κόσμου”: “Φύλλο και φτερό” τα οικονομικά στοιχείαΣήμερα 06:57 | Ειδήσεις

Προτεραιότητα για το νέο ΔΣ η προστασία των παιδιών. Άμεσα ξεκινά η αξιολόγηση προσωπικού. Απειλές καταγγέλλει ότι δέχεται ο 19χρονος.

Μακελειό σε δύο σχολεία στη Βραζιλία: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση ενόπλουΣήμερα 10:00 | Ειδήσεις

Ένοπλος έσπειρε τον θάνατο σε δύο σχολεία στην Βραζιλία. Τέσσερις νεκροί και 11 τραυματίες, εκ των οποίων 3 καθηγητές και ένας μαθητής σε κρίσιμη κατάσταση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Περίπατος… στο ΟΑΚΑ18:01Αλέκος Αλεξανδράκης: αφιέρωμα της Φίνος Φιλμς για τον ηθοποιό (βίντεο)17:48Κοζάνη: Νεαρός μετέφερε σάκους με ναρκωτικά17:34Τροχαίο με εγκατάλειψη: το σπαρακτικό “αντίο” της μητέρας της 21χρονης φοιτήτριας17:21Μουντιάλ 2002: Το Μαρόκο έβαλε σε μπελάδες το Βέλγιο17:07Καρκίνοι του οισοφάγου και στομάχου: Οι σημαντικότερες εξελίξεις που φέρνουν αλλαγές στην καθημερινή πρακτική16:53Θεσσαλονίκη: είχε μετατρέψει σε κρυψώνα για κάνναβη υδρορροές στην πόλη16:40Ρέθυμνο: τρακτέρ καταπλάκωσε άνδρα16:25Τροχαίο με εγκατάλειψη - Θεσσαλονίκη: στα Χανιά η κηδεία της 21χρονης φοιτήτριας16:12Γρίπη: Ο εμβολιασμός και τα πολλαπλά οφέλη του 15:59Παρακολουθήσεις - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης κρύβεται από τη Βουλή15:45Ομόνοια: Είχε στήσει δίκτυο διακίνησης πλαστών εγγράφων15:31Τροχαίο - Κηφισός: Εντοπίστηκε ο οδηγός που τραυμάτισε και εγκατέλειψε μητέρα και παιδί15:18Κούγιας για Πισπιρίγκου: Μηνύσεις και νέα επίθεση στον Όθωνα Παπαδόπουλο15:04Ναρκωτικά, όπλα και αρχαία έκρυβε σε τροχόσπιτο (εικόνες)14:51Καιρός: Χειμωνιάτικο σκηνικό τη Δευτέρα14:37Τουρισμός - Κικίλιας: Επέκταση της σεζόν από Καστελόριζο μέχρι Αθήνα 14:22Ιλαρά: Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ και CDC 14:08Μουντιάλ 2022: H Κόστα Ρίκα σόκαρε την Ιαπωνία 13:55Ο Ερντογάν διάβασε πανό που τον καλούσε να στείλει “όλους τους ασεβείς στην Ελλάδα”13:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο