LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 05 Σεπτεμβρίου 2020 02:31

Συχνές ουρολογικές παθήσεις του καλοκαιριού και αντιμετώπιση

Γράφει ο Βασίλειος Αργυρόπουλος, Ουρολόγος - Αναπληρωτής Διευθυντής Α΄ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Ουροποιητικό - λιθοτριψία

Κωλικοί, λιθιάσεις, ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις. Ουρολογικά προβλήματα που είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι, με τη συχνότητά τους να αυξάνεται έως και κατά 30%. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και της αύξησης των δραστηριοτήτων έξω από το σπίτι. Η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί εφίδρωση, με αποτέλεσμα από τη μία την αφυδάτωση και από την άλλη, την υγρασία στις περιοχές του σώματος που ιδρώνουν. Ας πάρουμε όμως τις παθήσεις αυτές μία, μία ξεχωριστά:

Μυκητιάσεις

Η μυκητίαση εκφράζεται στους άνδρες συνήθως υπό μορφή βαλανίτιδας και στις γυναίκες ως κολπίτιδα. Οφείλονται στην παρουσία υγρασίας στην ουρογεννητική περιοχή από βρεγμένα μαγιώ που δεν αλλάζονται στο σωστό χρόνο, ή από ιδρώτα λόγω της ζέστης. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε περιβάλλον υγρασίας. Τα όργανα που νοσούν παρουσιάζουν ερυθρότητα και κνησμό (φαγούρα), συχνά συνοδευόμενα από δύσοσμα υγρά. Η θεραπεία έγκειται στη χρήση αντιμυκητιασικών αλοιφών, κολπικών υπόθετων ή, σε κάποιες περιπτώσεις, σε αγωγή από το στόμα.

Ουρολοιμώξεις

Το καλοκαίρι είναι συχνότερες στις γυναίκες με τη μορφή της κυστίτιδας. Πρόκειται για την πιο απλή μορφή ουρολοίμωξης που αφορά μόνο το κατώτερο ουροποιητικό (ουρήθρα και ουροδόχο κύστη). Τυπικά δεν συνοδεύεται από πυρετό, είναι όμως άκρως ενοχλητική, καθώς εκφράζεται με μία πλούσια συμπτωματολογία, που περιλαμβάνει καύσο κατά την ούρηση, τσούξιμο, αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά (προκυστικά), ενοχλητική συχνουρία και σε κάποιες περιπτώσεις αίμα στα ούρα. Τα συνήθη αίτια που την προκαλούν, είναι η ανεπαρκής πρόσληψη-αναπλήρωση των υγρών, η παραμονή στην παραλία με βρεγμένο μαγιώ, η πλημμελής τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και κυρίως η μεγάλη αναβολή της ούρησης. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης γίνεται με την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης από τον ουρολόγο. ‘Όμως πρωταρχικής σημασίας είναι η πρόληψη, με την τήρηση από μέρους της γυναίκας μιας σειράς βασικών κανόνων, όπως: επαρκής ενυδάτωση, όχι αναβολή της ούρησης, συχνή αλλαγή των βρεγμένων μαγιώ, σωστό σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής και τήρηση όλων των μέτρων ατομικής καθαριότητας, καθώς και ούρηση μετά την επαφή.

Λιθίαση του ουροποιητικού

 Ο σχηματισμός λίθων στο ουροποιητικό σύστημα είναι μία διαδικασία πολύπλοκη στην οποία συμμετέχουν πολλοί παράγοντες, όμως είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι το ζεστό κλίμα την ευνοεί ιδιαίτερα. Όταν κάνει ζέστη, ο οργανισμός προσπαθεί να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία του διεγείροντας την παραγωγή και αποβολή του ιδρώτα. Αν αυτό δεν συνοδευτεί από αντίστοιχη αύξηση στην πρόσληψη υγρών, ώστε να αναπληρωθούν όσα χάνονται, το επακόλουθο είναι η αφυδάτωση.

Ο οργανισμός αντιδρά στην ανίχνευση της αφυδάτωσης ελαττώνοντας την ποσότητα των ούρων που παράγει, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες. Τα ούρα έτσι, γίνονται πιο πυκνά και περιέχουν περισσότερα μεταλλικά ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, ουρικό οξύ, οξαλικό οξύ) απ’ όσα μπορεί το υγρό στοιχείο τους να διαλύσει, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι ευνοούν την ανάπτυξη νεφρολιθίασης (πέτρας στα νεφρά). Επειδή εξάλλου τα (λιγοστά) ούρα παραμένουν επί περισσότερες ώρες στην ουροδόχο κύστη, έως ότου δημιουργηθεί η ανάγκη για κένωση, δίνεται η ευκαιρία στα βακτήρια που υπάρχουν σε αυτήν να πολλαπλασιαστούν (άλλη μία αιτία ουρολοίμωξης).

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν ποικίλες επιπτώσεις στην υγεία όπως αίμα στα ούρα, νεφρικό άλγος, σοβαρή νεφρική λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα), ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια σε ακραίες περιπτώσεις τεράστιων και παραμελημένων λίθων. Οξεία κατάσταση, την οποία συναντούμε συχνά το καλοκαίρι, είναι η μετακίνηση μικρών λίθων από τους νεφρούς στους ουρητήρες (τα σωληνάκια που συνδέουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη) και ο επακόλουθος νεφρικός κωλικός. Πρόκειται για οξύ νεφρικό πόνο, με εξάρσεις και υφέσεις, ο οποίος τυπικά δεν έχει ανταλγική θέση (θέση ανακούφισης) και συνήθως αρχικά αντιμετωπίζεται με σπασμολυτικά-αναλγητικά φάρμακα (είτε από το στόμα, είτε σε ενέσιμη μορφή). Φυσικά, μετά από ένα επεισόδιο νεφρικού κωλικού, απαιτείται πάντα η εκτίμηση από ειδικό ουρολόγο, γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να απαιτείται κάποιου είδους χειρουργική ή άλλη «παρεμβατική» λύση (π.χ. εξωσωματική λιθοτριψία).

Τι κάνουμε όμως για να μειώσουμε την πιθανότητα να μας συμβεί νεφρικός κωλικός και να «μπλέξουμε» με νεφρολιθίαση;

Ακολουθούμε όσο πιστά μπορούμε τα παρακάτω: Ενυδατωνόμαστε καλά, καταναλώνουμε όσο μπορούμε λιγότερο αλάτι και ζωικές πρωτεΐνες (κόκκινο κρέας), κινούμαστε όσο μπορούμε και καταναλώνουμε φρούτα (ειδικά εσπεριδοειδή) και λαχανικά.

*Άρθρο του Βασίλειου Αργυρόπουλου, Ουρολόγου - Αναπληρωτή Διευθυντή Α΄ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη - Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε “κοινωνική ζούγκλα”Σήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς πολλούς αποδέκτες, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, για τους κινδύνους που κρύβει η αμφισβήτηση των θεσμών. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες την ΚυριακήΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για τις περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν οι δυνατές βροχές και καταιγίδες. Πότε θα μειωθεί η ένταση τους.

Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείςΣήμερα 15:02 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. 

Τροχαίο στην Φυλή: Πως σκοτώθηκε ο 15χρονος - Πως σώθηκε η κοπέλα που ακρωτηριάστηκεΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες από την τραγωδία με τον 15χρονο που πέθανε ακαριαία στο πίσω κάθισμα. Πως κρατήθηκε στην ζωή το κορίτσι που έχασε το πόδι του. Μάχη για την ζωή του δίνει άλλος ένας από τους τραυματίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείς15:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο