LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 03 Σεπτεμβρίου 2020 09:22

Πώς οι οθόνες “φρενάρουν” τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών

Σημαντικός ο αντίκτυπος της έκθεσης των παιδιών σε ό,τι αφορά την ανάγνωση και κατανόηση μαθημάτων.

παιδί - οθόνη - τηλεόραση

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και χρήση υπολογιστών ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής από τα παιδιά που πάνε στο Δημοτικό, συνδέεται με χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αυστραλιανών επιστημόνων. Η μελέτη, που είναι επίκαιρη ενόψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, δείχνει ότι η χρήση οθονών από τους μαθητές πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Προηγούμενες έρευνες σε παιδιά και εφήβους έχουν βρει σχέση ανάμεσα στη χρήση τηλεόρασης, υπολογιστή ή κονσόλας βιντεοπαιγνιδιών και στην υγεία (αύξηση παχυσαρκίας, κίνδυνος αϋπνίας κ.α.). Από την άλλη, η ενασχόληση αυτή βοηθά τα παιδιά να αποκτούν περισσότερες πληροφορίες, να βελτιώνουν τις τεχνολογικές δεξιότητες και τις κοινωνικές επαφές τους.

Η νέα μελέτη εστιάζει στη σχέση χρήσης οθονών και σχολικών επιδόσεων, ένα θέμα που έχει μελετηθεί λιγότερο έως τώρα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Λάιζα Μούντι του Ινστιτούτου Ερευνών Παίδων Μέρντοχ της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", μελέτησαν 1.239 παιδιά ηλικίας οκτώ έως 11 ετών, συσχετίζοντας τις συνήθειες των παιδιών με τις σχολικές επιδόσεις τους σε βάθος διετίας.

Διαπιστώθηκε ότι η παρακολούθηση δύο ή περισσότερων ωρών τηλεόραση τη μέρα σχετιζόταν με χειρότερες επιδόσεις ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου, μια επιδείνωση που αντιστοιχούσε σε υστέρηση μάθησης κατά τέσσερις μήνες. Η χρήση υπολογιστή για πάνω από μια ώρα τη μέρα συνδεόταν με μια παρόμοια υστέρηση στο πεδίο της αριθμητικής. Από την άλλη, δεν βρέθηκε αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στα βιντεοπαιγνίδια και στις σχολικές επιδόσεις.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «η συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών στη μάθηση των παιδιών ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική, δεδομένων των συνεπειών της σημερινής πανδημίας, όσον αφορά το πώς τα παιδιά χρησιμοποιούν το χρόνο τους. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη σε μαθητές Δημοτικού που δείχνει ότι όσοι κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση τηλεόρασης και υπολογιστών, έχουν σημαντική μείωση στις ικανότητες ανάγνωσης και αριθμητικής μετά από δύο χρόνια, σε σχέση με όσα παιδιά αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο στις οθόνες».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου – Κύκλος επαφών στην ΟυάσινγκτονΣήμερα 08:23 | Ειδήσεις

Αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο δεκαήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, με αφετηρία τη σημερινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.


 


 


 


 

Κηφισός: Ουρές χιλιομέτρων λόγω τροχαίων – Πού παρατηρούνται καθυστερήσειςΣήμερα 08:12 | Ειδήσεις

Τα δύο τροχαία σημειώθηκαν στο ρεύμα καθόδου.

Υπόθεση Novartis: Σήμερα η απόφαση για τους "Μάξιμο Σαράφη" και "Αικατερίνη Κελέση"Σήμερα 06:16 | Ειδήσεις

Σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου πρόκειται να ανακοινώσει αν οι δύο κατηγορούμενοι, είναι ένοχοι ή όχι για όσα είπαν εμπλέκοντας δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Σήμερα η συνάντηση με τον Ντόναλντ ΤραμπΣήμερα 07:27 | Ειδήσεις

Σήμερα το μεσημέρι θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΣΕ: Πλήρης αποκατάσταση στο τηλεδιοικούμενο τμήμα ΣΣ Θήβας - ΣΣ Δαύλειας - Η βλάβη οφείλεται σε δολιοφθορά09:11Πειραιάς: Άγριος ξυλοδαρμός οδηγού τρόλεϊ08:57ΗΠΑ: Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου – Κύκλος επαφών στην Ουάσινγκτον08:42Κηφισός: Ουρές χιλιομέτρων λόγω τροχαίων – Πού παρατηρούνται καθυστερήσεις08:29Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Σήμερα η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ08:15“Καλημέρα Ελλάδα”: Ο Γιώργος Παπαδάκης επέστρεψε… στο σπίτι του08:00ΗΠΑ: Συγγνώμη ζήτησε ο παρουσιαστής της εκπομπής Fox & Friends για την πρότασή του να θανατώνονται οι ψυχικά διαταραγμένοι άστεγοι07:46Τραμπ: Το Κατάρ είναι πολύ καλός σύμμαχος – Να προσέχει το Ισραήλ και οι άλλοι07:32Ρουμανία-Ρωσικό drone: Ο ρώσος πρεσβευτής εκλήθη στο ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών07:18ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 19 Σεπτεμβρίου07:05Υπόθεση Novartis: Σήμερα η απόφαση για τους "Μάξιμο Σαράφη" και "Αικατερίνη Κελέση"06:51Μετάλλιο μετά από 16 χρόνια…06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Σεπτεμβρίου06:23Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:09Χανιά: Βρέθηκε οπλοστάσιο και ποιμνιοστάσιο σε σπίτι - Δύο συλλήψεις23:59Ιωάννινα: Νεκρός σε δάσος εντοπίστηκε 81χρονος που αγνοούνταν23:45Μαρινάκης: Ο νους μας σήμερα πηγαίνει στους Έλληνες της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκαν βίαια23:37"Αποκαλύψεις" με τον Πέτρο Κουσουλό – Πρεμιέρα αύριο Δευτέρα23:23Ευρωμπάσκετ 2025: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία!23:09Davis Cup: Ήττα Τσιτσιπά, αποκλεισμός για την Ελλάδα22:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο