LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 28 Αυγούστου 2020 14:09

Σε διαβούλευση οι αλλαγές στην πολιτογράφηση

Αλλαγές στη διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Απόδραση - Διεύθυνση Αλλοδαπών

Αλλαγές στη διαδικασία πολιτογράφησης αλλογενών αλλοδαπών με σκοπό τη βελτίωση της διαδικασίας απόκτησης ιθαγένειας με πολιτογράφηση περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Δεν αλλάζουν οι βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά θεσμοθετείται η αντικατάσταση των συνεντεύξεων ενώπιον των Επιτροπών Πολιτογράφησης με ένα ενιαίο, πανελλαδικού τύπου, σύστημα γραπτών εξετάσεων, που θα διεξάγονται δύο φορές το χρόνο. Η επιτυχία σε αυτές θα οδηγεί τον συμμετέχοντα στην απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση, το οποίο πλέον θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης. Η εξέταση θα αφορά σε γνώση της ελληνικής γλώσσας (επίπεδο Β1 -αντιστοιχεί στο επίπεδο γνώσεων μαθητή που έχει ολοκληρώσει τα απαιτούμενα έτη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και γνώσεις σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού, γεωγραφίας και πολιτικών θεσμών της χώρας.

Καθιερώνεται, επίσης, η διαμόρφωση Τράπεζας Θεμάτων που θα είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά στους αιτούντες, από την οποία θα επιλέγονται τα θέματα των γραπτών εξετάσεων.

Στο τέλος της διαδικασίας ο αιτών θα δίνει ολιγόλεπτη συνέντευξη σε δύο στελέχη της υπηρεσίας για εξακρίβωση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξής του.

Προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις και των αλλοδαπών που η αίτησή τους εκκρεμεί στις υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Έτσι, θα μπορούν να επιλέξουν αντί της συνέντευξης στην επιτροπή τη συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο αλλοδαπός διατηρεί δικαίωμα νέας συμμετοχής του στις εξετάσεις χωρίς περιορισμό με νέα δήλωση συμμετοχής και την καταβολή του σχετικά προβλεπόμενου εξέταστρου. Απαλλαγή από την ανωτέρω εξέταση προβλέπεται για όσους κατέχουν απολυτήριο λυκείου που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, ή έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών από ελληνικό ΑΕΙ.

Σε άτομα που ανήκουν σε ειδικές μαθησιακές κατηγορίες (π.χ. δυσλεκτικοί, ανάπηροι, ηλικιωμένοι κ.λπ.) δίνεται η δυνατότητα προφορικής εξέτασης την ημέρα των γραπτών εξετάσεων, πανελλαδικού τύπου, από ειδική επιτροπή στα ίδια, όμως, θέματα.

Επιπλέον, απλουστεύεται η διαδικασία που ακολουθείται για την υποβολή αιτήσεων διαπίστωσης της ελληνικής ιθαγένειας των προσώπων που κατάγονται από Έλληνα πολίτη.

Επανασχεδιάζεται η διάρθρωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων και συστήνονται δύο νέες Διευθύνσεις (η Διεύθυνση Ιθαγένειας Αττικής και η Διεύθυνση Ιθαγένειας Κεντρικής Μακεδονίας Β') με σκοπό την αποσυμφόρηση των υφιστάμενων Διευθύνσεων από τον μεγάλο όγκο αιτήσεων.

Δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας στο υπουργείο Εσωτερικών για την πληρέστερη εποπτεία και αξιολόγηση των επιμέρους οργανικών μονάδων (15 Διευθύνσεις) κατά τις επιταγές του επιτελικού κράτους.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑύριο οι αποφάσεις για τα αγροτικά μπλόκα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργόΧθες 22:27 | Ειδήσεις

«Η κυβέρνηση έχει το δημοσιονομικό χώρο να λύσει τα προβλήματα, αλλά δεν έχει την πολιτική βούληση».

Eurogroup – Πιερρακάκης: Παραγωγική η πρώτη συνεδρίαση του 2026Χθες 23:35 | Ειδήσεις

Ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, καλωσόρισε την Βουλγαρία ως το 21ο μέλος της Ευρωζώνης

Κυρανάκης στον ΑΝΤ1: Δεν αλλάζει κάτι στη δική μας προσήλωση μετά το τραγικό δυστύχημα στην ΙσπανίαΧθες 22:19 | Ειδήσεις

«Την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης είχαμε 40 συρμούς στις Γραμμές 2 και 3 σήμερα έχουμε 52».

Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημαΧθες 22:47 | Ειδήσεις

Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Ο νεότερος απολογισμός από τον Προέδρο της Ανδαλουσίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: "Ουδέν σχόλιον" για το αν θα προσφύγει στη βία για να αποκτήσει τη Γροιλανδία23:59Eurogroup – Πιερρακάκης: Παραγωγική η πρώτη συνεδρίαση του 202623:45"Αέρας" ο Ατρόμητος στο Πανθεσσαλικό23:30Θυελλώδεις άνεμοι αύριο σε αρκετές περιοχές της χώρας - Επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη23:15Λαμία: Οδηγός νταλίκας κόλλησε στα στενά Κοινότητας - Τον έβγαλε λάθος το GPS (βίντεο)23:00ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Επτά συλλήψεις μετά από ελέγχους στο γήπεδο "OPAP Arena"22:45Αύριο οι αποφάσεις για τα αγροτικά μπλόκα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό22:29Φυλακές Κορυδαλλού: Δολοφονία κρατουμένου στην Γ’ Πτέρυγα22:15Θεσσαλονίκη: Χωρίς ταξί για 24 ώρες22:00Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα21:44Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;21:27Κυρανάκης στον ΑΝΤ1: Δεν αλλάζει κάτι στη δική μας προσήλωση μετά το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία21:07Ant1 Sports: Ρετιρέ… για δυο στη Super League20:47Πέθανε ο “θρύλος” της μόδας Βαλεντίνο20:27Παναιτωλικός – Λεβαδειακός: Ασταμάτητοι οι Βοιωτοί20:07Τζούλιαν Μπαρνς: Το νέο μου βιβλίο θα είναι και το τελευταίο19:47“Somedays”: Η Πάμελα Άντερσον δίπλα στον Μπίλι Μπομπ Θόρντον19:27Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:07Στη ΜΕΘ Παίδων ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται ανήλικος που διασώθηκε από λέμβο στη Γαύδο18:47Μεντιλίμπαρ: Ο Ελ Καμπί θα είναι στον πάγκο 18:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο