LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Αυγούστου 2020 13:51

Έφεση κατά της καταδίκης του για την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ασκεί ο Μλάντιτς

Σε δέκα κατηγορίες και μία ενδέκατη που επιδιώκουν οι εισαγγελείς καταδικάστηκε και εκτίει ισόβια ο πρώην διοικητής των Σερβοβόσνιων.

AP - Ένοχος - δολοφονία - Σρεμπρένιτσα - Μλάντις

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς επέστρεψε σήμερα στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του, το 2017, για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μλάντιτς εκτίει ποινή ισοβίων αφού βρέθηκε ένοχος ότι επέβλεψε τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995 στη Σρεμπρένιτσα και τις επιθέσεις και τους φόνους αμάχων στη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας της βοσνιακής πρωτεύουσας Σαράγεβο.

Οι δικαστές στη δίκη αποφάνθηκαν πως ήταν υπεύθυνος για σφαγές Μουσουλμάνων της Βοσνίας και για εκστρατείες «εθνικών εκκαθαρίσεων» στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας Μείζονος Σερβίας από τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μαζί με τον σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον πρώην πολιτικό της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ήταν ο διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου που διήρκεσε από το 1992 έως το 1995.

Κατά την έναρξη σήμερα της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας, η προδρεύουσα δικαστής Πρίσκα Νιάμπε δήλωσε πως ο Μλάντιτς προβάλλει εννέα λόγους στους οποίους στηρίζει την έφεσή του και ζητεί αθώωση ή επανάληψη της δίκης.

«Η εισαγγελία απαντά πως η έφεση του κ. Μλάντιτς θα πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της», δήλωσε η δικαστής στις εναρκτήριες επισημάνεις της.

Ο 77χρονος Μλάντιτς εμφανίσθηκε φορώντας μάσκα, την οποία αφαίρεσε έπειτα από λίγα λεπτά. Η διαδικασία μεταδίδεται μέσω βίντεο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι δικηγόροι του Μλάντιτς είχαν επιδιώξει να αναβληθεί η εκδίκαση της έφεσης, λέγοντας πως η υγεία του πελάτη τους είναι κακή.

Ο Μλάντιτς καταδικάσθηκε για 10 από τις 11 κατηγορίες για τις οποίες δικαζόταν και οι εισαγγελείς επιδιώκουν μια πρόσθετη καταδίκη του για γενοκτονία.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η καταδίκη του Μλάντιτς πρέπει να διατηρηθεί και πως θα πρέπει να καταδικασθεί και για την 11η κατηγορία, γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων και Κροατών το 1992 σε πέντε δήμους της Βοσνίας.

Η έφεση του Μλάντιτς εκδικάζεται σε δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, το οποίο δημιουργήθηκε για να εξετάσει τις εφέσεις και τις υπόλοιπες υποθέσεις του Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο έκλεισε το 2017.

Στον Μλάντιτς θα επιτραπεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο για 10 λεπτά αύριο, Τετάρτη. Οι δικαστές δεν έχουν ορίσει ακόμη ημερομηνία για την απόφαση, η οποία είναι πιθανό να εκδοθεί κάποια στιγμή το 2021.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ μοίρασε πίτσες και μπέργκερ σε στρατιωτικούς κι αστυνομικούς08:50ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου08:35Τι καιρό θα κάνει σήμερα Παρασκευή08:20Έκτακτα μέτρα με εντολή Γ. Κεφαλογιάννη αύριο και σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός23:59Ριέκα – ΠΑΟΚ: Έχασε… αλλά δεν χάθηκε ο “Δικέφαλος”23:47Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί νοσοκομεία και ΜΚΟ να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα23:35Παναθηναϊκός – Σάμσουνσπορ: Νίκη με ανατροπή για το “τριφύλλι”23:21Άντερλεχτ – ΑΕΚ: Η “Ένωση” έμεινε… όρθια στις Βρυξέλλες23:07Τραμπ: Θα βγω περιπολία στην Ουάσιγκτον με την Αστυνομία και τον στρατό22:53Το Σάββατο η κηδεία του Απόστολου Βεσυρόπουλου22:40Τρίκαλα: Οδηγός ΙΧ παρέσυρε άνθρωπο σε αναπηρικό αμαξίδιο και τον εγκατέλειψε22:26Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποφύγει τη διοργάνωση μιας συνάντησης με τον Πούτιν22:13Λιμενικό Σώμα - K-9 Ugly: “Έφυγε” η όμορφη… άσχημη (εικόνες)21:59Τσίπρας στη Le Monde: Ήρθε η ώρα να αποκαλύψω την αλήθεια για το δημοψήφισμα το 201521:43Σουηδία: Η ιστορική εκκλησία της Κιρούνα μεταφέρθηκε οδικώς για 5 χιλιόμετρα! (εικόνες)21:26Δυτική Όχθη: Δεκάδες χώρες της Δύσης καταδικάζουν το εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ21:12ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών20:55Φωτιά στη Σύμη – Μεταφέρονται πυροσβέστες από την Ρόδο20:41Ρόδος: Χειροπέδες σε 75χρονο επειδή ο σκύλος του σκότωσε 10 κότες20:26Κρήτη: Σκάφος της Frontex εντόπισε σκάφος με δεκάδες μετανάστες20:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο