LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Αυγούστου 2020 13:51

Έφεση κατά της καταδίκης του για την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ασκεί ο Μλάντιτς

Σε δέκα κατηγορίες και μία ενδέκατη που επιδιώκουν οι εισαγγελείς καταδικάστηκε και εκτίει ισόβια ο πρώην διοικητής των Σερβοβόσνιων.

AP - Ένοχος - δολοφονία - Σρεμπρένιτσα - Μλάντις

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς επέστρεψε σήμερα στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του, το 2017, για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μλάντιτς εκτίει ποινή ισοβίων αφού βρέθηκε ένοχος ότι επέβλεψε τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995 στη Σρεμπρένιτσα και τις επιθέσεις και τους φόνους αμάχων στη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας της βοσνιακής πρωτεύουσας Σαράγεβο.

Οι δικαστές στη δίκη αποφάνθηκαν πως ήταν υπεύθυνος για σφαγές Μουσουλμάνων της Βοσνίας και για εκστρατείες «εθνικών εκκαθαρίσεων» στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας Μείζονος Σερβίας από τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μαζί με τον σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον πρώην πολιτικό της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ήταν ο διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου που διήρκεσε από το 1992 έως το 1995.

Κατά την έναρξη σήμερα της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας, η προδρεύουσα δικαστής Πρίσκα Νιάμπε δήλωσε πως ο Μλάντιτς προβάλλει εννέα λόγους στους οποίους στηρίζει την έφεσή του και ζητεί αθώωση ή επανάληψη της δίκης.

«Η εισαγγελία απαντά πως η έφεση του κ. Μλάντιτς θα πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της», δήλωσε η δικαστής στις εναρκτήριες επισημάνεις της.

Ο 77χρονος Μλάντιτς εμφανίσθηκε φορώντας μάσκα, την οποία αφαίρεσε έπειτα από λίγα λεπτά. Η διαδικασία μεταδίδεται μέσω βίντεο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι δικηγόροι του Μλάντιτς είχαν επιδιώξει να αναβληθεί η εκδίκαση της έφεσης, λέγοντας πως η υγεία του πελάτη τους είναι κακή.

Ο Μλάντιτς καταδικάσθηκε για 10 από τις 11 κατηγορίες για τις οποίες δικαζόταν και οι εισαγγελείς επιδιώκουν μια πρόσθετη καταδίκη του για γενοκτονία.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η καταδίκη του Μλάντιτς πρέπει να διατηρηθεί και πως θα πρέπει να καταδικασθεί και για την 11η κατηγορία, γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων και Κροατών το 1992 σε πέντε δήμους της Βοσνίας.

Η έφεση του Μλάντιτς εκδικάζεται σε δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, το οποίο δημιουργήθηκε για να εξετάσει τις εφέσεις και τις υπόλοιπες υποθέσεις του Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο έκλεισε το 2017.

Στον Μλάντιτς θα επιτραπεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο για 10 λεπτά αύριο, Τετάρτη. Οι δικαστές δεν έχουν ορίσει ακόμη ημερομηνία για την απόφαση, η οποία είναι πιθανό να εκδοθεί κάποια στιγμή το 2021.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας. Οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες σε περιοχές της Θεσσαλίας. Που καταγράφονται χιονοπτώσεις.

Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)Σήμερα 09:47 | Τοπικά Νέα

Ασυνήθιστες εικόνες για τέτοια εποχή, με την περιοχή "ντυμένη στα λευκά", είδαν το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι και επισκέπτες στο Πετρούλι. Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κικίλιας - Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:36Formula 1: Το GP Σαγκάης αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+06:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο