LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 24 Αυγούστου 2020 13:10 | Ανανέωση: 24 Αυγούστου 2020 13:12

Μητσοτάκης - Μπορίσοφ υπέγραψαν για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Πραγματικότητα γίνεται ο αγωγός Φυσικού Αερίου. Υπογραφές από τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπόικο Μπορίσοφ - Αλεξανδρούπολη - αγωγός φυσικού αερίου

«Μεσολάβησαν πολλά από όταν συναντηθήκαμε πριν από 7 μήνες. Πολλά άλλαξαν στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως όπως φαίνεται οι πρωτοβουλίες που τότε είχαν δρομολογηθεί ακολούθησαν τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Τότε ήταν στην αρχική φάση προετοιμασίας του. Σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το αέριο θα υγροποιείται και θα συναντά το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί θα διοχετεύεται στα τέλη 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Παρά την πολυπλοκότητα και αναστάτωση από την πανδημία το έργο ενεργοποιείται χωρίς καθυστέρηση. Μιλάμε για ένα κρίκο ευρύτερης αλυσίδας» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπόικο Μπορίσοφ - Αλεξανδρούπολη - αγωγός φυσικού αερίου

«Το αέριο θα φτάνει έτσι μέσω της Βουλγαρίας σε έναν ακόμα κοινό μας φίλο, τη Ρουμανία. Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη απεξάρτησης από πιο ρυπαρές και ακριβές μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028. Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «Τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά.

Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. Θα τονώσει, η επένδυση αυτή, και τη δυναμική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου μεταξύ των λαών μας. Σήμερα είναι παράδειγμα πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη».

Μπορίσοφ: Ελλάδα και Βουλγαρία παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της

Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπόικο Μπορίσοφ - Αλεξανδρούπολη - αγωγός φυσικού αερίου

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ στον σύντομο χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει.

«Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές, με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Επισήμανε ακόμη ότι σήμερα οι δυο χώρες βρίσκονται σε αυτή τη θέση ώστε να κάνουν πράξη το όραμα του κοντινού παρελθόντος και πρόσθεσε ότι δεν έγινε μόνο γεφυροποίηση πηγών ενέργειας αλλά οι δυο χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της.

Σημείωσε ότι η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και επισήμανε ότι εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί ότι αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη μέσα από αντιδράσεις αφού αντιμετωπίστηκαν αντιπαραθέσεις με δυνάμεις και οικονομικούς φορείς, «και φτάσαμε σε λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και τους επενδυτές και τους εταίρους.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Μπόικο Μπορίσοφ - Αλεξανδρούπολη - αγωγός φυσικού αερίου

Έτσι θα προμηθευόμαστε φυσικό αέριο απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Όλες αυτές οι ροές θα είναι εφικτές με αυτή την επένδυση σε αυτό το έργο» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ που έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τους εργαζόμενους «που δεν το έβαλαν κάτω με την πανδημία του κορονοϊού και έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έφεραν».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραμπ: Σε μία – δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα βρεθεί λύση στον πόλεμο στην ΟυκρανίαΧθες 22:48 | Ειδήσεις

Οι εγγυήσεις ασφαλείας και η τριμερής σύνοδος βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο Λευκό Οίκο.

Νεκρός άνδρας από πυροβολισμό στον Άγιο ΠαντελεήμοναΧθες 22:24 | Ειδήσεις

Η σορός του εντοπίστηκε επί της οδού Μιχαήλ Βόδα.

Τραμπ: Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση με Ζελένσκι θα έχουμε τριμερή με τον ΠούτινΧθες 22:10 | Ειδήσεις

Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης ότι θέλει να οργανώσει μια τριμερή συνάντηση με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν «εφόσον όλα πάνε καλά».

Οι γονείς της 15χρονής που σώθηκε από παραλυτικό ιό, στον ΑΝΤ1: Μόλις ξύπνησε, ζήτησε να αγκαλιάσει τους γιατρούςΧθες 21:04 | Ειδήσεις

Οι γονείς της κοπέλας μιλούν αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, για την περιπέτεια της υγείας της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συρία: Έως και 300.000 άνθρωποι "εξαφανίστηκαν" τα τελευταία 55 χρόνια00:00ΗΠΑ: Ο Τραμπ διέκοψε τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να μιλήσει με τον Πούτιν23:48Οι γονείς της 15χρονής που σώθηκε από παραλυτικό ιό, στον ΑΝΤ1: Μόλις ξύπνησε, ζήτησε να αγκαλιάσει τους γιατρούς23:34Χαλκιδική: Απαγορευτικό απόπλου σε πλοίο που παρουσίασε βλάβη23:20Σεισμός 4,3 Ρίχτερ νότια της Καρδίτσας23:04Τραμπ: Σε μία – δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα βρεθεί λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία22:50Φωτιά στο Αμύγδαλο Τυρνάβου: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις22:36Νεκρός άνδρας από πυροβολισμό στον Άγιο Παντελεήμονα22:22Τραμπ: Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση με Ζελένσκι θα έχουμε τριμερή με τον Πούτιν22:08Πάτρα: 50χρονος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις εις βάρος της 9χρονης ανιψιάς του21:54Τι καιρό θα κάνει αύριο Τρίτη21:40Τραμπ σε Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ "θα εμπλακούν" στη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας21:26Βοιωτία: Μηχανή συγκρούστηκε με τρακτέρ – Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής21:12Τραμπ - Ζελένσκι: Οι πρώτες συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο20:58Έφτασε ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (εικόνες)20:44Διακοπή της ροής του πετρελαίου προς την Ουγγαρία, έπειτα από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό υποσταθμό20:34FIFA: Εξετάζει Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 2 χρόνια, με 48 ομάδες20:20Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας20:06Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 15χρονο19:52Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στη νέα πρόταση εκεχειρίας19:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο