LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 23 Αυγούστου 2020 16:55

“Χάθηκαν” 28 τρις τόνοι πάγου μέσα σε 30 χρόνια

Σοκαριστικό συμπέρασμα έρευνας ομάδας επιστημόνων με έδρα τα πανεπιστήμια Λιντς και Εδιμβούργου.

Ανταρκτική - λιώσιμο πάγων – κλιματική αλλαγή – άνοδος θερμοκρασίας -Antarctica

Από το 1994 μέχρι τώρα συνολικά έχουν χαθεί  28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου από την επιφάνεια της Γης, όπως ανακοίνωσε ομάδα επιστημόνων με έδρα τα πανεπιστήμια Λιντς και Εδιμβούργου.

Αυτό είναι το σοκαριστικό συμπέρασμα έρευνας που βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα από τους πόλους, τα βουνά και τους παγετώνες, για να μετρηθεί το στρώμα πάγου που χάθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν την απώλεια «ιλιγγιώδη» και προειδοποίησαν ότι, σύμφωνα με την ανάλυσή τους- η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο του πάγου μπορεί να φθάσει και το ένα μέτρο μέχρι τα τέλη του αιώνα.

«Για να γίνει απολύτως κατανοητό τί σημαίνει αυτό», λέει ο καθηγητής Αντι Σέφερντ, «η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα εκατοστό σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους»

Επιπλέον, το λιώσιμο των πάγων με αυτή την ταχύτητα μειώνει σοβαρά την δυνατότητα του πλανήτη να αντανακλά πίσω στο διάστημα την ηλιακή ακτινοβολία. Με τον λευκό πάγο να εξαφανίζεται και να αποκαλύπτεται η μαύρη θάλασσα ή το έδαφος από κάτω απορροφάται όλο και περισσότερη θερμότητα, εντείνοντας κι άλλο το φαινόμενο, ενώ η απώλεια των παγετώνων στα βουνά απειλεί τις πηγές φρέσκου νερού.

«Μέχρι τώρα η έρευνα είχε επίκεντρο την Ανταρκτική ή την Γροιλανδία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε έρευνα για ολόκληρο τον πλανήτη. Κι αυτό που διαπιστώσαμε μας άφησε άφωνους» λέει ο Σέφερντ.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε δεδομένα που έστειλαν οι δορυφόροι από παγετώνες στη Νότια Αμερική, την Ασία, τον Καναδά και άλλες περιοχές, τα στρώματα πάγου στην Αρκτική και την Ανταρκτική και τα στρώματα πάγου που από την ενδοχώρα της Ανταρκτικής καταλήγουν στη θάλασσα. Η μελέτη κάλυψε τα χρόνια από το 1994 μέχρι το 2017. Και το συμπέρασμα ήταν ότι όλες οι περιοχές υπέστησαν τεράστιες μειώσεις στα στρώματα πάγου επί 30 χρόνια και  απώλειες καταγράφονται μέχρι και σήμερα.

«Για να κάνουμε μια αντιστοιχία των απωλειών», λέει ο Τόμ Σλάτερ του Πανεπιστημίου του Λιντς, «28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου μπορούν να καλύψουν ολόκληρη τη Βρετανία με ένα στρώμα πάγου πάχους 100 μέτρων»

Όσο για τα αίτια της καταστροφής αυτής, η επιστημονική ομάδα δεν σχεδόν καμία αμφιβολία: «η απώλεια του πάγου είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει στην έρευνα της που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Cryosphere Discussions.

«Κατά μέσο ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,85 βαθμούς Κελσίου από το 1880 και αυτό ενισχύεται στους πόλους».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο