LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Αυγούστου 2020 10:47

Κορονοϊός: Το lockdown “έφαγε” τις τουριστικές εισπράξεις

Τι δείχνει το "ταμείο", σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Σε δραματική κατάσταση οι τουριστικές επιχειρήσεις.

AP - Κορονοϊός - Τουρισμός

Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα έσοδα από τον Τουρισμό, με τις απώλειες να αγγίζουν τα πέντε δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο, την ώρα που μεγαλώνουν οι φόβοι της τουριστικής αγοράς και για νέα μεγάλη "τρύπα" στις εισπράξεις και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω της μικρής ζήτησης και των λίγων κρατήσεων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου ήταν μόλις  678 εκατ. ευρώ, από 5,41 δισ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Χαρακτηριστικό της ζημιάς που προκάλεσε το lockdown είναι πως εξ αυτών, τα 527 εκατ. αφορούν σε εισπράξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα του Τουρισμού. 

Τον Ιούνιο, το τουριστικό καλάθι έπιασε "πάτο". Μόνο 64 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις, από 2,56 δισ. ευρώ πέρσι. Όπως αναφέρει επίσης η ΤτΕ, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν επίσης μείωση κατά 93,8%. 

Χαμηλές προσδοκίες και για τον Ιούλιο- Αύγουστο

Με βάση την πορεία των κρατήσεων και της ζήτησης από το εξωτερικό, οι επιχειρηματίες έχουν κατεβάσει κατά πολύ τις προσδοκίες για τα φετινά έσοδα. Μέχρι το τέλος του έτους, οι εισπράξεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,5 με 4 δισ. ευρώ, και αυτά σε περίπτωση που δεν υπάρχουν χειρότερες εξελίξεις με τον κορονοϊό και ανακατατάξεις στις βασικές "δεξαμενές" αφίξεων.

Σημειώνεται πως όταν άνοιξαν τα περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούλιο, η τουριστική αγορά έκανε λόγο για έσοδα πέντε δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, εντούτοις οι μειωμένες αφίξεις κατέβασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις. 

Όλα αυτά την ώρα που την περσινή χρονιά οι εισπράξεις από τον Τουρισμό έφταναν τα 18,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, ενώ φέτος αναμένονταν τουλάχιστον είκοσι δισεκατομμύρια. Οι προκρατήσεις που σημειώνονταν στην αρχή της χρονιά, όπως και οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου, συνέκλιναν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δύσκολο φθινόπωρο

Άγνωστο είναι το μέλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου τους επόμενους μήνες, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες του χώρου. Μετά το φετινό "ναυάγιο" της σεζόν, ξεκινούν τα δύσκολα τόσο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως τις εποχικές, όσο και για χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στον τουριστικό χώρο. Με μηδενική ρευστότητα και αυξημένα λειτουργικά κόστη, θεωρείται πως πολλές επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν μέχρι την επόμενη χρονιά, που επίσης είναι αβέβαιη.

Πηγή: capital.gr

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο