LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Αυγούστου 2020 16:10 | Ανανέωση: 21 Αυγούστου 2020 16:11

Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός και πρόωρες εκλογές

Ο ΟΗΕ χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών, Σάρατζ και Χαφτάρ.

Λιβύη - πόλεμος - συγκρούσεις

Οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά σήμερα πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ.

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως το πυρ.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ-Σάρατζ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να παύσουν αμέσως πυρ και όλες τις μάχες σε όλα τα λιβυκά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον αλ-Σάρατζ, να δημιουργηθούν αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στη Σύρτη (βόρεια Λιβύη) και στην περιοχή της Τζούφρα, νοτιότερα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, αν και ο Αγκίλα Σάλεχ είναι σύμμαχός του.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του Αγκίλα Σάλεχ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), ο Σάλεχ δεν αναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρα, αλλά προτείνει την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης στη Σύρτη.

Από την πλευρά της, η UNSMIL υποδέχθηκε «θερμά τη συνεννόηση στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού (Φάγεζ) αλ-Σάρατζ και του προέδρου Αγκίλα (Σάλεχ) που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας».

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ζητεί επίσης στην ανακοίνωσή της από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εξαιτίας του οποίου έχει σχεδόν σταματήσει η πετρελαϊκή παραγωγή στη χώρα, λέγοντας πως τα έσοδα από το πετρέλαιο θα πρέπει να κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό και να αποδεσμευθούν μόνον αφού επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία.

ΥΠΕΞ: Εδαφική ακεραιότητα και ανοικοδόμηση της Λιβύης προς όφελος όλων των Λίβυων

Ανακοίνωση μέσω της οποίας χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Λιβύη, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, με την ελπίδα να είναι ένα θετικό πρώτο βήμα για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης μέσω εθνικής συμφιλίωσης, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών υπό διεθνή εποπτεία που θα διασφαλίσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πλήρη ανεξαρτησία για τον λιβυκό λαό, του οποίου οι δίκαιες προσδοκίες πρέπει τώρα να εκπληρωθούν.

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την επίλυση της λιβυκής κρίσης βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των Συμπερασμάτων του Βερολίνου και την απαλλαγή της χώρας από ξένες παρεμβάσεις.

Είναι δε πρόθυμη να συμβάλλει εποικοδομητικά στο μέλλον της Λιβύης και των γειτόνων της στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ του ελληνικού και λιβυκού λαού. 

Καλούμε όλα τα μέρη να επενδύσουν σε αυτήν την προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανοικοδόμηση της Λιβύης προς όφελος όλων των Λίβυων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης ΣκλήκαςΣήμερα 12:24 | Ειδήσεις

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Τσιάρας: Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότεςΣήμερα 13:50 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να πληρωθούν παράλληλα κι άλλα 178 εκ. ευρώ από το Μέτρο 23.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Που θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδεςΣήμερα 12:17 | Ειδήσεις

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από σήμερα το μεσημέρι έως και το βράδυ της Τετάρτης. Δείτε αναλυτικά τις περιοχές που τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

Ηγουμενίτσα: Τροχαίο με πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο φορτηγών (Εικόνες)Σήμερα 13:03 | Ειδήσεις

Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας με επτά πυροσβέστες, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός: Στόχος η πρώτη νίκη στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Αϊντχόφεν 15:09Νεπάλ: 9 Νεκροί μετά από χιονοστιβάδα και χιονοθύελλες στα Ιμαλάια14:55Η Γκιλφόιλ επέδωσε τα διαπιστευτήρια της στον Τασούλα (εικόνες)14:41Θεσσαλονίκη: 64χρονος ληστής προδώθηκε από το gps14:28ΗΠΑ: Πέθανε ο Ντικ Τσέινι14:14Τσιάρας: Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες14:00Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε δύο φορές τρένο λόγω βλάβης - Aποζημιώνονται οι επιβάτες13:46Ηγουμενίτσα: Τροχαίο με πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο φορτηγών (Εικόνες)13:33Θεσσαλονίκη: 13χρονος απείλησε με μαχαίρι και πήρε ηλεκτρικό πατίνι από 21χρονο13:19Μέτσοβο: Πήρε φωτιά η ... πυροσβεστική13:06Στήριξη Τραμπ στον Νετανιάχου για τη δίκη διαφθοράς: Δεν τον μεταχειρίζονται σωστά, είναι άδικο12:52Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Που θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες12:38Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης Σκλήκας12:24Σεβίλλη: Τρεις συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα - Σε κίνδυνο ο Αλμέιδα12:14Χανιά: Ένταση κατά την άφιξη ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου (εικόνες)11:59Νέα Υόρκη: Σήμερα η πόλη θα εκλέξει τον νέο δήμαρχο της11:46Τροχαίο δυστύχημα στη Κυψέλη: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο11:32Στα Χανιά ο Μικ Τζάγκερ των Ρόλινγκ Στόουνς (Εικόνες)11:18Προπονητής Αϊντχόφεν: Aν δεν μπορείτε να είστε στο γήπεδο με τον Ολυμπιακό, ανοίξτε την τηλεόραση11:04Λιμεναρχείο Πειραιά: Συνελήφθη αρχηγικό μέλος κυκλώματος για διακίνηση μεταναστών10:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο