LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 21 Αυγούστου 2020 09:35 | Ανανέωση: 21 Αυγούστου 2020 09:33

Τζαμί έγινε η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη (εικόνες)

Νέα πρόκληση από τον Ερντογάν, μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Μονή - Κωνσταντινούπολη

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την Αγία Σοφία, μετέτρεψε σε τζαμί και την Μονή της Χώρας, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργούσε σαν μουσείο.

Η μετατροπή της Μονής σε τζαμί είχε αποφασιστεί από πέρυσι, ωστόσο δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, όταν και δημοσιεύτηκε η απόφαση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν.

Η Μονή της Χώρας

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο.

Μονή - Κωνσταντινούπολη

Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης . Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης.

Ο ναός της Χώρας είναι αφιερωμένος στο Χριστό Σωτήρα και θεωρείται ως ένα από τα λαμπρότερα σωζόμενα δείγματα βυζαντινών εκκλησιών. Του τοίχους της κοσμούν ψηφιδωτά και τοιχογραφίες εξαιρετικού κάλλους αν και πολλά από αυτά καλύφθηκαν με ασβέστη από τους Οθωμανούς. 

Ο ναός χτίστηκε σε διάφορα στάδια και επισκευάστηκε/ανακαινίστηκε αρκετές φορές. Οι σημαντικότερες προσθήκες όμως μαζί με την πλειονότητα των ψηφιδωτών και τοιχογραφιών έγιναν με εντολή του Θεόδωρου του Μετοχίτη το 14ο αιώνα.

ΥΠ.ΕΞ: απολύτως καταδικαστέα η απόφαση των τουρκικών Αρχών

 «Μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας», σημειώνει.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της", προσθέτει και τονίζει.

«Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα».

«Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Μονή - Κωνσταντινούπολη

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρει «Είναι άλλη μία ερντογανική βαρβαρότητα η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Πρόκειται για απόφαση που στρέφεται εναντίον των οικουμενικών πολιτισμικών αξιών και απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας, γιατί εκτός του Κατάρ, όλος ο μουσουλμανικός αραβικός κόσμος είναι απέναντι στην Τουρκία».

Το ΚΚΕ αναφέρει «Η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας, μετά την Αγιά Σοφιά, να μετατρέψει σε τζαμί ένα ακόμη μουσείο, την Μονή της Χώρας, αποτελεί στοιχείο συνέχειας της τουρκικής προκλητικότητας. Η ενέργεια είναι ενταγμένη στη συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται από την στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή. Τέτοιες αποφάσεις είναι φως φανάρι πως οξύνουν τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που τελικά τους πληρώνουν πάντα οι λαοί».

«Μετά την Αγία Σοφία έρχεται και η βεβήλωση της μονής του Αγίου Σωτήρος, η οποία αποτελεί επίσης μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο στόχος της Τουρκίας και του ναζί, φασίστα Ερντογάν, είναι η εξάλειψη κάθε ψήγματος πολιτισμού και Ορθοδοξίας στην κατεχόμενη από τους βέβηλους Κωνσταντινούπολη. Όποιος ακόμα μιλά για διμερή διάλογο και συνεκμετάλλευση δεν είναι αφελής αλλά συνένοχος», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…Σήμερα 06:31 | Ειδήσεις

Το άκρως ειρωνικό σχόλιο του Τούρκου Υπουργού Άμυνας για τον Πρόεδρο της Γερμανίας που θα συναντηθεί σήμερα με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδώνΣήμερα 06:08 | Ειδήσεις

Οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν κάνει κάλεσμα για συγκέντρωση όμως τελικά απαγορεύτηκαν από την αστυνομία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο