LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 20 Αυγούστου 2020 19:22

Εντοπισμός διαβήτη από smartphones

Ο διαβήτης θεωρείται πως επηρεάζει πάνω από 450 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο

smartphone - ιατρική - γιατρός

Ερευνητές στο UC San Francisco ανέπτυξαν έναν «ψηφιακό βιοδείκτη» (biomarker) ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιεί την ενσωματωμένη κάμερα ενός smartphone για να εντοπίζει τον διαβήτη, παρέχοντας έτσι μια χαμηλού κόστους εναλλακτική στην εξέταση αίματος και άλλες μεθόδους και εργαλεία.

Ο διαβήτης θεωρείται πως επηρεάζει πάνω από 450 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο- ωστόσο περίπου οι μισοί διαβητικοί δεν γνωρίζουν την διάγνωση και τους κινδύνους για την υγεία τους. «Η δυνατότητα εντοπισμού μιας κατάστασης σαν τον διαβήτη, που έχει τόσες πολλές σοβαρές συνέπειες για την υγεία, μέσω ενός ανώδυνου τεστ με smartphone παρουσιάζει τόσες πολλές πιθανότητες» είπε ο Τζέφρι Τάισον, ένας εκ των ερευνητών και επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας, σχετικά με την εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε Nature Medicine. «Το όραμα θα ήταν ένα τέτοιο εργαλείο να συνδράμει στον εντοπισμό ανθρώπων με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, βοηθώντας στη μείωση του διαβήτη που δεν έχει διαγνωστεί».

Για την ανάπτυξη του βιοδείκτη, οι ερευνητές υπέθεσαν πως μια κάμερα smartphone θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της ζημιάς σε αγγεία εξαιτίας του διαβήτη μέσω της μέτρησης σημάτων PPG (photoplethysmography), τα οποία οι περισσότερες συσκευές, μεταξύ των οποίων smartwatches και fitness trackers, είναι ικανά να «πιάνουν». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον φακό του τηλεφώνου και την κάμερα για να χρησιμοποιήσουν τα PPG πιάνοντας τις αλλαγές χρώματος στην άκρη του δαχτύλου που αντιστοιχούσαν στον κάθε χτύπο καρδιάς.

Οι ερευνητές απέκτησαν περίπου τρία εκατομμύρια καταγραφές PPF από 53.870 ασθενείς. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου deep learning για τον εντοπισμό της παρουσίας του διαβήτη μέσω της χρήσης σημάτων PPG που μετριούνταν μέσω smartphone. O αλγόριθμος εντόπισε σωστά την παρουσία του διαβήτη σε μέχρι και 81% ασθενών σε δύο ξεχωριστά datasets. Όταν δοκιμάστηκε σε έναν επιπλέον dataset ασθενών, πέτυχε 82%. Μεταξύ αυτών που ο αλγόριθμος προέβλεψε πως δεν είχαν διαβήτη, το 92%-97% όντως δεν είχαν. Σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες (ηλικία, φύλο κ.α.) οι επιδόσεις βελτιώθηκαν ακόμα πιο πολύ.

Σε αυτό επίπεδο, οι ερευνητές θεωρούν πως ο αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σε άλλα εργαλεία εξέτασης για την ασθένεια, προκειμένου να «πιάνει» μεγαλύτερο εύρος ατόμων, και να ακολουθείται από μια επιβεβαίωση από γιατρό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗράκλειο: Στην πίστα του αεροδρομίου οι αγρότες μετά τα επεισόδια (βίντεο)Σήμερα 14:35 | Ειδήσεις

Το αεροδρόμιο δεν δέχεται πτήσεις μέχρι νεοτέρας.

Μητσοτάκης για αγρότες: Ο διάλογος να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς - Σημαντικές πληρωμές μέχρι τέλη ΔεκεμβρίουΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, στην συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ' όλα».

Ένταση στην Καρδίτσα: Αγρότες πέταξαν ζωοτροφές και σανό έξω από το γραφείο Τσιάρα (βίντεο)Σήμερα 14:04 | Ειδήσεις

Ο αποκλεισμός του γραφείου του υπουργού αποφασίστηκε χτες, Κυριακή, στη συνέλευση του μπλόκου Ε-65, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα.

Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα πυλώνας στη στρατηγική Τραμπ για ενέργεια, επενδύσεις και Τεχνητή ΝοημοσύνηΣήμερα 15:31 | Ειδήσεις

Η κ. Γκιλφόιλ στάθηκε ιδιαίτερα στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε «ιστορικά σταθερή και αξιόπιστη».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα πυλώνας στη στρατηγική Τραμπ για ενέργεια, επενδύσεις και Τεχνητή Νοημοσύνη15:47Λαμία: Απέσυραν οι αγρότες τα τρακτέρ από τους παραδρόμους στο μπλόκο του Μπράλου15:33Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική Περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού15:19ΔΕΗ: "Quiet Hour" στο δίκτυο καταστημάτων για πιο συμπεριληπτική εμπειρία των πελατών της15:10Αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ στην Πάτρα - Κλειστός ο κόμβος Γλαύκου (βίντεο)15:05Εργατικό ατύχημα στην Πάτρα: Οικοδόμος έπεσε από κτίριο και τραυματίστηκε σοβαρά14:51Ηράκλειο: Στην πίστα του αεροδρομίου οι αγρότες μετά τα επεισόδια (βίντεο)14:37Ένταση στην Καρδίτσα: Αγρότες πέταξαν ζωοτροφές και σανό έξω από το γραφείο Τσιάρα (βίντεο)14:23Δολοφονία τοπογράφου στο Ψυχικό: Την ενοχή και των δύο κατηγορούμενων ζήτησε η εισαγγελέας14:08Κρήτη: Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας στα αεροδρόμιο Ηρακλείου και Χανίων (βίντεο)13:54Θεσσαλονίκη: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας13:40Ζάκυνθος - Ο πατέρας του 2χρονου στο Πρωινό: Προσπαθώ να δείχνω ότι είμαι καλά, αλλά τα χάνω13:26Νορβηγία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο του Όσλο13:12Ναύπακτος: Άνδρας συνελήφθη μετά από άσκοπους πυροβολισμούς έξω απο το σπίτι του12:58Λαμία: Έκλεισαν οι αγρότες τον Μπράλο στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας12:44Εντείνονται τα μπλόκα των αγροτών στην Ήπειρο12:30Σάμος: Τούρκος διακινητής έριξε στη θάλασσα 37 μετανάστες - Εντοπίστηκε η σορός ενός 12χρονου αγοριού12:16Αγροτοκτηνοτρόφοι: Σε εξέλιξη το παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο12:02Τροχαίο δυστύχημα στη Ξάνθη με δύο νεκρούς - Χωρίς δίπλωμα ο οδηγός11:48Μητσοτάκης για αγρότες: Ο διάλογος να γίνει με τους δρόμους ανοιχτούς - Σημαντικές πληρωμές μέχρι τέλη Δεκεμβρίου11:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο