LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 20 Αυγούστου 2020 19:22

Εντοπισμός διαβήτη από smartphones

Ο διαβήτης θεωρείται πως επηρεάζει πάνω από 450 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο

smartphone - ιατρική - γιατρός

Ερευνητές στο UC San Francisco ανέπτυξαν έναν «ψηφιακό βιοδείκτη» (biomarker) ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιεί την ενσωματωμένη κάμερα ενός smartphone για να εντοπίζει τον διαβήτη, παρέχοντας έτσι μια χαμηλού κόστους εναλλακτική στην εξέταση αίματος και άλλες μεθόδους και εργαλεία.

Ο διαβήτης θεωρείται πως επηρεάζει πάνω από 450 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο- ωστόσο περίπου οι μισοί διαβητικοί δεν γνωρίζουν την διάγνωση και τους κινδύνους για την υγεία τους. «Η δυνατότητα εντοπισμού μιας κατάστασης σαν τον διαβήτη, που έχει τόσες πολλές σοβαρές συνέπειες για την υγεία, μέσω ενός ανώδυνου τεστ με smartphone παρουσιάζει τόσες πολλές πιθανότητες» είπε ο Τζέφρι Τάισον, ένας εκ των ερευνητών και επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας, σχετικά με την εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε Nature Medicine. «Το όραμα θα ήταν ένα τέτοιο εργαλείο να συνδράμει στον εντοπισμό ανθρώπων με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, βοηθώντας στη μείωση του διαβήτη που δεν έχει διαγνωστεί».

Για την ανάπτυξη του βιοδείκτη, οι ερευνητές υπέθεσαν πως μια κάμερα smartphone θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της ζημιάς σε αγγεία εξαιτίας του διαβήτη μέσω της μέτρησης σημάτων PPG (photoplethysmography), τα οποία οι περισσότερες συσκευές, μεταξύ των οποίων smartwatches και fitness trackers, είναι ικανά να «πιάνουν». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον φακό του τηλεφώνου και την κάμερα για να χρησιμοποιήσουν τα PPG πιάνοντας τις αλλαγές χρώματος στην άκρη του δαχτύλου που αντιστοιχούσαν στον κάθε χτύπο καρδιάς.

Οι ερευνητές απέκτησαν περίπου τρία εκατομμύρια καταγραφές PPF από 53.870 ασθενείς. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου deep learning για τον εντοπισμό της παρουσίας του διαβήτη μέσω της χρήσης σημάτων PPG που μετριούνταν μέσω smartphone. O αλγόριθμος εντόπισε σωστά την παρουσία του διαβήτη σε μέχρι και 81% ασθενών σε δύο ξεχωριστά datasets. Όταν δοκιμάστηκε σε έναν επιπλέον dataset ασθενών, πέτυχε 82%. Μεταξύ αυτών που ο αλγόριθμος προέβλεψε πως δεν είχαν διαβήτη, το 92%-97% όντως δεν είχαν. Σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες (ηλικία, φύλο κ.α.) οι επιδόσεις βελτιώθηκαν ακόμα πιο πολύ.

Σε αυτό επίπεδο, οι ερευνητές θεωρούν πως ο αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σε άλλα εργαλεία εξέτασης για την ασθένεια, προκειμένου να «πιάνει» μεγαλύτερο εύρος ατόμων, και να ακολουθείται από μια επιβεβαίωση από γιατρό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης: Διαπιστώσαμε στην πράξη πώς λειτουργεί αυτή η πολύ ωραία ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας16:36ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβλήθηκαν 28,78 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας16:26Φοινικούντα: Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ και ο επιχειρηματίας φίλος του 16:16"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ116:06Πάτρα: Οι αγρότες αποχώρησαν από την γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου15:56Στο ΔΙΚΕΠΑΖ ο σκύλος που σκότωσε το αγοράκι στη Ζάκυνθο15:46Together We Shine: Η επίσημη έναρξη της συνεργασίας Athens City Events & Δειπνοσοφιστήριον15:40Ζωγράφου: Άγρια επίθεση σε οδηγό λεωφορείου - Τον χτύπησε οδηγός Ι.Χ. για μια προσπέραση15:36Δένδιας: Όποιος μετατίθεται σε τόπο που δεν επιθυμεί, δικαιούται από το κράτος την παροχή δωρεάν αξιοπρεπούς και επαρκούς κατοικίας 15:26Πανελλαδικό συλλαλητήριο από τους αγροτοκτηνοτρόφους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης15:12Εύβοια: Οδηγός τσιμπήθηκε από σφήκα και καρφώθηκε σε κολώνα με το ΙΧ του14:58Πεσκόφ: Η Ρωσία συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ14:44Μπλόκα Αγροτών: Live ο χάρτης των κινητοποιήσεων14:30Πιερρακάκης: Στόχος μας είναι πολύ σύντομα να μην είμαστε η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη14:16Έληξε ο αποκλεισμός στο λιμάνι του Βόλου - Επιστροφή των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας14:02Μπλόκο της αστυνομίας στους αγρότες - Δεν τους αφήνουν να πλησιάσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου13:48Υπόθεση Novartis - Γεωργιάδης: Οι δύο κατηγορούμενοι έπαιξαν, ως όργανα, βασικούς ρόλους σε μια σκευωρία13:34ΕΕ: Η κομισιόν ενέκρινε νέο κλιματικό στόχο μέχρι το 204013:20Ηράκλειο - Αγρότες: Προχώρησαν σε κατάληψη κτιρίου της ΑΑΔΕ13:06Υπουργείο Ανάπτυξης: Διακινείται ψευδεπίγραφο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δωρεάν πακέτο γιορτών12:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο