LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Αυγούστου 2020 13:50

Die Zeit: τα σενάρια για την αντίδραση της ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα

Οι τρεις πιθανοί δρόμοι που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ευρώπη, για να «αναχαιτίσει» τον… Σουλτάνο.

Ερντογάν - τηλεοπτικό σόου - χάρτες - Μεσόγειος

Στην ελληνοτουρκική διένεξη αναφέρεται η έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, η οποία κάνει καταρχάς αναφορά στα «επικίνδυνα μέχρι σήμερα γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο τις δυο γειτονικές χώρες».

Η αρθρογράφος γράφει ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι, τους οποίους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

«Πρώτη επιλογή: Ακολουθεί μια επικίνδυνη αντιπαράθεση, οι δύο πλευρές φοβούνται, σταματoύν και δίνουν εντολή οι φρεγάτες να επιστρέψουν πίσω στα λιμάνια. Διότι στην πραγματικότητα καμία πλευρά δεν ενδιαφέρεται για έναν πόλεμο στη μέση της Ευρώπης, ειδικά μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ. Το σενάριο θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως έκκληση αφύπνισης και για άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να μεσολαβήσουν πιο ενεργά στη σύγκρουση.

Μέχρι στιγμής μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει κινηθεί με σχετικό τρόπο. Μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνές της και ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παρουσία των γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο. Ομοίως, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και κατάφερε να σταματήσει αρχικές έρευνες του Ορούτς Ρέις».

 «Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να προσπαθήσουμε να "ξεφουσκώσει το θέμα", αν και αυτό θα ήταν περισσότερο ελπίδα παρά μια στρατηγική. Μέχρι στιγμής πάντως είναι ακόμη εντελώς ασαφές πόσο βαθιά βρίσκεται το αέριο και αν η εμπορική παραγωγή αξίζει τον κόπο. Οι Τούρκοι θα μπορούσαν επομένως να σταματήσουν τις έρευνες».

Επιλογή τρίτη, σύμφωνα με την Die Zeit θα μπορούσε να είναι «μια προσφορά που ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Οι Τούρκοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να επεκτείνουν την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ και το κλειδί βρίσκεται στο Βερολίνο. Δικαίως δεν θέλουν να το δώσουν στον αυταρχικό Ερντογάν. Αλλά όμως θα μπορούσε κανείς να  διαπραγματευτεί για την παραίτηση από τις έρευνες φυσικού αερίου και την αναγνώριση του Δικαίου της Θάλασσας τότε η τιμή μπορεί να είναι λογική», αναφέρει η «Καθημερινή».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο