LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Αυγούστου 2020 22:40

Αίγυπτος: Έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα από επιτροπή του Κοινοβουλίου

Η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων, που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΔΕΝΔΙΑΣ - ΣΟΥΚΡΙ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ

Η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Αιγύπτου, που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Αιγύπτου, αναφέρεται ότι τα μέλη της - βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου.

«Η συμφωνία μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Αιγύπτου και της Ελλάδας συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών».

«Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία στοχεύει στη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο μερών της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζει η «Αλ Αχράμ», προσθέτοντας ότι «η οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο" Α "και το σημείο" Ε «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»...» και προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου "Α προς την Ανατολή" και του σημείου "Ε προς τα δυτικά" θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα».

Σύμφωνα με την «Αλ Αχράμ», «η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε μια περιοχή επέκτασης μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των πόρων και ότι τυχόν διαφορές σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν μέσω διπλωματικών διαύλων».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)Σήμερα 13:57 | Ειδήσεις

Σε "κόκκινο συναγερμό" η Λακωνία εξαιτίας της κακοκαιρίας Byron.

Αγρότες – μπλόκα: Έκλεισε το τελωνείο του ΠρομαχώναΣήμερα 13:38 | Ειδήσεις

Παρά το κλείσιμο, εξακολουθεί να επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα.

H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έτρεξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (εικόνες)Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Τη δάδα τής την παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Olympian στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, Στέφανος Χανδακάς.

“Κακοκαιρία BYRON”: Σε κατάσταση Red Code 9 περιφέρειες της χώραςΣήμερα 06:49 | Ειδήσεις

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Αυτοκίνητο έπιασε φωτιά την ώρα που βρισκόταν στο φανάρι (εικόνες)14:43Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου14:33Κακοκαιρία Byron -Ήχησε το 112 στην Πιερία14:23Κακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)14:13Καρυστιανού για αγρότες: Η κυβέρνηση προσφέρει ψίχουλα, η αντιπολίτευση παχιά λόγια14:03Αγρότες – μπλόκα: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα13:53Ζάκυνθος: Πλημμυρισμένοι δρόμοι από την κακοκαιρία13:43Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στους διοργανωτές του "Μιλάνο-Κορτίνα 2026"13:33H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έτρεξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (εικόνες)13:23“Κακοκαιρία BYRON”: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή13:13Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και άλλες 53 κορυφαίες προσωπικότητες Ιnspirational Mentors JA Greece 2026 σε μαθητικές "start-up"13:06Μάνη - Κακοκαιρία: Ενεργοποιήθηκε το 11213:00Θεσσαλονίκη: Παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία12:46Τόπο στα νιάτα δίνει ο Δήμος Αλίμου12:32Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Κίνα12:18Φλώρινα: Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης και μπλόκο στο τελωνείο Νίκης από αγρότες της περιοχής12:04Ίλιον: 89χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικη σε παιδική χαρά11:49Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας 11:36Χρίστος Δήμας: Η Πατρών–Πύργου σε κυκλοφορία - Μια νέα σελίδα για τη Δυτική Ελλάδα11:22Αγρότες – Θεσσαλία: Παραμένουν τα μπλόκα σε Νίκαια, Καρδίτσα και Τρίκαλα11:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο