LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Αυγούστου 2020 16:07 | Ανανέωση: 16 Αυγούστου 2020 16:18

Με αντι-Navtex απαντά η Κύπρος στη Navtex της Τουρκίας

Αιτία η παράταση παρουσίας του Yavuz στο τεμάχιο "6" της Κυπριακής ΑΟΖ.

Γιαβούζ - Yavuz - τουρκικά πολεμικά πλοία - φρεγάτες

Αντι-Νavtex εξέδωσε η Κύπρος, ως απάντηση, σε χθεσινή Navtex της Άγκυρας, με την οποία παρατείνει έως τις 15 Σεπτεμβρίου την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο "6" της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, με αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Άγκυρα: Η φρεγάτα Kemal Reis πήγε να προστατέψει το Barbaros στην Κύπρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, εξάλλου, η φρεγάτα Kemal Reis που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, συνοδεύει πλέον το Barbaros στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών που ανέφεραν πως το Kemal Reis είχε υποστεί ζημιές από την πρόσκρουσή του με την ελληνική φρεγάτα Λήμνος και κατευθύνεται προς τον ναύσταθμο του Ακσάζ για επισκευή.

Το πλοίο Kemal Reis άλλαξε πορεία το βράδυ του Σαββάτου.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ (David Hale), είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε άλλα, για το Κυπριακό, τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο κ. Χέιλ επανέλαβε την Αμερικανική υποστήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων που εντοπίζονται στα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς συνεργασιών και αξιών που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Κύπρο, όπως οι τομείς της καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και της Ασφάλειας σε θαλάσσιο και χερσαίο επίπεδο, ο κ. Χέιλ επισήμανε την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών να παράσχει χρηματοδότηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET), ως σύμβολο της εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, δεδομένου ότι θα προηγηθεί έγκριση του Αμερικανικού Κονγκρέσου.

Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, συζητήθηκε η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Χέιλ, ο οποίος επισκέφθηκε το Λίβανο μεταξύ 13-15 Αυγούστου, αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓαλλία: Άντρας απειλεί να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)Σήμερα 15:26 | Ειδήσεις

Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται στο σημείο και ζήτησε από τον κόσμο να αποφύγει την ευρύτερη περιοχή.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:10Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο