LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Αυγούστου 2020 19:52

Deutsche Welle: Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας μετά τις 23 Αυγούστου

Διάλογο μετά τις έρευνες του Oruc Reis, πιθανολογούν οι Γερμανοί.

Oruc Reis

Η Γερμανία επιδιώκει το διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας και συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία μετά από δέσμευση του Tούρκου προέδρου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου: «Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα.» Απευθυνόμενος τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα ο κ. Μάας τόνισε ακόμη ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν - ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις.»

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο χέρι των υπουργών Εξωτερικών να αποφασίσουν στη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ήδη τον Ιούλιο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει κυρώσεις σε περίπτωση που η Άκυρα συνέχιζε τις «παράνομες», όπως τις είχε χαρακτηρίσει, γεωτρήσεις. Στη Γερμανία αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επικρατεί όμως η ανησυχία ότι τέτοιου είδους μέτρα θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Διάλογος μετά τις έρευνες του Oruc Reis

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά και επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει μεσολαβήσει εδώ και τέσσερεις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολαβήσεις είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Αν. Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερώσει πριν την έναρξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, πως έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
"Αποκαλύψεις" - Καρέ καρέ ο ξυλοδαρμός του 30χρονου μέσα στο μπαρ της Πάτρας (βίντεο)17:50Θετικοί οι αγρότες για διάλογο μετά τη νέα πρόσκληση της κυβέρνησης17:36Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του συτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων17:22Αγρότες: Έκλεισαν Εθνικές Οδοί, σήραγγες, τελωνεία - Κλειστά Τέμπη, Μπράλος, Κάστρο17:08Αποκαλύψεις - Σοκάρει η μητέρα 30χρονου στη Πάτρα: Χτυπούσαν το παιδί μου και οι υπόλοιποι στο μπαρ διασκέδαζαν16:54Σρι Λάνκα: Υπερσύνδεσμος σε σχολικό πρόγραμμα οδηγούσε σε ιστότοπο γνωριμιών για άνδρες16:40Εγκαινιάστηκαν τα ανακαινισμένα χειρουργεία στον "Άγιο Σάββα" (εικόνες)16:26Αναστέλλονται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ από Βόλο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω των αγροτικών μπλόκων16:08ΕΛΑΣ: Σε λειτουργία η ψηφιοποίηση διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών για την έκδοση διαβατηρίων15:54ΗΠΑ: Συγκεντρώσεις κατά της ICE μετά τη δολοφονία της 37χρονης στη Μινεάπολη15:39ΗΠΑ: Κούγκαρ επιτέθηκε και σκότωσε γυναίκα στο Κολοράντο15:24Μαρινάκης: Συνεχίζουμε να επιθυμούμε το διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών15:10Αγρότες: Ολικός αποκλεισμός του κόμβου του Μπράλου – Έκλεισαν και τους παράδρομους14:56Τραγωδία στην Κόρινθο: Αμάξι καρφώθηκε σε σπίτι, δύο νεκροί (βίντεο)14:42Τουρκικό ΥΠΑΜ κατά Ελλάδας: Μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο14:28ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη διάρκεια κηδείας σε εκκλησία στο Σολτ Λέικ Σίτι – Τουλάχιστον δυο νεκροί14:14Κραν Μοντανά: Παράσταση πολιτικής αγωγής κατέθεσαν οι οικογένειες των θυμάτων13:59Αγρότες - Λάρισα: Απέκλεισαν τις σήραγγες στα Τέμπη13:44Διάσκεψη των Προέδρων: Εγκρίθηκε η διακομματική επιτροπή για τον πρωτογενή τομέα13:30Αντετοκούνμπο:Πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε καλή ομάδα13:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο