LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Αυγούστου 2020 19:52

Deutsche Welle: Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας μετά τις 23 Αυγούστου

Διάλογο μετά τις έρευνες του Oruc Reis, πιθανολογούν οι Γερμανοί.

Oruc Reis

Η Γερμανία επιδιώκει το διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας και συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία μετά από δέσμευση του Tούρκου προέδρου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου: «Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα.» Απευθυνόμενος τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα ο κ. Μάας τόνισε ακόμη ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν - ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις.»

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο χέρι των υπουργών Εξωτερικών να αποφασίσουν στη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ήδη τον Ιούλιο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει κυρώσεις σε περίπτωση που η Άκυρα συνέχιζε τις «παράνομες», όπως τις είχε χαρακτηρίσει, γεωτρήσεις. Στη Γερμανία αλλά και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επικρατεί όμως η ανησυχία ότι τέτοιου είδους μέτρα θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συνεργασία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Διάλογος μετά τις έρευνες του Oruc Reis

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά και επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει μεσολαβήσει εδώ και τέσσερεις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολαβήσεις είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Αν. Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερώσει πριν την έναρξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, πως έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στις 23 Αυγούστου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την εορταστική περίοδο07:10ΗΠΑ: Νεκρός αστυνομικός σε ανταλλαγή πυρών σε κτήριο της Τροχαίας06:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Δεκεμβρίου06:42Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Βρετανία: Δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για σχεδιασμό επίθεσης στην εβραϊκή κοινότητα της Αγγλίας23:59ΟΗΕ: Το Ισραήλ καταγγέλλει παραβιάσεις του Ιράν στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας23:49Ηράκλειο: Αγροτοκτηνοτρόφοι πέταξαν φύλλα από ελιές έξω από την Περιφέρεια Κρήτης (εικόνες)23:35Τουρκία: Αύξηση κατά 27% του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου23:20Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας23:06Τουρκία: Συνετρίβη το αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης22:53Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην πόλη Σιβέρσκ - Οπισθοχώρησαν τα ουκρανικά στρατεύματα22:39Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι έκανε... Χριστούγεννα στο Κάουνας22:25Μητσοτάκης για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1: Μόνο μπράβο αξίζουν στον Αntenna και τον Θοδωρή Κυριακού22:11Αίγυπτος: Η ηλιακή λέμβος του Χέοπα θα συντηρηθεί ενώπιον κοινού στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (εικόνες)21:57Ιλίσια: Διασωληνωμένος ο συντηρητής ασανσέρ - Πώς έγινε το ατύχημα21:43Τουρκία: Χάθηκε από τα ραντάρ τζετ με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Λιβύης21:28 Γκίλφοϊλ: Ο πολιτιστικός διάλογος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας21:12ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη ετήσια φορολοταρία - Δώδεκα νικητές κερδίζουν από 100.000 ευρώ20:57Αγρότες: Κομβόι με τρακτέρ στην πόλη της Καλαμάτας - Κλειστός ο κόμβος Θουρίας20:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο