LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 15 Αυγούστου 2020 15:49

Ξανθός: Το success story της κυβέρνησης μας τελείωσε εδώ και καιρό

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «μη ενίσχυση του ΕΣΥ», εν μέσω πανδημίας.

Ανδρέας Ξανθός -  νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - Θεσσαλονίκη

«Το success story της κυβέρνησης μας τελείωσε εδώ και καιρό», τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρει, «Για την ακρίβεια μόλις βγήκαμε από την "ασφάλεια" του lockdown, αμέσως υποχώρησε η υγειονομική και κυριάρχησε η πολιτική πτυχή στη διαχείριση της πανδημίας. Στη δύσκολη όντως εξίσωση για τη βιώσιμη και ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, η κυβέρνηση αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής, ανέτοιμη και αναποτελεσματική. Τώρα έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό παράγει πολιτικό κόστος, ανεξάρτητα από το αν θα επιβληθούν τοπικές "καραντίνες" ή όχι».

 Όσον αφορά την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο πρώην υπουργός Υγείας εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή δεν αξιοποίησε την πανδημία και το περιθώριο που έδωσε η "καραντίνα", για να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σ' αυτό δηλαδή που σήκωσε όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης».

Επισημαίνει ότι «η αναγνώριση της αξίας του ΕΣΥ και η ανάγκη γενναίας ενίσχυσής του, είναι πλέον καθολική». «Και είναι αλήθεια ότι, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, υπήρξε μια "ρωγμή" στο νεοφιλελεύθερο αφήγημά της ΝΔ που οφείλει η Αριστερά να τη διευρύνει. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να δρομολογήσει μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας καθολικής κάλυψης όλων των αναγκών της κοινωνίας», προσθέτει, υπογραμμίζοντας, «Γιατί έχει [την αντίληψη] του "λιγότερου κράτους" και των συμπράξεων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) και τις ασφαλιστικές εταιρείες, όλα αυτά δηλαδή που μέσα στην πανδημία απέτυχαν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου».

Ερωτηθείς τι θα έκανε εάν ήταν ο ίδιος στη θέση του υπουργού, ο Α. Ξανθός τόνισε: «Προφανώς θα αναθέταμε στους ειδικούς να παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγούνται τα ενδεικνυόμενα σε κάθε φάση μέτρα, θα θέταμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία και μετά το lockdown, αλλά, το πιο σημαντικό, θα είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε το πολυετές σχέδιο μόνιμων προσλήψεων, αναβάθμισης των υποδομών και αυξημένης χρηματοδότησης του ΕΣΥ που είχαμε διαμορφώσει μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο».

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσταση απόψεων που έχει παρατηρηθεί, ο Α. Ξανθός εξέφρασε την άποψη πως «η ανοικτή διατύπωση διαφορετικών απόψεων ακόμα και σε ευαίσθητα θέματα όπως τα εθνικά, δεν μπορεί να είναι ταμπού για ένα ανοικτό, δημοκρατικό και πρωτίστως αριστερό κόμμα».

«Ειλικρινή και συνθετικό πολιτικό διάλογο χρειαζόμαστε και όχι απόλυτες αλήθειες και σκληρές ομαδοποιήσεις με μόνο στόχο τον έλεγχο της κομματικής εξουσίας. Η έμφαση στις αξίες και προγραμματικές αρχές της Αριστεράς, η Δημοκρατία στο κόμμα, το πολιτικό ήθος, δεν είναι "βαρίδια" αλλά "πυξίδα" για το κοινό μας "ταξίδι" προς μια δίκαιη κοινωνία χωρίς ανισότητες και καταστρατήγηση δικαιωμάτων», κατέληξε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1: 3.330.000 είναι συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε για τα παιδιά02:14Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία01:53Νετανιάχου προς Ιράν: Οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με πολύ αυστηρή απάντηση01:33To Παιδικό χωριό SOS Αλεξανδρούπολης στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 (βίντεο)01:12Η Κεφαλονιά στηρίζει τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 (βίντεο)00:52Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν συγκεντρωθεί00:32Η μικρή Ανδριανή μιλά για την ευχή που της πραγματοποίησε το "Make- A- Wish" (βίντεο)00:17Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι00:00Συνάντηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με τον υπουργό Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου23:46Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ23:32Αστυνομικές Πηγές: Επιβεβλημένη η ρύθμιση και η εκτροπή κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων23:18"Υπόθεση Πελικό" στη Βρετανία: Άνδρας νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγο του επί χρόνια μαζί με άλλου πέντε23:04Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 - Make A Wish: Η ιστορία του 17χρονου Δημήτρη που πάλεψε με τη λευχαιμία 22:49Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ με το νέο έτος – Όλες οι απαντήσεις σε 17 ερωτήσεις22:35Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ οι προσφορές22:20Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο22:06Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο "ΕΛΙΖΑ"21:52Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος στηρίζει το σύνδεσμο Φλόγας που σκοπό έχει τη συντήρηση τεσσάρων σπιτιών φιλοξενίας21:38Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει τα  Παιδικά Χωριά SOS21:24Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 - "Δεσμός": Σκοπός η αγορά κλινών για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς21:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο