LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 15 Αυγούστου 2020 15:49

Ξανθός: Το success story της κυβέρνησης μας τελείωσε εδώ και καιρό

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «μη ενίσχυση του ΕΣΥ», εν μέσω πανδημίας.

Ανδρέας Ξανθός -  νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - Θεσσαλονίκη

«Το success story της κυβέρνησης μας τελείωσε εδώ και καιρό», τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρει, «Για την ακρίβεια μόλις βγήκαμε από την "ασφάλεια" του lockdown, αμέσως υποχώρησε η υγειονομική και κυριάρχησε η πολιτική πτυχή στη διαχείριση της πανδημίας. Στη δύσκολη όντως εξίσωση για τη βιώσιμη και ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, η κυβέρνηση αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής, ανέτοιμη και αναποτελεσματική. Τώρα έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό παράγει πολιτικό κόστος, ανεξάρτητα από το αν θα επιβληθούν τοπικές "καραντίνες" ή όχι».

 Όσον αφορά την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο πρώην υπουργός Υγείας εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή δεν αξιοποίησε την πανδημία και το περιθώριο που έδωσε η "καραντίνα", για να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σ' αυτό δηλαδή που σήκωσε όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης».

Επισημαίνει ότι «η αναγνώριση της αξίας του ΕΣΥ και η ανάγκη γενναίας ενίσχυσής του, είναι πλέον καθολική». «Και είναι αλήθεια ότι, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, υπήρξε μια "ρωγμή" στο νεοφιλελεύθερο αφήγημά της ΝΔ που οφείλει η Αριστερά να τη διευρύνει. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να δρομολογήσει μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας καθολικής κάλυψης όλων των αναγκών της κοινωνίας», προσθέτει, υπογραμμίζοντας, «Γιατί έχει [την αντίληψη] του "λιγότερου κράτους" και των συμπράξεων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) και τις ασφαλιστικές εταιρείες, όλα αυτά δηλαδή που μέσα στην πανδημία απέτυχαν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου».

Ερωτηθείς τι θα έκανε εάν ήταν ο ίδιος στη θέση του υπουργού, ο Α. Ξανθός τόνισε: «Προφανώς θα αναθέταμε στους ειδικούς να παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγούνται τα ενδεικνυόμενα σε κάθε φάση μέτρα, θα θέταμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία και μετά το lockdown, αλλά, το πιο σημαντικό, θα είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε το πολυετές σχέδιο μόνιμων προσλήψεων, αναβάθμισης των υποδομών και αυξημένης χρηματοδότησης του ΕΣΥ που είχαμε διαμορφώσει μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο».

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσταση απόψεων που έχει παρατηρηθεί, ο Α. Ξανθός εξέφρασε την άποψη πως «η ανοικτή διατύπωση διαφορετικών απόψεων ακόμα και σε ευαίσθητα θέματα όπως τα εθνικά, δεν μπορεί να είναι ταμπού για ένα ανοικτό, δημοκρατικό και πρωτίστως αριστερό κόμμα».

«Ειλικρινή και συνθετικό πολιτικό διάλογο χρειαζόμαστε και όχι απόλυτες αλήθειες και σκληρές ομαδοποιήσεις με μόνο στόχο τον έλεγχο της κομματικής εξουσίας. Η έμφαση στις αξίες και προγραμματικές αρχές της Αριστεράς, η Δημοκρατία στο κόμμα, το πολιτικό ήθος, δεν είναι "βαρίδια" αλλά "πυξίδα" για το κοινό μας "ταξίδι" προς μια δίκαιη κοινωνία χωρίς ανισότητες και καταστρατήγηση δικαιωμάτων», κατέληξε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤσιάρας: Τι απαντά στους αγρότες που δεν δέχθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό (βίντεο)Σήμερα 09:28 | Ειδήσεις

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο Σωκράτης Αλειφτήρας. Όσα είπε μετά την χθεσινή συνάντηση αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτώνΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη αντιπροσωπείας κινητοποιούμενων αγροτών από όλη την Ελλάδα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την ευρεία συμμετοχή των συναρμόδιων με το αγροτικό ζήτημα υπουργών.

Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός τουΣήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Κάτω από ποιες συνθήκες σημειώθηκε το τροχαίο με θύμα έναν ανήλικο.

Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο ΠρομαχώναςΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα θα πάρει μέρος σήμερα στη συνάντηση των αγροτών στην Καρδίτσα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τσιάρας: Τι απαντά στους αγρότες που δεν δέχθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό (βίντεο)10:20Ιπποκράτειο: Συνελήφθη 57χρονος για επίθεση σε γιατρό στα επείγοντα10:06Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου09:52Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός του09:38Έφυγε από την ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου09:23Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο Προμαχώνας09:08Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ08:53Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους08:38Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών08:24Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 08:09Γαλλία: Οι τουρίστες από χώρες εκτός της Ευρώπης θα πληρώνουν πιο ακριβό εισιτήριο σε 5 πασίγνωστους πολιτιστικούς χώρους07:53Φορολογικό "διαζύγιο": Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων07:38Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση07:24Πυρκαγιά στο Ροστόφ της Ρωσίας από ουκρανικά drones - 4 τραυματίες07:10Οι παθολόγοι ζητούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία06:56Final 4: Οι GMs προβλέπουν Παναθηναϊκό στο f-4 κατά 95%, ενώ Ολυμπιακό κατά 50%06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιανουαρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59Θετική γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών για τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος, της ΡΑΑΕΥ23:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο