LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 15 Αυγούστου 2020 15:49

Ξανθός: Το success story της κυβέρνησης μας τελείωσε εδώ και καιρό

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «μη ενίσχυση του ΕΣΥ», εν μέσω πανδημίας.

Ανδρέας Ξανθός -  νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - Θεσσαλονίκη

«Το success story της κυβέρνησης μας τελείωσε εδώ και καιρό», τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρει, «Για την ακρίβεια μόλις βγήκαμε από την "ασφάλεια" του lockdown, αμέσως υποχώρησε η υγειονομική και κυριάρχησε η πολιτική πτυχή στη διαχείριση της πανδημίας. Στη δύσκολη όντως εξίσωση για τη βιώσιμη και ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, η κυβέρνηση αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής, ανέτοιμη και αναποτελεσματική. Τώρα έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό παράγει πολιτικό κόστος, ανεξάρτητα από το αν θα επιβληθούν τοπικές "καραντίνες" ή όχι».

 Όσον αφορά την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο πρώην υπουργός Υγείας εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή δεν αξιοποίησε την πανδημία και το περιθώριο που έδωσε η "καραντίνα", για να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σ' αυτό δηλαδή που σήκωσε όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης».

Επισημαίνει ότι «η αναγνώριση της αξίας του ΕΣΥ και η ανάγκη γενναίας ενίσχυσής του, είναι πλέον καθολική». «Και είναι αλήθεια ότι, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, υπήρξε μια "ρωγμή" στο νεοφιλελεύθερο αφήγημά της ΝΔ που οφείλει η Αριστερά να τη διευρύνει. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να δρομολογήσει μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας καθολικής κάλυψης όλων των αναγκών της κοινωνίας», προσθέτει, υπογραμμίζοντας, «Γιατί έχει [την αντίληψη] του "λιγότερου κράτους" και των συμπράξεων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) και τις ασφαλιστικές εταιρείες, όλα αυτά δηλαδή που μέσα στην πανδημία απέτυχαν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου».

Ερωτηθείς τι θα έκανε εάν ήταν ο ίδιος στη θέση του υπουργού, ο Α. Ξανθός τόνισε: «Προφανώς θα αναθέταμε στους ειδικούς να παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγούνται τα ενδεικνυόμενα σε κάθε φάση μέτρα, θα θέταμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία και μετά το lockdown, αλλά, το πιο σημαντικό, θα είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε το πολυετές σχέδιο μόνιμων προσλήψεων, αναβάθμισης των υποδομών και αυξημένης χρηματοδότησης του ΕΣΥ που είχαμε διαμορφώσει μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο».

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσταση απόψεων που έχει παρατηρηθεί, ο Α. Ξανθός εξέφρασε την άποψη πως «η ανοικτή διατύπωση διαφορετικών απόψεων ακόμα και σε ευαίσθητα θέματα όπως τα εθνικά, δεν μπορεί να είναι ταμπού για ένα ανοικτό, δημοκρατικό και πρωτίστως αριστερό κόμμα».

«Ειλικρινή και συνθετικό πολιτικό διάλογο χρειαζόμαστε και όχι απόλυτες αλήθειες και σκληρές ομαδοποιήσεις με μόνο στόχο τον έλεγχο της κομματικής εξουσίας. Η έμφαση στις αξίες και προγραμματικές αρχές της Αριστεράς, η Δημοκρατία στο κόμμα, το πολιτικό ήθος, δεν είναι "βαρίδια" αλλά "πυξίδα" για το κοινό μας "ταξίδι" προς μια δίκαιη κοινωνία χωρίς ανισότητες και καταστρατήγηση δικαιωμάτων», κατέληξε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γαλλία: Τρεις νεαρές γυναίκες που συνελήφθησαν κατηγορούνται για οργάνωση τζιχαντιστικής επίθεσης18:48Περιστέρι - Παναθηναϊκός: Επέστρεψαν στις νίκες οι "πράσινοι"18:34Αγρίνιο: Προβλήματα από την σφοδρή βρόχοπτωση - Ποτάμια λάσπης οι δρόμοι18:20Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του Μαραθωνίου - Η κίνηση στους δρόμους18:06Βορίζια: Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή ο γαμπρός του 39χρονου - Συνεχίζονται οι έρευνες17:52ΗΠΑ: Ύποπτο πακέτο με λευκή σκόνη σε στρατιωτική βάση - Ασθένησαν άνθρωποι17:38Formula 1: Νικητής ο Λάντο Νόρις στο σπριντ της Βραζιλίας17:24Τροχαίο στην Εύβοια: Τζιπ τούμπαρε σε κεντρικό δρόμο17:10Λωρίδα της Γάζας: Νεκρός ένας παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά16:55Θλάση ο Τολιόπουλος, χάνει τα ματς με Περιστέρι, Παρί και Ρεάλ16:41Η “καταιγίδα” αμερικανικών κυρώσεων κατά τουρκικών εταιρειών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν16:27Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Οι θησαυροί του Τουταγχαμών παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό16:13Θεσσαλονίκη: 57χρονη παρέδωσε 100.000 ευρώ σε υποτιθέμενη αστυνομικό για να τα “φυλάξει”15:59ΗΠΑ: “Παγώνει” το επίδομα για αγορά τροφίμων σε δεκάδες εκατομμύρια πολίτες15:45Πιερία: Συνελήφθη άνδρας για εξαπάτηση ηλικιωμένης – Προσποιήθηκε τον γιατρό15:32Κλοπή στο Λούβρο – Μακρόν: Τα κοσμήματα θα βρεθούν και οι ένοχοι θα συλληφθούν15:18Ρονάλντο: Θα είναι δύσκολο να αποσυρθώ - Πιθανότατα θα κλάψω15:04Μπαράζ ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ σε οίκους ανοχής – Συνελήφθησαν 15 γυναίκες14:51Η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να παραχωρήσει το καλοκαίρι τον Βινίσιους14:37Επιστροφή Ενοικίου: Θα καταβληθεί νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο14:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο