LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 15 Αυγούστου 2020 15:49

Ξανθός: Το success story της κυβέρνησης μας τελείωσε εδώ και καιρό

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «μη ενίσχυση του ΕΣΥ», εν μέσω πανδημίας.

Ανδρέας Ξανθός -  νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - Θεσσαλονίκη

«Το success story της κυβέρνησης μας τελείωσε εδώ και καιρό», τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρει, «Για την ακρίβεια μόλις βγήκαμε από την "ασφάλεια" του lockdown, αμέσως υποχώρησε η υγειονομική και κυριάρχησε η πολιτική πτυχή στη διαχείριση της πανδημίας. Στη δύσκολη όντως εξίσωση για τη βιώσιμη και ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, η κυβέρνηση αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής, ανέτοιμη και αναποτελεσματική. Τώρα έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό παράγει πολιτικό κόστος, ανεξάρτητα από το αν θα επιβληθούν τοπικές "καραντίνες" ή όχι».

 Όσον αφορά την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο πρώην υπουργός Υγείας εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή δεν αξιοποίησε την πανδημία και το περιθώριο που έδωσε η "καραντίνα", για να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σ' αυτό δηλαδή που σήκωσε όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης».

Επισημαίνει ότι «η αναγνώριση της αξίας του ΕΣΥ και η ανάγκη γενναίας ενίσχυσής του, είναι πλέον καθολική». «Και είναι αλήθεια ότι, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, υπήρξε μια "ρωγμή" στο νεοφιλελεύθερο αφήγημά της ΝΔ που οφείλει η Αριστερά να τη διευρύνει. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να δρομολογήσει μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας καθολικής κάλυψης όλων των αναγκών της κοινωνίας», προσθέτει, υπογραμμίζοντας, «Γιατί έχει [την αντίληψη] του "λιγότερου κράτους" και των συμπράξεων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) και τις ασφαλιστικές εταιρείες, όλα αυτά δηλαδή που μέσα στην πανδημία απέτυχαν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου».

Ερωτηθείς τι θα έκανε εάν ήταν ο ίδιος στη θέση του υπουργού, ο Α. Ξανθός τόνισε: «Προφανώς θα αναθέταμε στους ειδικούς να παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγούνται τα ενδεικνυόμενα σε κάθε φάση μέτρα, θα θέταμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία και μετά το lockdown, αλλά, το πιο σημαντικό, θα είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε το πολυετές σχέδιο μόνιμων προσλήψεων, αναβάθμισης των υποδομών και αυξημένης χρηματοδότησης του ΕΣΥ που είχαμε διαμορφώσει μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο».

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσταση απόψεων που έχει παρατηρηθεί, ο Α. Ξανθός εξέφρασε την άποψη πως «η ανοικτή διατύπωση διαφορετικών απόψεων ακόμα και σε ευαίσθητα θέματα όπως τα εθνικά, δεν μπορεί να είναι ταμπού για ένα ανοικτό, δημοκρατικό και πρωτίστως αριστερό κόμμα».

«Ειλικρινή και συνθετικό πολιτικό διάλογο χρειαζόμαστε και όχι απόλυτες αλήθειες και σκληρές ομαδοποιήσεις με μόνο στόχο τον έλεγχο της κομματικής εξουσίας. Η έμφαση στις αξίες και προγραμματικές αρχές της Αριστεράς, η Δημοκρατία στο κόμμα, το πολιτικό ήθος, δεν είναι "βαρίδια" αλλά "πυξίδα" για το κοινό μας "ταξίδι" προς μια δίκαιη κοινωνία χωρίς ανισότητες και καταστρατήγηση δικαιωμάτων», κατέληξε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία"Πράσινο φως" δίνουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακού δανείου 5,29 διςΣήμερα 20:42 | Ειδήσεις

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή για την Ελλάδα.

Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα διόδια των Μαλγάρων – Στον κόμβο Παραλίμνης αύριο αγρότες της ΠέλλαςΣήμερα 20:56 | Ειδήσεις

Η κατεύθυνση προς Αθήνα παραμένει κλειστή από εχθές (01/12).

Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοιΣήμερα 17:23 | Ειδήσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι εμποδίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία.

Κτηνοτρόφος από τη Λάρισα στον ΑΝΤ1: Ζητούμε να λάβουμε τα χρήματα που προορίζονταν για τους πραγματικούς αγρότεςΣήμερα 19:12 | Ειδήσεις

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα για όσο χρειαστεί, ακόμη και μετά τις γιορτές, εμφανίζονται οι αγρότες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing alert για την εξαφάνιση 52χρονου21:10Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα διόδια των Μαλγάρων – Στον κόμβο Παραλίμνης αύριο αγρότες της Πέλλας21:00"Πράσινο φως" δίνουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακού δανείου 5,29 δις20:50Θεσσαλονίκη: Νέος αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες20:40ANT1 Sports: Τα "φώτα" πάνω σε Μουζακίτη και Καρέτσα20:30Σέρρες: Μπλόκο στον Προμαχώνα αποφάσισαν οι αγρότες20:20Πιερρακάκης: Η ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανοίγει τον δρόμο για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων20:10Κτηνοτρόφος από τη Λάρισα στον ΑΝΤ1: Ζητούμε να λάβουμε τα χρήματα που προορίζονταν για τους πραγματικούς αγρότες20:00ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Κτηνοτρόφος παρουσίασε 6000 κερδισμένα λαχεία! (βίντεο)19:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη δικαιοσύνη και στην Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στέλνει η ΝΔ τους μάρτυρες που κέρδισαν σε τυχερά παίγνια19:31Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη19:17Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:03Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική περιφερειακή Υμηττού λόγω εργασιών βαριάς συντήρησης18:49Υπουργείο Δικαιοσύνης: Παρουσιάστηκαν οι διατάξεις του νέου κληρονομικού δικαίου - Τι αλλάζει18:35Ρούτε για Ουκρανία: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ18:21Έληξε ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων και της παλαιάς Εθνικής Θεσσαλονίκης–Έδεσσας από αγρότες 18:07Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοι 17:53Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου17:39Ο Καναδάς εντάσσεται στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ17:25Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι κατά Τσίπρα: Δεν ανεχόμαστε τη χρήση της τραγωδίας μας ως εργαλείο προσωπικής αποκατάστασης17:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο