LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 11 Αυγούστου 2020 08:46

Βροχή… από πεφταστέρια στον ουρανό της Ελλάδας!

Απόψε και αύριο το βράδυ θα κορυφωθεί η πιο θεαματική θερινή βροχή από «πεφταστέρια». Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για να τα δείτε με «γυμνά» μάτια.

Ωριωνίδες – πεφταστέρια

Οι διάττοντες Περσείδες, η πιο θεαματική θερινή βροχή από «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν και φέτος στην καρδιά του καλοκαιριού, συγκεκριμένα απόψε και αύριο το βράδυ, στον νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Οι Περσείδες είναι εντυπωσιακές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες «δίνουν» περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος. Το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά περίπου από τις 17 Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Το «σόου» αρχίζει λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες -οι οποίες καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.- προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το επόμενο κοντινό πέρασμά του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρά του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μία βροχή διαττόντων, είναι -εκτός από την υπομονή- το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Οι διάττοντες είναι, επίσης, δυνατό -με λίγη τύχη- να φωτογραφηθούν με φωτογραφική μηχανή που διαθέτει ευρυγώνιο φακό και θα κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΧθες 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΧθες 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΧθες 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΧθες 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πιερία: Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της23:59Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της πόλης23:44Τραμπ: Πιθανή η επιβολή δασμών στις χώρες που δεν συμφωνούν μαζί μας για την Γροιλανδία23:30Αίσιο τέλος στον Κορυδαλλό: Σώα η γυναίκα που απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας23:16Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο