LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Αυγούστου 2020 17:53 | Ανανέωση: 10 Αυγούστου 2020 17:52

Τουρκία: με νέα προκλητική Navtex απαντά στην Ελλάδα

Η Τουρκία ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στην Μεσόγειο. Το Oruc Reis είναι ήδη εντός ελληνικής υφαλοκριπίδας, ενώ σε απόσταση 5 μιλίων παρακολουθει ελληνική φρεγάτα...

Oruc Reis

Ένα νέο γύρο προκλητικών κινήσεων ξεκίνησε και πάλι η Τουρκία η οποία, μετά τη συμφωνία Ελλάδος - Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, στέλνει και πάλι το Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με αυτή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, η Τουρκία ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στην Μεσόγειο.

Δεσμεύει περιοχή ανατολικά του τμήματος της μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας – Αιγύπτου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και στέλνει το Oruc Reis για έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε σήμερα η προαναγγελθείσα από τους Τούρκους άσκηση με πραγματικά ανατολικά της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis είναι ήδη εντός ελληνικής υφαλοκριπίδας, ενώ σε απόσταση 5 μιλίων παρακολουθει ελληνική φρεγάτα η οποία το καλεί σε αποχώρηση.

Νωρίτερα, η Ελλάδα έστειλε ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Εξάλλου, τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα σε Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζει την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της τουρκικής navtex και την κινητοποίηση των τουρκικών πλοίων ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έγραφε στο twitter: “Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο . 83 εκατομμύρια Τούρκοι είναι στο πλευρό σου Oruc Reis.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους αναφέροντας ότι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

"Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απέναντι στην επιθετική αμφισβήτησή τους από την τουρκική κυβέρνηση, όπως και την ειρήνη στην περιοχή δεν μπορούν να τα προστατέψουν ούτε η ΕΕ και οι δυνάμεις της, όπως η Γερμανία, ούτε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, αυτοί δηλαδή που σπρώχνουν τα επικίνδυνα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας και που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο όλης της περιοχής" σχολιάζει το ΚΚΕ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μέγαρα: Ο λόγος πίσω από την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι07:55Φαράγγι Σαμαριάς: Κλειστή η πρόσβαση από τη βόρεια είσοδο λόγω των ανέμων07:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Ιουλίου07:25O ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση στα ΣΜΝ07:11Αλέκος Παναγούλης: Η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου και το... περίεργο τροχαίο δυστύχημα 06:57Τραμπ: Το Ισραήλ αποδέχτηκε πρόταση για 60ήμερη κατάπαυση πυρός – Κάλεσμα στη Χαμάς να συμφωνήσει06:43Τραγωδία στην Ισπανία: Τρεις νεκροί από πυρκαγιές και καύσωνα – Ανάμεσά τους και παιδί 2 ετών06:29Τι καιρό θα κάνει σήμερα Τετάρτη06:15ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα είναι "αυστηρός" με τον Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα 23:57Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)23:45Θεσσαλονίκη: Βελτιωμένη εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο23:35Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας23:21Ινδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά προϊόντα23:07Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γιατράκος22:51Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό ένα δίχρονο παιδί λόγω καύσωνα22:36Τένις - Wimbledon: Η Σάκκαρη πέρασε στον 2ο γύρο22:18Τραγωδία – Πάτρα: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα22:02Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και Φλωρεντία21:46Μωβ μέδουσες: Σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"21:30Θεσσαλονίκη: Ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο– Στάλθηκε μήνυμα από το 11221:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο